Reguli noi pentru pasageri! Începând cu 1 septembrie, regulile privind transportul lichidelor în bagajele de mână vor deveni mai dure pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană, conform informațiilor transmise de dpa și citate de Agerpres.
Pasagerii curselor aeriene vor putea transporta lichide doar în recipiente cu un volum maxim de 100 mililitri. Toate recipientele vor trebui împachetate într-o singură pungă de plastic transparentă, cu un volum total de maximum 1 litru.
Citește și: Cod Rutier 2025. Noile reguli menite să reducă numărul de şoferi vitezomani
Aceste reguli stricte, introduse inițial în 2006, au fost relaxate temporar pe unele aeroporturi germane care utilizau scanere de tomografie computerizată (TC). Totuși, oficialii Uniunii Europene și-au exprimat îndoielile cu privire la fiabilitatea acestor scanere, ceea ce a dus la revenirea la regulile mai stricte.
Deși scanerele noi permit păstrarea recipientelor cu lichide în interiorul bagajelor la punctele de control, pe aeroporturile dotate cu scanere convenționale, pasagerii vor trebui în continuare să scoată lichidele și dispozitivele electronice pentru verificare separată.
Excepțiile de la aceste reguli rămân aceleași: medicamentele și hrana lichidă pentru bebeluși vor putea fi transportate fără restricții speciale.
Aceste măsuri sunt parte dintr-un efort continuu de a îmbunătăți securitatea pe aeroporturile din UE, protejând pasagerii în fața potențialelor amenințări.
Taxa de 1 euro pentru pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
Suma ar putea fi inclusă în taxa de aeroport iar banii ar urma să ajungă într-un fond de garantare pentru biletele de avion. Aceștia vor fi folosiți în cazul în care compania aeriană, care operează în România, are probleme financiare.
Constituirea unor fonduri de garantare, înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Turism în subordinea primului ministru, creşterea bugetului de promovare a companiilor româneşti la târgurile internaţionale de profil, reglementarea situaţiei Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor, precum şi promovarea turismului autohton pe piaţa internă se numără printre priorităţile pe care Alin Burcea, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), le are în actualul său mandat.