Simona-Bucura Oprescu, despre recalcularea pensiilor ce i-a dezamăgit pe vârstnici. ”Sunt convinsă că aceștia simt că li s-a făcut dreptate. Toți acești pași i-am făcut cu gândul la pensionari!”

Ministrul Muncii face apel către pensionarii care consideră că sunt nedreptățiți de deciziile emise în urma recalculării, dar și către cei care sunt mulțumiți privind deciziile abia primite.
Filip Stan
22 aug. 2024, 15:22
Simona-Bucura Oprescu, despre recalcularea pensiilor ce i-a dezamăgit pe vârstnici. ”Sunt convinsă că aceștia simt că li s-a făcut dreptate. Toți acești pași i-am făcut cu gândul la pensionari!”

Simona Bucura Oprescu a vorbit, astăzi, 22 august, în fața întregii țări, referitor la recalculările care i-au plasat pe unii pensionari în și mai multe scenarii negative.

Te-ar putea interesa și Simona Bucura-Oprescu: „România are un raport mult mai bun decât alte state ale Uniunii Europene şi decât avea ea însăşi acum 10-15 ani între numărul de angajaţi şi numărul de asiguraţi în sistemul public de pensii”

„O pensie cel puțin egală cu cea din luna august, nimeni nu va primi mai puțin. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită au un cuantum mai mic în urma recalculării, stimați pensionari, pensia dvs nu scade. Veți primi cuantumul cel mai prealabil, dacă în decizia de calculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu ce ați primit în luna august. Scrie foarte clar, se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată. Nu va scădea niciun leu pensia dvs, dar ca toate lucrurile să fie clare și lipsite de orice echivoc veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială că pensia dvs nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cuponul de pensie aferent lunii septembrie. Am fost întrebată ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare.

În general sunt doua categorii de pensionari în această situație, indemnizația socială care nu scade sub 1200 de lei, începând cu septembrie aceștia vor primi această sumă. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1281 de lei suma se suportă de la bugetul de stat ca până acum.

Cei care au avut un avantaj la pensie si primeau mai mulți bani decât alți pensionari care au muncit la fel, ei au avut avantajul de a le crește pensia. Domniilor lor nu pierd acest avantaj, pentru că își păstrează pensia. Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate în aceeași formulă ca inechitățile să dispară. În spatele reformei este o muncă minuțioasă de evaluare, dosar cu dosar situației fiecărui pensionar din România.

La predarea mandatului meu era evaluat 70% din dosarele pensionarilor din România, mai erau de evaluat peste un milion de dosare. În mai puțin de un an s-a finalizat recalcularea, toți pașii pe care i-am făcut cu colegii de la Casa Națională de Pensii, împreună cu colegii de minister, toți acești pași aduc creșterea pensiilor. Toți acești pași i-am făcut cu gândul la pensionari! Repet, avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia, aceștia au avut un beneficiu suplimentar când valoarea lor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit la fel”, a declarat ministrul Muncii.

Simona-Bucura Oprescu: ”Pot înțelege că există nemulțumiri”

Printre altele, Simona-Bucura Oprescu a oferit detalii pe larg și despre contribuitivitatea aferentă acestor situații.

Deci, cu alte cuvinte, ministrul Muncii este de părere că fiecare a primit cât a muncit, și, cel mai important, nu scade nicio pensie, chiar dacă pe decizia de recalculare cifrele sunt mai mici.

Pentru muncă și contribuții egale să avem pensii egale, în general printre acești 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia avem două categorii, cei cu perioadă de contributivitate și cei care au obținut beneficii mai mari decât activitatea lor. O altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiar de pensie socială care în urma recalculării vor primi mai mulți bani.

Te-ar putea interesa și EXCLUSIV / Simona Bucura-Oprescu oferă ultimele lămuriri cu privire la pensiile românilor: „Tot ce facem este pentru pensionarii țării”

Am realizat reforma pensiilor pentru muncă și contribuții egale, vom avea un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care va putea crește pensiile fără a crea deficite bugetare. Recalcularea reflectă contributivitatea. Pot înțelege că există nemulțumiri, sunt sigură că numărul celor mulțumiri va fi semnificativ. Sunt convinsă că pensionarii simt că li s-a făcut dreptate, mi-aș dori ca și ei să fie auziți. Vorbim de o creștere cumulată de peste 40% în acest an. Pentru cei mai mulți dintre pensionari aceasta este o creștere reală și semnificativă. Acesta a fost un obiectiv al meu ca ministru al Muncii în guvernul Ciolacu”, a încheiat ministrul Muncii.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Românii care au interzis să conducă. Legea nu le permite să se urce la volan
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă! Vlăduța Lupău, apariție spectaculoasă la botezul fiului său. Detaliul unic pe care puțini l-au observat
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionarii necăjiți care au primit pensii tăiate. E DECIZIA MOMENTULUI!
Adevarul
Silver, soldatul rus care și-a aruncat în aer comandanții și a dezertat la ucraineni. „Nu am vrut să mor pentru Putin”
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Veștile pe care bugetarii nu voiau să le audă. Ce se întâmplă cu salariile
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit, de fapt, la cursul de înot
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie
Capital.ro
S-a pus lacătul! Decizia luată de penitenciarul în care se află Elena Udrea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Revolutie in sistemul de pensii pentru femei! Varsta de pensionare creste in 2024, dar se introduc noi beneficii pentru mame
MediaFlux
TRUMP se RĂZBUNĂ! Ce i-a FĂCUT Kamalei Harris. Susținătorii său au rămas UIMIȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...