Explicând motivele pentru care Senatul SNSPA i-a conferit lui Mugur Isărescu înaltul titlu, rectorul SNSPA, profesorul universitar Paul Dobrescu, a arătat că, în prezent, guvernatorul BNR este ‘una dintre cele mai respectate personalităţi publice, iar Banca Naţională – un adevărat ax al stabilităţii monetare a ţării’.
Totodată, Isărescu ‘se situează printre personalităţile care inspiră cea mai mare încredere, fapt datorat nu numai prestaţiei sale profesionale, ci şi echilibrului şi delicateţei sale umane’, a adăugat rectorul SNSPA.
La rândul său, rectorul-fondator al SNSPA, profesorul universitar Vasile Secăreş, l-a descris pe guvernatorul BNR ca ‘o personalitate creatoare de instituţii şi de politici publice fundamentale în ultimii douăzeci de ani, o personalitate devenită, probabil, emblemă pentru efortul de gestiune prudentă a riscurilor şi asigurare a stabilităţii, sarcină cu rol central, într-o ţară marcată de turbulenţele tranziţiei’.
În acest context, Vasile Secăreş a afirmat că activitatea guvernatorului BNR a ilustrat în cea mai mare măsură ideea că demnitatea publică, funcţia în serviciul statului ‘nu înseamnă domnie ci slujire’.
‘Guvernarea este o povară şi nu un privilegiu, o responsabilitate enormă, care nu se poate întemeia pe niciun interes privat’, a subliniat rectorul-fondator al SNSPA.
În cuvântul său de răspuns, Mugur Isărescu l-a completat pe Vasile Secăreş spunând că ‘guvernarea este o povară pe care trebuie să o duci cu demnitate şi cu înţelegerea evenimentelor, cu etică şi cu destul de multă răbdare’.
Joi, în aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, conducerea SNSPA i-a decernat lui Mugur Isărescu titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea, Isărescu a primit din partea SNSPA Diploma de Onoare şi Medalia de Aur, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea acestei universităţi.
Guvernatorul BNR, Mugur Constantin Isărescu, este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova (2003), al Universităţii din Piteşti (2006), al Universităţii ‘George Bacovia’ din Bacău (2007), al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2009), al Universităţii ‘Al. I. Cuza’ din Iaşi (2009), al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova (2010), al Universităţii din Oradea (2010) şi al Universităţii Transilvania din Braşov (2011).
Din 2006, Mugur Isărescu este membru titular al Academiei Române.