Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Returnarea de PET-uri pentru a încasa banii din garanție a devenit o îndeletnicire zilnică pentru unii români. Din asta ajung să-și asigure banii necesari pentru traiul de zi cu zi. Iar unii au găsit o metodă pentru a dubla veniturile.
Alina Costache
23 aug. 2024, 12:48
Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Românii au ajuns să fure sacii cu PET-uri pentru a le returna a doua oară.  Garda Naţională de Mediu a dat peste 500 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei, în urma controalelor care au vizat Sistemul de Garanţie Returnare. Una dintre amenzi a fost dată administratorului SGR pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor de la punctele de returnare cu o frecvenţă care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor.

 

Amenzi de la Garda de Mediu pentru neridicarea sacilor cu PET-uri

Garda Naţională de Mediu a transmis că a desfăşurat, în perioada 5 iulie – 5 august, un control tematic la nivel naţional pentru verificarea implementării şi funcţionării Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) la comercianţii care vând produse în ambalaje SGR şi la Administratorul SGR. Au fost făcute 3.647 de controale, în urma cărora au fost aplicate 535 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei.

”În acest context, Garda Naţională de Mediu a realizat 3.647 controale în urma cărora au fost aplicate 535 in valoare de 2.768.000 lei. Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 sancţiuni contravenţionale, constând în 293 avertismente şi 129 amenzi în valoare de 1.450.000 lei.

Totodată, pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului şi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul gestiunii deşeurilor, au fost aplicate 113 sancţiuni contravenţionale, constând în 25 vertismente şi 88 amenzi, în valoare de 1.318.000 lei.

Principalele abateri privind legislaţia specifică SGR care au impus sancționarea comercianților au vizat:

  • obligaţia de a utiliza programul informatic pus la dispoziţie de administratorul SGR, pentru raportarea ambalajelor;
  • obligaţia de a încheia contracte cu Administratorul SGR, în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din HG nr.1074/2021;
  • obligaţia de a organiza puncte de returnare pentru ambalajele SGR;
  • obligaţia de a permite exclusiv administratorului SGR preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare
  • obligaţia de a se înregistra în baza de date gestionată de Administratorul SGR.
  • obligaţia comercianţilor de a ţine evidenţa numărului total al produselor comercializate în ambalaje SGR;

Totodată, pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare cu o frecvenţă şi o manieră care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor, Administratorul SGR a fost sancţionat cu amendă în valoare de 8.000 lei.

Prin actul de control, au fost impuse și următoarele măsuri în sarcina Administratorului SGR:

  • va gestiona istoricul colectărilor fiecărui punct de preluare, pentru stabilirea frecvenței și a programului de preluare ambalaje SGR, astfel încât să nu fie perturbată, în nici un fel, buna funcționare a comercianților (care are legătură cu sistemul garanție-returnare).
  • va finaliza modulele IT: modulul webshop pentru achiziționarea accesoriilor SGR, registrul ambalajelor SGR, modulul de management al transporturilor și al depozitelor societății, modulul financiar – ERP, modulul de integrare cu alte sisteme (Reverse Vending Machine – RVM, mașini de numărat, sistem logistic, aplicație mobilă logistică, Registrul Comerțului, semnătură calificată, ERP), modulul de aplicații mobile – aplicația de retailer și aplicația de gestiune a depozitelor și modulul de raportare.
  • se va asigura că sunt disponibile sisteme care îi permit să efectueze stocarea temporară în centrele de sortare și numărare, astfel încât să se evite formarea de stocuri în sistem supraaglomerat.
  • va prezenta o procedură însușită de înregistrare și de soluționare a reclamațiilor pentru palierele ce implică: comercianți, producători, transportatori și colaboratori externi ai sistemului de garanție-returnare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat controale specifice domeniului său de activitate privind respectarea Sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile la 261 operatori economici, fiind constatate abateri la 200 dintre aceștia (77%), și au fost aplicate 173 sancţiuni contravenţionale, constând în 90 avertismente şi 83 amenzi contravenţionale, în valoare de 633.000 lei.

Printre neregulile constatate se numără abateri privind modul de indicare a preţurilor, implicit a garanţiei, lipsa informaţiilor pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate de returnare defecte, refuzul preluării ambalajelor returnate de consumatori.

„Acțiunea de control pe care am desfășurat-o timp de o lună este o radiografie în teren a ceea ce înseamnă implementarea Sistemului de Garanție Returnare si reprezintă o nouă etapă a procesului de îmbunătățire a acestui sistem. În următoarele două luni, Garda Națională de Mediu va monitoriza efectele acestei acțiuni de control și va prezenta datele obținute în vederea optimizării circuitului SGR”, a declarat comisarul general al GNM, dl. Andrei Corlan, la finalul controlului tematic.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Avionul cu care chinezii vor să scrie istorie. Ar putea atinge viteză supersonică și transporta 168 de pasageri
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce înseamnă când pisica te priveşte insistent. Mesajul pe care îl transmite
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Actorul din Las Fierbinți care ar primi cei mai mulți bani. Realitatea din culise
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Mai mare rușinea! Vedetele au băut până n-au mai știut de ele și a ieșit… Le-am prin în timp ce s-au făcut de râs pe stradă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale