Tichete de masă 2024. Vestea bună, creşte valoarea bonurilor de masă, se dau şi în privat

Conform unui studiu realizat de iVox, 9 din 10 angajați români afirmă că au resimțit creșterea inflației, iar 84% au observat o majorare a costurilor legate de masa de prânz la birou. Mai multe firme au majorat deja la 40 de lei valoarea bonurilor de masă.
Filip Stan
28 aug. 2024, 09:22
Tichete de masă 2024. Vestea bună, creşte valoarea bonurilor de masă, se dau şi în privat
Marcel Ciolacu, anunț crucial despre tichetele de masă: „Sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei”

Tichete de masă 2024. Angajații români au fost nevoiți să-și ajusteze bugetele și prioritățile financiare din cauza creșterii costurilor de trai și a inflației. 1 din 5 angajați români ia masa mai rar în oraș, doar 15% dintre angajați iau prânzul în afara biroului, în timp ce 14% dau comandă de mâncare online.

În plus, 2 din 5 angajați români au adoptat măsuri pentru a face față inflației, cum ar fi evidența mai atentă a cheltuielilor lunare și renunțarea la mesele în oraș (14%). Totodată, 1 din 5 angajați amână sau renunță la achiziții semnificative sau călătorii. Beneficiile extrasalariale sunt deosebit de apreciate, 8 din 10 angajați români primind astfel de beneficii, iar 47% dintre aceștia beneficiază de carduri de masă.

Se scumpesc iar țigările. Vești proaste pentru fumători în plin sezon al concediilor

Tichete de masă 2024.  Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege care prevede creșterea valorii tichetelor de masă, având rol decizional.

Această măsură va fi aplicată în primele două luni ale celui de-al doilea semestru din acest an, respectiv în august și septembrie.

Scopul proiectului este aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2023, care modifică articolul 14 din Legea nr. 165/2018.

Modificările vor stabili valoarea unui tichet de masă la 35 lei pe zi începând cu 1 august 2023 și la 40 lei pe zi începând cu 1 ianuarie 2024.

La propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a aprobat pe 27 iunie 2023 majorarea valorii tichetelor de masă. Această decizie vine ca urmare a scăderii puterii de cumpărare, afectată de războiul din Ucraina și de liberalizarea prețurilor la energie.

„În contextul în care valoarea tichetelor de masă a rămas constantă în ultimele două semestre, iar prețurile alimentelor și utilităților au crescut semnificativ, Guvernul a decis să majoreze valoarea acestora în două etape: de la 30 de lei la 35 de lei începând cu 1 august 2023 și la 40 de lei începând cu 1 ianuarie 2024”, a anunțat Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în documentul citat.

În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare.

Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se precizează în actul normativ.

Tichete de masă 2024. Valoarea de 40 de lei reprezintă o parte importantă din pachetul de beneficii

În ultimii ani, piața forței de muncă a cunoscut o adevărata transformare, accentul punându-se din ce în ce mai mult pe oameni. Cu cât angajații sunt mai mulțumiți, implicarea lor în proiectele companiei crește, sunt mai proactivi, contribuind la succesul companiei. Grija pentru angajați este și una dintre valorile companiei UMEX, un important operator portuar care oferă clienților servicii de manipulare și depozitare a mărfurilor. Aici, managementul a reușit să identifice acele instrumente care cresc gradul de implicare a personalului, iar cel mai vizibil efect al succesului acestora se vede în productivitate și în gradul de retenție.

„În general, motivația anajaților se observă direct în gradul de implicare a acestora. Angajații motivați depun eforturi pentru a finaliza sarcinile de lucru, sunt mai productivi. Angajații nemotivați sunt mult mai dispuși să caute alte locuri de muncă”, detaliază Loredana Bugu, Șef serviciu Resurse Umane, Umex.

În cadrul companiei activează peste 400 de angajați, calificați în meserii specifice activităților de manipulare și depozitare. Prin urmare, pachetul de beneficii extra-salariale oferit de companie este unul amplu, dezvoltat pe mai multe nivele și adaptat nevoilor angajaților. Umex oferă cardul de masă Pluxee Gusto, primă în bani și tichete cadou prin cardul Pluxee Cadou cu ocazia unor sărbători precum Paștele și Crăciunul, o primă de Ziua Lucrătorului Portuar – 15 august, primă de vacanță, primă pentru doamne cu ocazia zilei de 8 martie, asigurare privată de sănătate și asigurare de viață.

Angajări 2024. Se caută şoferi, manageri şi ingineri. Se oferă 8.500 de lei net, plus prime de sărbători, tichete de masă şi vouchere de vacanţă

„Susținerea angajaților și în afara locului de muncă este vitală. Tichetele de masă reprezintă un beneficiu valoros, cresc puterea de cumpărare a colegilor noștri și le oferă susținere într-o perioadă economică dificilă. De asemenea, sunt un mijloc de recunoaștere a muncii depuse și constituie o parte importantă a veniturilor acestora”, explică Loredana Bugu, Șef serviciu Resurse Umane, Umex

Acesta este și motivul pentru care compania a ales să crească valoarea tichetelor de masă la nivelul maxim, de 40 de lei/zi lucrată, începând cu luna ianuarie 2024: să diminueze impactul asupra puterii de cumpărare a angajaților prin introducerea plății contribuțiilor sociale de sănătate.

„Creșterea prețurilor este cea mai mare provocare cu care se confruntă angajații companiei. De aceea, maximizarea valorii tichetelor de masă oferite acestora este o modalitate de a-i proteja de efectele creșterii taxelor şi inflației, susținând puterea lor de cumpărare”, argumentează Loredana Bugu explicația pentru efortul financiar al companiei. În plus, majorarea valorii tichetelor nu este doar o varianta optimă pentru a fideliza angajații, ci poate reprezenta chiar și un argument în procesul de recrutare a unor noi specialiști bine pregătiți.

Angajații Vola.ro, la fel ca toți românii, resimt scăderea puterii de cumpărare. „Principala provocare este creșterea inflației, care a generat scăderea puterii de cumpărare, dar și incertitudinea economică și lipsa unor soluții eficiente de reducere a inflației”, explică Andreea Iacob.

Pentru a păstra nivelul de trai al angajaților, Vola.ro a decis să majoreze valoarea tichetelor de masă la 40 de lei/zi lucrată. „Tichetele de masă sunt considerate un beneficiu extrasalarial valoros și un sprijin pentru un prânz sănătos. Creșterea valorii tichetelor de masă este benefică pentru angajați, dar având în vedere ritmul accelerat de creștere a prețurilor produselor alimentare, este greu să genereze o creștere a puterii de cumpărare, ci mai degrabă să o mențină”, detaliază COO-ul Vola.ro.

Spynews
Cum arată acum Larisa, femeia cu care Bogdan de la Ploiești a fost căsătorit. Seamănă perfect cu Cristina Pucean, actuala iubită / FOTO
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă produsul pe care foarte mulți români îl caută în aceste zile. E la raft de joi, 29 august, și costă doar 1.45 de lei. Se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Decizia finală pentru Elena Udrea. Judecătorii nu i-au dat nicio șansă
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Recalcularea pensiilor ZGUDUIE România. Sorin Grindeanu: „Mama a primit 700 de lei în plus. A fost bine gândită acțiunea!”
Adevarul
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Ema Oprișan, mesaj dureros după ce ar fi fost părăsită de Răzvan Kovacs, tatăl copilului! Ce a transmis fosta concurentă de la Insula Iubirii: "Te simți nevăzut și neauzit..." / FOTO
Spynews
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, din nou în sala de judecată! Vedeta, declarații exclusive despre noul proces
Evz.ro
Undă verde pentru autostrada Sibiu-Nădlac. Lucrările pentru tronsonul lipsă pot începe
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Românul care primește o pensie cu 5.930 de lei mai mult după recalculare: Care este suma finală pe care pensionarul o va primi lunar
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Colonelul FSB, Maxim Eremin, a decedat după ce s-a înecat cu o bucată de carne
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a ajuns să VÂNDĂ ca să facă rost de bani
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...