Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. „Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”

Au apărut noi reguli pentru elevi și profesori pentru anul școlar 2024 - 2025. Elevii vor fi evaluați într-un mod complet diferit. Măsura e așteptată de multă vreme.
Alina Costache
21 aug. 2024, 09:17
Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor.

Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. Adela Roșu, profesor de limbi străine, membru al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a explicat faptul că profesorii vor fi sancționați în cazul în care nu aplică regulile de evaluare.

„Metodologia și standardele naționale de evaluare au ca termen de finalizare data de 30 august 2024. Noi, profesorii, vom fi sancționați dacă nu aplicăm aceste reguli de evaluare a elevilor conform standardelor naționale. Însă, termenul de „standard național” este foarte vag exprimat. Prin urmare, cum să măsori ceva, dacă nu știi ce să folosești pentru măsurare?! Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”, a precizat Adela Roșu, profesor de limbi străine, membru al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), pentru Ziare.com.

Citește și BAC de toamnă 2024 la Matematică. Ce subiecte au picat la Științele naturii și Mate-Tehnologic

Cosmina Moraru, fondator al unei grădinițe private din Capitală, a mai spus că această regulă a Ministerului Educației e compet neclară și inutilă.

Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. „Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”

„Nu se schimbă fundamental sistemul de notare, ci se stabilesc niște obiective pentru evaluare la fiecare materie, cel puțin asta reiese din descrierea sumară a regulamentului invocat de Ministerul Educației. Că elevii vor fi informați înainte de notare e un lucru bun, face parte din feedback, iar unii profesori îl practicau și înainte de a fi amenințați cu sancțiunile. Concret, ca fost profesor care a părăsit sistemul public de învățământ din cauza tiparelor învechite, ineficiente, mă tem că standardele naționale nu reflectă efortul profesorilor de a transmite cunoștințe sau gradul de pregătire, nu țin cont de  pregătirea reală a copiilor. Nu știu dacă Ministerul (n.red. al Educației) e la curent, dar am colegi care fac alfabetizare în mediul rural”, s-a exprimat sursa citată, pentru Ziare.com.

Notele vor fi de la 1 la 10, exact ca până acum. Experții educaționali ar trebui să scrie în mod clar ce cunoștințe sunt necesare pentru nota 7 la Istorie, respectiv ce înseamnă 10 la Matematică pentru elevii de la un liceu tehnologic versus 10 pentru cei de la un profil real.

„Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”, se arată în Regulamentul de funcționare a unităților școlare 2024.

Citește și Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

Regulamentul intră în vigoare în anul școlar 2024 – 2025, iar noutatea constă în faptul că elevii și părinții au posibilitatea să conteste notele primite.

„Standardele naționale pentru notarea elevilor sunt cruciale, având în vedere că va fi deschisă posibilitatea să se formuleze contestații. În lipsa acestora, va persista subiectivismul și va fi un val de nemulțumiri, cu precădere în rândul părinților care vor considera că între 7 și 8 e doar un punct, nu o diferență de cunoștințe. Pe de altă parte, va exista riscul ca elevii să se transforme în vânători de note și să fie mai puțin interesați de ceea ce trebuie să cunoască și de viitorul lor profesional”, arată sursa menționată mai sus

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Țara în care orice pensionar poate să trăiască cu bani puțini. Unii s-au mutat aici și reușesc să și călătorească
Capital.ro
Ungaria va bloca România. Ungurii sunt o amenințare pentru țara noastră
Playtech.ro
Doamne cum arată Pamela din Dallas acum, la 74 de ani. Imagini uimitoare, a uitat să îmbătrânească
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
O nouă metodă de fraudă îi vizează pe șoferi. Te lasă fără bani pe card
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Prima zi de școală 2024, este sau nu zi liberă pentru părinți. Ce scrie în lege
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. Ileana Cârstea Simion s-a stins. Odihnă veșnică!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
PENSIONARII PIERD BANI după RECALCULARE! LOVITURĂ totală a PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...