Impactul erei digitale asupra dinamicii întâlnirilor și relațiilor

Cercetările recente au revelat numeroase detalii despre modul în care telefoanele mobile ne afectează relațiile. Folosirea excesivă a telefonului crește riscul de depresie și scade satisfacția în relație.
Filip Stan
21 aug. 2024, 10:17
Impactul erei digitale asupra dinamicii întâlnirilor și relațiilor

Conform unui sondaj din SUA, 86% dintre adulții americani își verifică în mod constant dispozitivele mobile pentru a intra pe e-mail, rețele sociale și a vedea actualizări de mesaje din mediul online.

Impactul erei digitale asupra relațiilor

În ultimii ani, tehnologia a devenit parte integrantă a vieții oamenilor. Ea evoluează mereu și duce la schimbarea stilului de viață. Unii oameni însă au devenit dependenți de dispozitivele mobile, iar abuzul de telefon are un efect asupra relațiilor.

Utilizarea excesivă a smartphone-ului afectează întâlnirile și relațiile romantice. Orice om se simte ignorat la o întâlnire, dacă partenerul stă pe telefon în timpul petrecut împreună. Dacă el ridică telefonul în mod frecvent la fiecare notificare în timpul conversației, asta arată că el nu este interesat de discuție. Acest lucru este confirmat de statistici. S-a constatat faptul că 51% dintre adulții din SUA care sunt într-o relație sau căsătoriți, se simt deranjați de faptul că partenerul lor stă pe dispozitivul mobil în timp ce au o conversație.

Relația se bazează pe interes, iubire, respect, comunicare. Dacă un om este distras de telefonul lui, atunci acest lucru devine enervant pentru celălalt, iar timpul petrecut împreună nu mai este plăcut. Această problemă apare la adulții de diferite vârste:

  • 52% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-29 de ani au recunoscut faptul că s-au simțit ignorați de partenerul lor, cu care au o relație romantică, pentru că el folosea în mod activ telefonul mobil în timpul conversației lor
  • 62% dintre adulții de 30-49 de ani au spus că se confruntă cu aceeași situație
  • Problema apare și la adulții cu vârsta de 50 de ani.

Unii oameni preferă să țină în mână telefonul mobil, decât mâna persoanei dragi la o întâlnire. Unii iau telefonul cu ei oriunde, chiar și în pat. Asta arată faptul că tehnologia distruge relațiile, sau că unii oameni permit asta, nu au ambiția de a folosi astfel de oportunități digitale cu înțelepciune. Cei care nu știu să facă alegeri bune în viață, este posibil să nu reușească să construiască o relație bună, de lungă durată.

Internetul și social media sunt bune pentru persoanele singure, care au mult timp liber, însă pentru cei care sunt deja într-o relație, ele pot fi un factor care distrage atenția. În plus, apare și tendința oamenilor de a deveni suspicioși, de a fi tentați să se uite prin telefonul partenerului lor. Astfel se pierde încrederea și se dezvoltă gelozia. Acest lucru, ca cineva să se uite în telefonul personal al partenerului se întâmplă rar, dar nu este niciodată permis. Datele statistice arată totuși că 34% dintre adulții, care se află într-o relație, s-au uitat prin telefonul mobil al partenerului, pe ascuns. Femeile sunt mai predispuse la acest gest, decât bărbații. Ele fac asta când simt că relația nu merge.

Social media a devenit în prezent un loc în care oamenii discută despre relații și verifică alte persoane; ei sunt curioși dacă acele persoane sunt într-o relație, sau vor să afle cu cine s-au mai întâlnit. Unii oameni, mai ales cei cu vârsta sub 30 de ani, verifică ce a mai făcut un fost partener, sau ce a mai postat acela despre viața lui amoroasă.

Tehnologia este o pierdere de timp din acest punct de vedere. Când vine vorba despre relații, ea poate avea un impact negativ, pentru că oamenii sunt distrași de lucruri neimportante și asta îi face să nu se armonizeze în propria lor relație.

În multe cupluri, rețelele sociale sunt o sursă de a afla lucruri care duc la conflicte, la discuții fără sens. Uneori este mai bine să nu știi ce se discută pe rețelele sociale, pentru a evita stresul și gelozia. Mulți oameni sunt geloși de modul cum partenerul lor interacționează pe unele site-uri, cu diferite persoane. Uneori oamenii caută modalități de a simți plăcere în mediul online, de a avea mai multă încredere în sine, spun unii vânzători din sex shop-uri despre clienții lor. Oamenii vorbesc cu ei despre problemele cu persoana iubită, își spun poveștile de viață, deci sunt mai deschiși, mai îndrăzneți despre acest subiect.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
De ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Scenariul în care românii nu vor mai putea părăsi țara
Capital.ro
Ungaria va bloca România. Ungurii sunt o amenințare pentru țara noastră
Playtech.ro
Cât zahăr se pune la un kilogram de prune pentru gem. Secretul care face diferența de gust
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Toți pesnionarii vor primi acest document. S-a dat ordin
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Prima zi de școală 2024, este sau nu zi liberă pentru părinți. Ce scrie în lege
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. Ileana Cârstea Simion s-a stins. Odihnă veșnică!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
PENSIONARII PIERD BANI după RECALCULARE! LOVITURĂ totală a PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...