Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna iunie circa 338 de lei pentru elevii care nu au terminat gimnaziul sau liceul în acest an școlar.
Filip Stan
20 aug. 2024, 19:04
Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar
Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit.

Burse de merit 2024. Elevii din gimnaziu și liceu care finalizează anul școlar 2024-2025 cu o medie de cel puțin 9,50 vor beneficia de burse de merit, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a. Această măsură este prevăzută în metodologia-cadru privind acordarea burselor școlare, publicată recent în Monitorul Oficial, și va fi aplicată pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial, care se aplică în structura anului școlar 2024-2025, elevii vor beneficia de mai multe tipuri de burse.

Burse de merit în 2024 – criterii de acordare

În anul școlar 2024-2025, elevii de la gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, inclusiv învățământ profesional și dual, cu excepția elevilor din clasa a V-a și a IX-a, primesc bursă de merit.

Pentru anul școlar 2024-2025, toți elevii de gimnaziu și liceu din învățământul preuniversitar, inclusiv cei din învățământul profesional și dual, vor primi burse de merit, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a. Criteriul principal pentru acordarea acestor burse este media generală de cel puțin 9,50 și media 10 la purtare, sau calificativul „foarte bine” la purtare, obținută la finalul anului școlar anterior. În plus, bursele nu vor fi acordate în luna în care un elev acumulează mai mult de 10 absențe nemotivate.

Elevii din clasele primare de stat vor continua să primească doar burse sociale, în timp ce restul elevilor, din gimnaziu și liceu, vor avea acces la diverse tipuri de burse, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial:

Cuantumul minim al burselor:

Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
Bursă de merit : 450 lei
Bursă socială: 300 lei
Bursă pentru mame minore: 700 lei
Bursă tehnologică: 300 lei

Primul criteriu de acordare a bursei de merit în noul an școlar este dacă elevii din clasele specificate au media notelor mai mare sau egală cu 9,50 și au media 10 la purtare, ori calificativul „foarte bine” la purtare la terminarea anului școlar anterior.

Ce se întâmplă cu bursele de merit în anul școlar 2024-2025. Anunțul important făcut de Ministerul Educației

De asemenea, bursa de merit nu se acordă (se suspendă) pentru luna în care un elev are mai mult de 10 absențe nemotivate.

Elevii din clasele primare de stat vor lua în anul școlar 2024-2025, la fel ca până acum, doar burse sociale. Restul elevilor, respectiv cei din școala gimnazială și liceu, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse, potrivit metodologiei-cadru publicate în Monitorul Oficial:

  • bursă de excelență olimpică I;
  • bursă de excelență olimpică II;
  • bursă de merit;
  • bursă de reziliență;
  • bursă socială;
  • bursă tehnologică.

Criterii pentru acordarea bursei de merit pentru elevii din clasa a V-a și a IX-a

Pentru elevii din clasa a V-a se va calcula media primelor două module de cursuri/de învățare din anul școlar în curs. Pentru pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei, media trebuie să fie egală sau mai mare cu 9.50.

Elevii din clasa a IX-a vor primi bursă de merit pe baza mediei de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual, mediile trebuie să fie egale sau mai mari de nota 9,50.
Dacă în clasă vor exista:

  • unul sau mai mulți elevi cu media generală/anuală/media notelor din primele 2 module de curs, pentru elevii din clasa a V-a;
  • media de admitere pentru elevii din clasa a IX-a, egală cu a celui de pe prima poziție din lista beneficiarilor de burse –

Elevii din clasele specificate vor primi bursa de merit începând cu luna februarie, anul 2025, inclusiv pentru luna ianuarie.
Nouatatea în anul școlar 2025-2025 este bursa de reziliență, care se acordă elevilor cu media notelor de la nota 7 în sus, până la pragul de acordare pentru bursa de merit, 9,50.
Vor primi bursă de merit și bursă de reziliență, în total, 30% dintre elevii unei clase.
Dacă vor fi situații în care numărul elevilor cu medii cel puțin egale cu nota 9.50 este mai mare de 30% din colectivul clasei, atunci „lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

Citește și: Schimbări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională din 2025! Probele vor avea loc încă din ianuarie, iar elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de a depune contestații

Prin excepție, dacă vor fi clase în care elevii care îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și reziliență nu reprezintă cumulat un procent de 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

O altă noutate în anul școlar 2024-2025 este aceea că au dreptul la bursă de merit și bursă de reziliență și elevii din învățământul profesional și dual, care au obținut:

  • Premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației;
  • Premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală, ori rezultate la competiții.

Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II, și cu bursa de merit/ bursa de reziliență și bursa tehnologică, prevede metodologia nouă.

 

Cum se calculează bursele de merit, de reziliență și bursele tehnologice pentru elevi

Bursele acordate elevilor se calculează după formula care are în vedere: suma stabilită prin lege, zilele de vacanță, zilele libere. Astfel, se va calcula:

  • Cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru – CmB;
  • Număr de zile lucrătoare din luna respectivă – NZL;
  • Număr de zile de vacanță din luna respectivă – NZV.

Formula de calcul este: (CmB/NZL) x (NZL – NZV) = suma bursei școlare de merit/reziliență/tehnologică.

Exemplu concret pentru calculul unei burse de merit pentru elevi,  luna septembrie 2024:

În luna septembrie, vor fi 21 de zile lucrătoare și 5 zile de vacanță, potrivit calendarului școlar 2024-2025, deoarece primul modul școlar va începe luni, 9 septembrie 2024, iar primele 5 zile se calculează și ele în totalul zilelor lucrătoare.

stfel, calculul va fi: (CmB/NZL) x (NZL – NZV). (Cuantumul stabilit prin lege împărțit la număr zile lucrătoare, înmulțit cu număr zile lucrătoare minus număr zile vacanță). În calculul prevăzut, sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Burse şcolare iunie 2024. Câţi bani de buzunar primesc elevii premianţi pentru vacanţă

(450 împărțit la 21 = 21,428) înmulțit cu (21 – 5 = 16).

21,428 x 16 = 342,85 lei, se va rotunji la 343 lei/lună – bursă de merit pentru un elev în luna septembrie.

Exemplu concret pentru calculul unei burse de reziliență pentru elevi, luna septembrie:

Formula de calcul este aceeași: (CmB/NZL) x (NZL – NZV), însă cuantumul stabilit de lege pentru bursa de reziliență este de 300 lei. Astfel, se va calcula:

(300 împărțit la 21 = 14,285) înmulțit cu (21-5= 16).
14,285 x 16 = 228, 56 lei, se va rotunji la 229 lei/lună – bursa de reziliență pentru un elev în luna septembrie.
Același mod de calcul este valabil și pentru bursa tehnologică, tot cu valoarea de 300 de lei, pentru elevii de la liceele tehnologice și profesionale.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației, „Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”,

Când primesc elevii prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025

Prima plată a burselor școlare din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Mai exact, elevii vor primii banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie, primele două luni de cursuri ale anului școlar 2024-2025.
Începând cu acest an, data de virare a banilor pentru bursele școlare este de 20 ale lunii, față de 15 ale lunii, cum a fost până acum.

Acordarea burselor de merit și de reziliență în acest an școlar, pe baza mediei, se va face la fel ca până acum, la propunerea profesorului diriginte, fără să fie condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Profesorul diriginte va trimite către secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență, pe baza mediei, în:

  • primele 25 de zile calendaristice de la începerea anului școlar, pentru elevii din clasele VI-XII;
  • primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie pentru elevii din clasa a V-a.

Bursele de merit oferite pe baza rezultatelor obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major.

  • Cererea se face în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar;
  • sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial.

Rezultatele la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordării burselor de merit vor fi atestate prin:

  • copie diplomă loc I;
  • adeverință de la federația sportivă națională pe ramura de sport respectivă;
  • extras din calendarul competițional.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Te lasă cu zero lei pe card. Avertisment pentru toți șoferii din România. Îți golește contul pe loc
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
AVERTISMENT DE LA POLIȚIE PENTRU PĂRINȚI! Nu faceți asta pe litoral
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Când este benefic să mănânci ultima masă a zilei. Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți programul zilnic
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Imagini tulburătoare cu ispita Diandra pe Instagram! Ireal cum arată după ultima intervenție estetică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia de care toți se temeau, în plin război: Este necesar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
LOVITURĂ TOTALĂ pentru DONAL TRUMP! NIMENI nu se AȘTEPTA la asta în ALEGERILE din SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...