Pensii 2024. Cea mai mare reformă socială, 82% din totalul pensiilor cresc cu 41%, seniorii încasează în medie cu peste 600 de lei mai mult din septembrie

Cea mai mare reformă a pensiilor din istoria României a intrat pe ultima sută de metri. Din septembrie, peste 3,8 milioane de bunici vor primi, în medie, cu 622 de lei mai mult, iar creşterea anuală, dacă adăugăm şi indexarea cu inflaţia din ianuarie, va fi de 41% în 2024. Conform noii legi, urmează o altă indexare în ianuarie 2025, iar până în martie se va produce "mica recalculare", unde se adaugă la calcul primele, al 13-lea salariu şi alte venituri care nu ţineau strict de salariu.
Filip Stan
22 aug. 2024, 17:55
Pensii 2024. Cea mai mare reformă socială, 82% din totalul pensiilor cresc cu 41%, seniorii încasează în medie cu peste 600 de lei mai mult din septembrie
Pensii 2024. S-a finalizat recalcularea pensiilor, iar peste 3,8 milioane de pensionari vor primi pensii majorate din septembrie! Începând de săptămâna trecută, noile decizii ajung la pensionari, iar din septembrie peste 80% dintre pensionari vor primi pensii majorate.
Pensia medie crește de la 2.250 de lei, în iulie 2024, la 2.761 de lei, în septembrie 2024. Noua Lege asigură pensii egale pentru muncă și contribuții egale, elimină inechitățile și garantează o creștere sustenabilă a pensiilor.

Potrivit premierului, recalcularea pensiilor a fost  una dintre marile priorităţi ale Guvernului. „Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România! Iar creşterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ministrul de Finanţe, despre plata pensiilor majorate: Banii sunt în buget, să stea liniştiţi românii

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a respins zvonurile potrivit cărora Guvernul ar avea probleme privind acoperirea creşterii pensiilor. „Banii sunt cuprinşi în buget, să stea liniştiţi toţi românii”, a spus ministrul.

„La începutul anului, în legea bugetului de stat au fost cuprinse aceste categorii de cheltuieli, nu există niciun risc ca aceste drepturi ale românilor să nu fie achitate”, a explicat ministrul de Finanţe.

Marcel Boloş a mai spus că Guvernul a făcut numeroase calcule pentru a se asigura că nu există probleme cu plata pensiilor.

„Banii sunt cuprinşi în buget, să stea liniştiţi toţi românii, aceste drepturi se vor achita la data stabilită de Casa de Pensii. (…) În bugetul de pensii nu este nicio gaură (…) avem calculele bine făcute, avem resursele necesare”, a precizat Boloş.

Conform datelor prezentate de ministrul Muncii, 82,56% dintre pensii, adică 3.806.270, vor creşte după recalculare. Creşterea medie procentuală este de 26,65% ceea ce înseamnă că majorarea medie nominală este de 622 de lei.

Pensii 2024. Ministerul Muncii: Indemnizaţia socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei

Începând cu 1 septembrie 2024 toţi pensionarii beneficiari de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, transmite Ministerul Muncii.

„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puţin de 1.281 de lei”, transmite Ministerul Muncii.

Simona-Bucura Oprescu, despre recalcularea pensiilor ce i-a dezamăgit pe vârstnici. ”Sunt convinsă că aceștia simt că li s-a făcut dreptate. Toți acești pași i-am făcut cu gândul la pensionari!”

Potrivit sursei citate, indemnizaţia socială rămâne 1.281 de lei până la sfârşitul anului 2024. „Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferenţa se va suporta de la bugetul de stat. Indemnizaţia socială pentru pensionari creşte anual prin legea bugetului de stat. Indemnizaţia socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanţa 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. A fost aprobată prin Legea 196/2009. Aceasta prevede o sumă fixă pentru indemnizaţia socială pentru pensionari care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an. În indemnizaţia socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizaţia socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie)”, mai arată Ministerul Muncii.

Pensii 2024. Daniel Baciu, anunţul momentului pentru pensionarii nemulţumiţi de deciziile de recalculare: Din 11.500 de persoane care ni s-au adresat, am găsit 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunţat că au fost transmise peste 4,1 milioane de decizii către pensionarii, de vineri şi până astăzi. El a menţionat că 11.500 de persoane s-au adresat caselor de pensii după primirea acestor decizii, iar în 1.090 de cazuri se impune reviziurea deciziilor de recalculare.

Vreau să vă spun că această reformă în sistemul public de pensie este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, cel puţin în ultimii 50 de ani. Ea a vizat efectiv recalcularea a peste 4,8 milioane de dosare de pensie.  A fost un proces foarte amplu şi laborios care s-a întins pe aproape trei ani. Am reuşit să verificăm în primul rând toate dosarele. Vreau să vă spun că în casele teritoriale de pensii sunt dosare în plată de peste 35 şi chiar 40 de ani în plată. Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă. A trebuit toate aceste dosare să le aducem într-un format electronic de ultimă generaţie, practic am făcut şi digitalizarea acestor dosare din sistemul public de pensii”, a afirmat Daniel Baciu.

Simona-Bucura Oprescu, despre recalcularea pensiilor ce i-a dezamăgit pe vârstnici. ”Sunt convinsă că aceștia simt că li s-a făcut dreptate. Toți acești pași i-am făcut cu gândul la pensionari!”

El a menţionat că până în prezent au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii.

Vreau să vă spun că până în prezent au  fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii. Este cifra pe care am primit-o de la Companiei Naţionale Poşta Română. S-a solicitat în guvern ca să dăm o situaţie cu privire la numărul de pensionari care ni s-au adresat în această perioadă, fie prin audienţele pe care colegii mei le-au asigurat zi de zi, fie prin birourile de relaţii cu publicul, existente în fiecare casă teritorială de pensie, fie chiar transmise în format electronic. Vreau să vă spun că aceşti pensionari sunt îndreptăţiţi să primească aceste informaţii şi este normal şi firesc ca în această perioadă să avem o afluenţă mai mare de pensionari la casele teritoriale de pensii, pentru că este o lege nouă, aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public şi oamenii sunt dornici să afle toate informaţiile cuprinse în această decizie de recalculare”,   a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Pensii 2024. Data când intră pensiile pe card în septembrie 2024, poştaşul aduce plicuri mai grele pentru aproape 4 milioane de români

El a adăugat că au fost găsite până acum peste o mie de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare.
De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari, şi până astăzi am avut la nivel naţional un număr de 9.170 de audienţe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă. Pe lângă aceste audienţe am avut sesizări la birourile de relaţii cu publicul, cât şi în formă electronică, încă aproape 2400 de asemenea cerinţe.  Dacă vedeţi este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat în diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane am găsit un număr de 1.000 de cazuri, 1.090 de cazuri, în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci procentul este foarte, foarte mic. Restul pensionarilor care ni s-au adresat la casele teritoriale de pensii au plecat, au fost lămuriţi, puteţi să verificaţi chiar dacă mergem acolo la orice casă teritorială de pensii, veţi vedea că nu mai este niciun pensionar. De obicei avem o afluenţă la prima oră a dimineţii, până la prânz lucrurile se rezolvă. Toată lumea primeşte informaţiile necesare”, a mai transmis Daniel Baciu.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Doliu în fotbalul din România. A murit emblema „Campioanei unei mari iubiri”
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă! Vlăduța Lupău, apariție spectaculoasă la botezul fiului său. Detaliul unic pe care puțini l-au observat
DailyBusiness
ROMÂNII NU VOR TREMURA nici de frig, nici de frica facturilor. Ce se întâmplă cu gazele naturale
Adevarul
Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scoate la iveală legăturile sale cu serviciile secrete
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Cum a fost turnată Ana Aslan? Dezvăluirile secretarului personal al lui Nicolae Ceaușescu
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit, de fapt, la cursul de înot
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie
Capital.ro
Intră banii direct în conturi. Se dau 2.000 de lei pentru mamele din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Revolutie in sistemul de pensii pentru femei! Varsta de pensionare creste in 2024, dar se introduc noi beneficii pentru mame
MediaFlux
Seful Casei de Pensii recunoaște. CÂTE decizii de recalculare SUNT GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...