SUA negociază pacea în Orientul Mijlociu. Condiţii dure puse de Netanyahu

Blinken spune că Israelul este de acord cu o propunere SUA de încetare a focului susţinută şi cere Hamas să facă acelaşi lucru
Filip Stan
19 aug. 2024, 22:24
SUA negociază pacea în Orientul Mijlociu. Condiţii dure puse de Netanyahu

Război în Orientul Mijlociu. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că Israelul a acceptat o propunere a SUA pentru a depăşi diferenţele care împiedică încetarea focului şi eliberarea ostaticilor în Gaza şi a cerut Hamas să facă acelaşi lucru, fără a spune dacă a abordat şi preocupările invocate de grupul militant, relatează Associated Press.

Blinken a avut o întâlnire de două ore şi jumătate cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi urmează să ajungă marţi în Egipt.

Raid aerian al Israelului în Liban, au fost lovite clădiri rezidenţiale. Iranul, avertizat că va suferi consecinţe „cataclismice” dacă va ataca Israelul 

Război în Orientul Mijlociu. Statele Unite, Egiptul şi Qatarul au petrecut luni întregi încercând să negocieze un acord între cele două părţi, discuţiile eşuând în mod repetat.

Blinken nu a precizat dacă aşa-numita propunere de tranziţie a abordat solicitările Israelului referitoare la controlul asupra a două coridoare strategice din Gaza, despre care Hamas a spus că nu reprezintă o soluţie, sau alte probleme care au îngreunat mult timp negocierile.

„Într-o întâlnire foarte constructivă cu prim-ministrul Netanyahu astăzi, acesta mi-a confirmat că Israelul sprijină propunerea de tranziţie”, a declarat Blinken reporterilor. „Următorul pas important este ca Hamas să spună da”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Război în Orientul Mijlociu. Blinken declarase anterior că a sosit momentul să se încheie un acord de încetare a focului în Gaza, prin care ostaticii deţinuţi de Hamas să se întoarcă acasă şi care să uşureze suferinţa palestinienilor după mai mult de 10 luni de lupte devastatoare în Gaza.

Cea de-a noua misiune a lui Blinken în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului a venit la câteva zile după ce mediatorii, inclusiv Statele Unite, şi-au exprimat optimismul că un acord este aproape. Dar Hamas şi-a exprimat nemulţumirea profundă faţă de ultima propunere, iar Israelul a declarat că există puncte asupra cărora nu este dispus să facă compromisuri.

Deplasarea lui Blinken în regiune, cu câteva zile înainte de noile discuţii aşteptate săptămâna aceasta în Egipt, a avut loc pe fondul temerilor că războiul s-ar putea extinde la un nivel regional mai profund în urma uciderii a doi militanţi de top din Liban şi Iran, asasinate care au fost atribuite Israelului.

Iranul ar putea ataca Israelul de pe mare. Gardienii Revoluţiei ameninţă cu rachete noi „extrem de explozive şi nedetectabile”

„Acesta este un moment decisiv, probabil cea mai bună, poate ultima, oportunitate de a aduce ostaticii acasă, de a obţine o încetare a focului şi de a pune pe toată lumea pe o cale mai bună către o pace şi securitate durabile”, a declarat Blinken la începutul convorbirilor sale cu preşedintele israelian Isaac Herzog la Tel Aviv. „Este, de asemenea, timpul să ne asigurăm că nimeni nu ia măsuri care ar putea deraia acest proces”, a adăugat el într-o referire voalată la Iran. „Aşadar, ne străduim să ne asigurăm că nu există nicio escaladare, nicio provocare, nicio acţiune care să ne îndepărteze în vreun fel de încheierea acestui acord sau, de fapt, de escaladarea conflictului în alte locuri şi la o intensitate mai mare”, a declarat Blinken.

Herzog i-a mulţumit lui Blinken pentru sprijinul administraţiei Biden pentru Israel şi a deplâns o serie de atacuri recente împotriva israelienilor în ultimele 24 de ore. „Acesta este modul în care trăim în aceste zile”, a spus Herzog. „Suntem înconjuraţi de terorism din toate cele patru colţuri ale lumii şi ripostăm ca o naţiune rezistentă şi puternică”, a adăugat preşedintele israelian.

Război în Orientul Mijlociu. Mediatorii se vor întâlni din nou în această săptămână la Cairo pentru a încerca să consolideze o încetare a focului.  La sfârşitul săptămânii trecute, cele trei ţări care mediază propunerea de încetare a focului – Egiptul, Qatarul şi SUA – au raportat progrese privind un acord conform căruia Israelul va opri majoritatea operaţiunilor militare din Gaza şi va elibera un număr de deţinuţi palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor. Cu puţin timp înainte ca Blinken să sosească duminică la Tel Aviv, Netanyahu a declarat la o reuniune a cabinetului că există domenii în care Israelul poate fi flexibil şi domenii – nespecificate – în care nu va fi.

Propunerea în discuţie prevede un proces în trei etape în care Hamas ar elibera toţi ostaticii răpiţi în timpul atacului său din 7 octombrie. În schimb, Israelul şi-ar retrage forţele din Gaza şi ar elibera deţinuţii palestinieni.

Hamas acuză însă Israelul că a adăugat noi condiţii, de menţinere a unei prezenţe militare de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt pentru a preveni contrabanda cu arme şi de-a lungul unei linii care împarte teritoriul, astfel încât să poată percheziţiona palestinienii care se întorc la casele lor din nord. Israelul a declarat că acestea nu sunt cereri noi, ci clarificări ale unei propuneri anterioare.

Oficialii au declarat că SUA au prezentat propuneri pentru a acoperi toate diferenţele rămase între poziţiile Israelului şi Hamas. Răspunsurile oficiale la propunerea SUA sunt aşteptate săptămâna aceasta şi ar putea duce la o declaraţie de încetare a focului, cu excepţia cazului în care discuţiile se blochează, aşa cum s-a întâmplat în cazul mai multor eforturi anterioare.

Duminică seara, Hamas a afirmat într-o declaraţie că Netanyahu a continuat să creeze obstacole în calea unui acord prin solicitarea de noi condiţii, acuzându-l că doreşte să prelungească războiul. Hamas a declarat că ultima ofertă a mediatorilor reprezintă o capitulare în faţa Israelului. „Noua propunere răspunde condiţiilor lui Netanyahu”, a declarat Hamas.

În schimb, Blinken a declarat luni că ambele părţi ar trebui să profite de această ocazie pentru a ajunge la un acord. „Este timpul ca toată lumea să ajungă la „da” şi să nu caute scuze pentru a spune „nu””, a declarat el.

Pe de altă parte, o delegaţie israeliană a purtat discuţii cu oficiali egipteni ca parte a eforturilor de armistiţiu, a declarat luni un oficial egiptean. Întâlnirea de duminică, care a durat mai multe ore, s-a axat pe coridorul Philadelphi de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt, dar nu s-a realizat niciun progres, potrivit oficialului, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Oficialul a declarat că Israelul insistă în continuare să păstreze controlul asupra frontierei şi a rutei est-vest care străbate Gaza. Acesta a afirmat că delegaţia israeliană nu a oferit nimic nou în cadrul întâlnirii.

Discuţiile din Qatar de săptămâna trecută s-au oprit fără niciun progres, dar se aşteaptă ca negocierile să fie reluate în această săptămână pe baza propunerii SUA de a reduce diferenţele dintre Israel şi Hamas. Cu toate acestea, în condiţiile în care gruparea islamistă palestiniană a anunţat reluarea atentatelor sinucigaşe în interiorul Israelului după mulţi ani, iar medicii au declarat că loviturile militare israeliene au ucis luni cel puţin 30 de palestinieni în întreaga Fâşie Gaza, există puţine semne de conciliere pe teren.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care sunt protejate de astre în lunile septembrie și octombrie. Răsturnări spectaculoase de situații pentru Berbeci
Capital.ro
Se schimbă banii. România e obligată să treacă la Euro: Strângeți cureaua!
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
SE DAU BANI DE LA STAT! Cine primește 3.000 de lei
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Schimbare de proporții la X Factor. O mare vedetă revine pe sticlă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Întârzieri masive la CFR! Calvarul la care au fost supuși călătorii care au revenit din vacanța de pe litoralul românesc
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Kamala Harris a făcut PASUL DECISIV. Donald Trump NU mai are ÎNCOTRO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...