În foarte scrut timp, cei mici alături de părinții lor vor începe alergătură după rechizite. Comercianții deja și-au pregătit marfa, iar cei mici au șansă de a-și alege lucrurile dintr-o gamă extrem de variată de moddele și culoi. Primele rafturi au început deja să apară în marile magazine, iar unii părinți au început deja să facă cumpărăturile necesare. Din păcate, prețurile au crescut semnificativ, iar strict pentru rechizite, bugetul minim de care trebuie să dispună o familie cu un singur copil este de câteva sute de lei. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că nenumărați părinți nu vor avea capacitatea de a acoperi toate cheltuielile din această perioadă.
Doar trei săptămămâni ne mai despart momentul în care holurile școlilor vor fi din nou pline, iar clopoțelul va răsuna penntru prima dată în anul școalar 2024-2025. Cei mici sunt entuziasmați să revină în bănci, să își revadă colegii și să reînceapă activitatea, însă în paralel părinții sunt îngrijorați de scumpirile excesive, mai ales în ceea ce privește achiziționarea de rechizite.
Dacă vrei să cumperi pentru copilul tău un ghiozdănel complet echipat, trebuie să te pregătești să cheltui cel puțin 500 de lei. Numai un penar costă aproximativ 80 de lei, însă dacă dorești să îl cumperi deja echipat prețurile încep să crească. Părinţii plătesc pentru seturile de pixuri în medie 50 de lei în cazul în care aleg să cumpere separat instrumentele de scris. Setul de caiete este aproximativ 15 lei.
Lista este însă mai lungă. Părintii mai cumpără și coperți sau truse de geometrie. În plus, cumpără și ghiozdane, cu prețuri cuprinse între 100 și 500 de lei. Prețul mediu pentru un ghiozdan este de 300 de lei.Totalul este de minim 500 de lei pentru un singur copil. Tocmai de aceea, familiile sunt în căutarea promoţiilor, spun comercianţii.
„Din păcate prețurile rechizitelor au crescut cu cel puțin 10-15 la sută. E o misiune aproape imposibilă, dacă ai un salariu mic, să îi asiguri copilului toate cele necesare. O situație fără precedent în ultimii 5 ani de zile.”, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Elevii încep noul an școlar pe 9 septembrie 2014.