Pro Infrastructura îl contrazice pe Grindeanu în legătură cu finalizarea Autostrăzii Moldovei. Cum se prezintă tronsoanele lui Umbrărescu: „Noi nu credem că va fi gata. Va primi extensii contractuale oricât va fi nevoie”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la începutul acestui an că Autostrada Moldovei va fi finalizată între Ploiești și Focșani. Totuși, această afirmație a fost contestată de Ionuț Ciurea, reprezentant al Asociației Pro Infrastructură.
Filip Stan
21 aug. 2024, 19:00
Pro Infrastructura îl contrazice pe Grindeanu în legătură cu finalizarea Autostrăzii Moldovei. Cum se prezintă tronsoanele lui Umbrărescu:

Specialiștii din acest ONG susțin că până la alegerile viitoare, doar două dintre cele șapte loturi vor fi finalizate. Pe primele trei loturi, care fac legătura între Ploiești și Buzău, lucrează firme străine, în timp ce restul de patru loturi, care se întind de la Buzău la Focșani, sunt gestionate de compania lui Dorinel Umbrărescu.

În legătură cu segmentul Ploiești – Buzău, Ionuț Ciurea consideră că nu există încă motive pentru a sărbători.

„Pe Ploiești – Buzău, și aici e o discuție. Primul lot e de 21 de kilometri, cu termen actualizat în octombrie. Dar nu va fi gata în octombrie. Lotul 1 este fezabil, măcar parțial, în decembrie. Însă, fiecare sincopă ne duce în primăvară. Ori ar putea fi deschis parțial. Greu de estimat acum, sunt multe variabile, dar cu siguranță nu putem spune că va fi gata, cu totul. Critice pe lotul 1 sunt structurile cu tablier metalic – în continuare, nu au toate grinzile instalate. Constructorul spune că într-o lună vor fi montate toate grinzile metalice. Avem tablier metalic și spre, și pe autostradă.

Lotul al doilea are 28 de kilometri, cu termen tot octombrie. Nici acesta nu va fi gata. Situația este similară. Punctul critic este reprezentat tot de structuri. Sunt structuri întârziate, mai ales peste autostradă. Autostradă făcută cap-coadă, cu noduri, cu tot, sunt șanse mai mici decât la lotul 1. Acolo avem și niște probleme cu bulgarii de la TRACE. Din 29 de kilometri ai acestui lot, 19 sunt la antreprenorul bulgar.

Pe lotul 3 (14 km), turcii abia s-au apucat, contractul a fost semnat în acest an. Ordinul de începere a fost dat în martie, termenul este noiembrie 2025.

Problema este că acum se promite ”marea cu sarea”. E ușor să promiți, dar realitatea e alta. Șansele să se întâmple sunt mici sau foarte mici. Din toate promisiunile, s-ar putea să ne alegem cu jumătate sau mai puțin de jumătate”, a declarat Ciurea, într-un interviu pentru Ziare.com.

Stadiul lucrărilor pe cele patru loturi ale lui Umbrărescu, de pe A7, secțiunea Buzău – Focșani

În cazul loturilor gestionate de Umbrărescu pe segmentul Buzău – Focșani, Ionuț Ciurea consideră că doar două dintre ele vor fi finalizate în 2024.

„UMB va primi extensii (contractuale) oricât va fi nevoie, deci el va termina ”în termen” sau ”înainte de termen”, indiferent când va termina proiectul respectiv.

Termenele inițiale pentru Buzău – Focșani loturile 1 și 4 sunt în august. Noi spunem că nu vor fi gata. Ministrul ne-a anunțat deja: capetele 1 și 4 vor fi gata la mijlocul lui octombrie. Loturile și 1 4, dacă ne uităm la hartă, vedem că lotul 1 înseamnă inclusiv podul peste Buzău, care în acest moment, nu are toate grinzile instalate. Deci lotul 1 nu va fi gata în două luni de zile.

Lotul 4 – celebra ‘Cocoașă de la Focșani’, poate fi gata în octombrie, ca să se deschidă o dată lotul 2, cu prilej electoral. Rămâne de văzut dacă va fi deschis înainte lotul 4 sau amânat, pentru când va fi gata lotul 2 – de la Buzău la Râmnicu Sărat. Pe Buzău – Râmnic există un pod, podul peste Râul Râmnic, ce prezintă întârzieri, deci cel mai probabil nu va fi gata la mijlocul lui octombrie. În acest caz, pentru Buzău – Focșani, fezabil ar fi sfârșitul lui noiembrie, în funcție de vreme, mobilizarea antreprenorului și altele. Octombrie, pentru lotul 2, este imposibil, practic.

Deci celebra ”Cocoașă de la Focșani”, ar putea fi deschisă și-n septembrie. Dar din septembrie până în decembrie, oamenii mai uită. Așa că ne-a anunțat Grindeanu că va fi gata la mijlocul lui octombrie.

Citeşte şi: George Simion dă marea lovitură partidului SOS România. AUR şi-a anunţat propunerea de guvern, iar la Interne figurează omul de bază al Dianei Şoşoacă

Grindeanu ne-a anunțat că la mijlocul lui octombrie, pe Buzău-Focșani, vor fi gata trei loturi: 1, 2, 4. Dar la modul realist, anul acesta, în buza alegerilor, la final de noiembrie – început de decembrie poate fi gata Buzău – Râmnic (lotul 2), 31 km. De asemenea, lotul 4, odată cu lotul 2″, a declarat Ciurea, pentru Ziare.com.

Celelalte două loturi de pe segmentul Buzău – Focșani ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor, conform estimărilor specialistului în infrastructură.

„Noi nu credem că va fi gata și lotul 3, despre care Grindeanu ne-a spus că va fi gata la sfârșit de noiembrie. Dar în România s-au mai văzut inaugurări și fără parapete de protecție, fără toate podurile gata, fără rosturile de dilatație. Să ne amintim că la Bacău, acei 16 km de autostradă au fost deschiși heirupist, înainte de Crăciun, pe podul peste Bistrița, fără rosturile de dilatație. Autostrăzi se pot deschide, dar fără rosturi de dilatație, fără toate pasajele peste autostradă – deci vor fi drumuri locale închise, deci la regim de șantier. Iar lotul 1, în primăvară”, a mai precizat Ciurea.

Termenul oficial de finalizare a autostrăzii până la Pașcani este noiembrie 2025, însă cei de la Pro Infrastructura consideră că lucrările ar putea continua cel puțin până în primăvara lui 2026.

Citeşte şi: Cum a ajuns soțul Elenei Lasconi de la șomer la consilier USR în Parlament pe salariu uriaș, după ce ea a devenit primar USR în Câmpulung

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Topul celor mai puternice țări din lume, în funcție de forța militară și economie. Ce loc surprinzător ocupă România
Capital.ro
Putin a acceptat înfrângerea. Ucraina a reușit imposibilul: A fost cu siguranță un șoc
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ pentru românii care nu au cotizat deloc la pensie
Adevarul
Creierul, unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic, arată specialiștii: „Nu mai există niciun loc neatins”
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Cuplurile care rezistă timpului. Vârsta ideală pentru o relație fericită
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 29 august 2024. Evenimente marcante pentru acești nativi!
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Premierul Marcel Ciolacu vine cu lămuriri despre scăderea pensiilor: „Oricare ar fi calculul, pensia lor nu scade”. Pensionarii vor primi un document care va clarifica întreaga situație
Capital.ro
Te lasă fără bani în cont. Înșelătoria în care românii chiar au avut încredere. Nu le răspunde
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
AJUTOR pentru TRUMP! LOVITURĂ pentru KAMALA. SE RETRAGE din cursa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...