Ancheta în cazul dopajului lui Sinner aruncă în aer cazul „Simona Halep”. Cum l-a scăpat armata de avocaţi de acuzaţii

Italianul a fost depistat pozitiv de două ori în martie pentru clostebol - un steroid care poate fi folosit pentru creşterea masei musculare - dar a fost exonerat de vină sau neglijenţă de către un tribunal independent săptămâna trecută.
Alina Costache
21 aug. 2024, 21:31
Ancheta în cazul dopajului lui Sinner aruncă în aer cazul

Jannik Sinner a fost epuizat „fizic şi psihic” de ancheta privind testele sale pozitive cu o substanţă interzisă, a declarat antrenorul numărului unu mondial, Darren Cahill, care a fost şi antrenorul Simonei Halep, informează bbc.com.

Italianul a fost depistat pozitiv de două ori în martie pentru clostebol – un steroid care poate fi folosit pentru creşterea masei musculare – dar a fost exonerat de vină sau neglijenţă de către un tribunal independent săptămâna trecută.

Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) a constatat că Sinner a fost contaminat din greşeală cu această substanţă de către Giacomo Naldi, fizioterapeutul său.

De la prima semnalare a încălcării normelor antidoping la începutul lunii aprilie, Sinner a câştigat turneele de la Halle şi Cincinnati şi a devenit numărul unu mondial pentru prima dată în cariera sa.

„Cred că dacă nu eşti fan Jannik, s-ar putea să nu vezi prea multe diferenţe în ceea ce a făcut în ultimele luni, pentru că a jucat în continuare destul de bine”, i-a spus Cahill colegului său de la ESPN Chris McKendry. „Dar dacă sunteţi un fan Jannik, aţi fi văzut o mare schimbare în limbajul corpului său, fizicul pe teren, entuziasmul său de a fi pe teren – el a luptat şi cred că l-a epuizat fizic şi mental. A făcut amigdalită, acesta fiind motivul pentru care a ratat Jocurile Olimpice. Vreau doar să subliniez că el este poate cel mai profesionist tânăr cu care am avut şansa să lucrez vreodată. El nu ar face niciodată nimic intenţionat şi se află într-o situaţie care este incredibil de nefericită.”

Agenţia Mondială Anti-Doping a precizat pentru BBC Sport că „va analiza cu atenţie această decizie” înainte de a hotărî dacă va face apel – o abordare pe care o adoptă în toate cazurile de acest gen.

Unii jucători au reacţionat în social media, susţinând că Sinner a fost tratat diferit, deoarece el este numărul unu mondial.

Şi Chris Evert, de 18 ori campioană de Grand Slam la simplu, spune că ea crede că autorităţile protejează jucătorii de top.

„Vor ţine secrete anumite lucruri dacă eşti un jucător de top, pentru că nu vor presa, jucătorul nu vrea presa”, a declarat Evert într-o intervenţie telefonică înainte de US Open. “Cred că există ceva [mai multă] protecţie acolo decât dacă ai fi Joe Smith, clasat pe locul 400 în lume”.

Mihaela Cambei, surprinsă de cadoul uriaş de la Ion Ţiriac după ce a luat bronzul olimpic la haltere: ”A venit mai repede decât mă aşteptam”. Premii pentru olimpicii români medaliați la Jocurile Olimpice de la Paris

Avocatul lui Sinner a negat faptul că clientul său ar fi beneficiat de un tratament special.

„Este perfect rezonabil să te întrebi asta, dar cred că de fapt este invers”, a declarat Jamie Singer pentru BBC Radio 5 Live. „Pentru că era un astfel de superstar, ITIA a luat-o extrem de în serios. Dar au fost tribunale independente care au luat aceste decizii, iar aceasta este piesa critică aici – nimeni din tenis nu a decis acest lucru, judecătorii independenţi au decis acest lucru. A avut un impact uriaş asupra lui. El a fost un personaj diferit în timpul verii, a fost mult mai introvertit. Jannik personal nu a greşit cu nimic. Este o greşeală pe care a făcut-o fizioterapeutul şi, prin urmare, el trăieşte cu toată această examinare pentru că un fizioterapeut a făcut o greşeală.”

Reacţia Simonei Halep

Simona Halep, fost lider WTA care a fost suspendată pentru dopaj iniţial patru ani, iar apoi TAS i-a redus suspendarea la nouă lunişi a putut reveni în competiţii abia în martie, după un an şi jumătate de pauză, a reacţionat miercuri pe Instagram Stories cu un citat din Nicolae Iorga: “Cine ţi-a făcut o nedreptate, nu rămâne cu o datorie faţă de tine, ci cu o pierdere faţă de el însuşi”

Fizioterapeutul Naldi şi-a tăiat degetul cu un bisturiu la scurt timp după ce echipa a ajuns la Indian Wells, la începutul lunii martie. Un spray medical folosit pentru vindecarea tăieturilor i-a fost oferit de antrenorul de fitness al Sinner’s, Umberto Ferrara, care îl cumpărase fără reţetă în Italia pentru uzul său personal în luna precedentă.

Simona Halep a anunţat retragerea: „Așa am considerat eu că e mai bine, mai corect”

Naldi l-a folosit timp de nouă zile, perioadă în care i-a făcut lui Sinner masaje şi tratamente pentru picioare fără să folosească mănuşi. Tribunalul independent a acceptat că Sinner a absorbit din greşeală substanţa interzisă prin leziunile de pe piele.

Acest lucru ridică o serie de întrebări cu privire la staf. Ferrara este un farmacist calificat, care este responsabil în materie de antidoping, şi ştia că spray-ul pentru mâini conţinea o substanţă interzisă.

El susţine că l-a avertizat pe Naldi în legătură cu acest lucru – un punct de vedere susţinut de tribunal -, dar kinetoterapeutul spune că nu îşi aminteşte de acea conversaţie, nu a verificat conţinutul spray-ului şi nu îşi aminteşte dacă se spăla întotdeauna pe mâini după aplicare.

„Umberto este în joc de 15 ani. Are diplome, a deţinut o farmacie în Italia şi se ocupă de antidoping, dieta şi pregătirea fizică a lui Jannik”, a adăugat Cahill.

„Sunt sigur că a avut-o din motive personale şi probabil că nu ar fi trebuit să i-o transmită niciodată lui Giacomo”.

Cahill a adăugat că staful decide dacă cei doi bărbaţi ar trebui să vină la US Open, care începe luni. Iar Sinner, care a fost scutit de interdicţie deoarece tribunalul a considerat că a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a reduce riscul unei infracţiuni de dopaj, va trebui apoi să decidă dacă este oportun să continue colaborarea.

Rapiditatea procesului i-a luat, de asemenea, pe mulţi prin surprindere. Au fost mai puţin de cinci luni între descoperirea unui test pozitiv şi un rezultat, în timp ce Simona Halep a aşteptat un an pentru un verdict de la tribunalul iniţial, iar britanica Tara Moore mai mult de 18 luni.

Nu există nicio îndoială că ambele cazuri au fost mult mai complicate, iar sportivii de top pot aloca mult mai mulţi bani pentru rezolvarea problemei.

În timp ce Sinner a putut să plătească o echipă de avocaţi pentru a-şi prioritiza cazul, Moore a fost nevoită să înfiinţeze o pagină de strângere de fonduri pentru a acoperi „mâncarea, călătoriile şi taxele legale curente” la întoarcerea sa.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Băutura mai sănătoasă decât laptele de vacă care se găsește din ce în ce mai greu în România, deși în urmă cu mai mulți ani se producea în cantități mari. Un litru costă astăzi chiar și 15 lei
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Ordinul UE. România trebuie să aplice începând cu 3 august 2031
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
Se poate merge la hotel, pe litoral, cu 38 DE LEI PE NOAPTE! Care e cea mai ieftină stațiune
Adevarul
Creierul, unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic, arată specialiștii: „Nu mai există niciun loc neatins”
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
De unde provine țuica. Istoria băuturii preferate a românilor
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 29 august 2024. Evenimente marcante pentru acești nativi!
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Simona Halep, mesaj neașteptat, la aproape șase luni după soluționarea cazului de dopaj! Ce a postat tenismena în mediul online
Capital.ro
Putin a acceptat înfrângerea. Ucraina a reușit imposibilul: A fost cu siguranță un șoc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
Guvernul face noi precizări. Cine va primi INDEMNIZAȚIA SOCIALĂ MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...