Au dreptul la concediu medical salariații care s-au întors din concediul de odihnă? Subiectul care îi neliniștește pe angajații români

Te-ai gândit vreodată dacă îți poți lua concediu de odihnă, după ce tocmai ai ieșit din concediul medical? Ei bine, acesta pare a fi un subiect la care mulți se gândesc, însă nu au prea multe răspunsuri. Rămâi aici și află toate detaliile.
Filip Stan
23 aug. 2024, 21:11
Au dreptul la concediu medical salariații care s-au întors din concediul de odihnă? Subiectul care îi neliniștește pe angajații români

Concediul de odihnă este un drept al angajaților la care aceștia nu pot renunța și de care nu pot fi privați, fiind unul dintre elementele principale care trebuie să se regăsească în mod obligatoriu în contractul individual de muncă.

Te-ar putea interesa și Un român a rămas cu gust amar după ce a ajuns în concediu, în Grecia. Locul în care s-a cazat, un coșmar. ”Să vă trăiască familia, plouă în pat!”

De asemenea, legislația muncii prevede faptul că salariații care s-au întors din concediu medical pot beneficia în continuare de concediul de odihnă.

În același timp, legislația muncii prevede clar că salariații care s-au întors din concediu medical pot beneficia în continuare de concediu de odihnă.

Pentru cei ce nu știu, concediul de odihnă la care are dreptul un salariat, precum și durata minimă a acestuia, sunt reglementate de Legea 53/2003 – Codul Muncii. Art. 144 din Codul muncii prevede următoarele:

  • dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților;
  • dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Tot legislația muncii prevede că durata concediului de odihnă anual nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare, aceasta reprezentând ”durata minimă”, iar durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, în conformitate cu prevederile legale și cu respectarea contractelor colective aplicabile.

În durata concediului de odihnă anual nu intră sărbătorile legale în care nu se lucrează, sau alte zile libere plătite stabilite prin contractul colectiv, conform Citysquar.ro.

Care sunt situațiile neprevăzute despre care trebuie să știi

Pe lângă cele precizate anterior, potrivit Codului muncii, se consideră perioade de activitate prestată și nu se interferează cu perioada concediului de odihnă următoarele:

  • perioadele de incapacitate temporară de muncă (aici intrând, implicit, incapacitatea de muncă ce este cauzată de probleme de sănătate);
  • perioadele aferente concediului de maternitate;
  • concediul paternal;
  • concediul de risc maternal;
  • concediul pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • concediul de îngrijitor;
  • perioada absenței de la locul de muncă, pe o perioadă de cel mult 10 zile/an, în situații neprevăzute precum urgențele familiale cauzate de boli, accidente, ori altele – această perioadă se va recupera, iar modalitatea de recuperare va fi decisă de comun acord de către angajat și angajator.

Pe lângă cele menționate anterior, în cazul în care situația de incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anual, concediul se va întrerupe, iar angajatul va intra în concediu medical.

Cât despre restul zilelor de concediu de odină, acestea pot fi efectuate după ce s-a terminat perioada de incapacitate temporară de muncă. Deci, când acest lucru nu este posibil, zilele neefectuate pot fi reprogramate.

Mai mult, dacă situația de incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anual, concediul se va întrerupe, angajatul va intra în concediu medical, iar restul zilelor de concediu de odihnă pot fi efectuate după ce s-a terminat perioada de incapacitate temporară de muncă, iar când acest lucru nu este posibil, zilele de concediu neefectuate pot fi reprogramate.

De altfel, dreptul la concediu de odihnă anual este garantat și ”în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical”.

Te-ar putea interesa și Categoria de angajați care va primi mai multe zile de concediu în 2024. Prevederile noii modificări adoptate de Camera Deputaților

Cu alte cuvinte, perioadele celor două tipuri de concedii, cel de odihnă și cel medical, nu pot interfera astfel încât angajatul să fie privat de dreptul său la concediu anual de odihnă, mai ales având în vedere că obiectul concediului medical nu este odihna, ci tratarea/recuperarea după o afecțiune care provoacă incapacitatea salariatului de a presta activități de muncă.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea noroc triplu din 1 septembrie. Opulență, fericire și șanse uriașe în viețile acestor nativi
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru șoferii cu permis categoria B. Ce poți conduce la 24 de ani
Playtech.ro
Zi neagră în România! A MURIT cel mai mare român din toate timpurile, ce tragedie fără margini
DailyBusiness
BANI DE LA GUVERN pentru acești români!
Adevarul
Carmen Dan acuză „statul subteran” că a fabricat dosarul penal care o vizează pe sora ei: „Doamna ministru, nu te gândi să candidezi!”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Reguli noi pentru cei ce vor să închirieze. Măsuri de combatere a crizei locuințelor.
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina Camilla
Playsport.ro
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
kanald.ro
Județul în care pensionarii nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor. Se suspectează ca există erori la distribuire
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Amendă pentru șoferii care au acest dispozitiv pe mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
substantial.ro
Breaking News: Maria Branyas Morera, cea mai bătrână femeie din lume, a murit la 117 de ani după ce a supraviețuit pandemiilor și războaielor
MediaFlux
DATA la care pensionarii vor primi deciziile CORECTATE. Anunț de ULRIMA ORĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...