Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Returnarea de PET-uri pentru a încasa banii din garanție a devenit o îndeletnicire zilnică pentru unii români. Din asta ajung să-și asigure banii necesari pentru traiul de zi cu zi. Iar unii au găsit o metodă pentru a dubla veniturile.
Alina Costache
23 aug. 2024, 12:48
Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Românii au ajuns să fure sacii cu PET-uri pentru a le returna a doua oară.  Garda Naţională de Mediu a dat peste 500 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei, în urma controalelor care au vizat Sistemul de Garanţie Returnare. Una dintre amenzi a fost dată administratorului SGR pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor de la punctele de returnare cu o frecvenţă care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor.

 

Amenzi de la Garda de Mediu pentru neridicarea sacilor cu PET-uri

Garda Naţională de Mediu a transmis că a desfăşurat, în perioada 5 iulie – 5 august, un control tematic la nivel naţional pentru verificarea implementării şi funcţionării Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) la comercianţii care vând produse în ambalaje SGR şi la Administratorul SGR. Au fost făcute 3.647 de controale, în urma cărora au fost aplicate 535 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei.

”În acest context, Garda Naţională de Mediu a realizat 3.647 controale în urma cărora au fost aplicate 535 in valoare de 2.768.000 lei. Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 sancţiuni contravenţionale, constând în 293 avertismente şi 129 amenzi în valoare de 1.450.000 lei.

Totodată, pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului şi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul gestiunii deşeurilor, au fost aplicate 113 sancţiuni contravenţionale, constând în 25 vertismente şi 88 amenzi, în valoare de 1.318.000 lei.

Principalele abateri privind legislaţia specifică SGR care au impus sancționarea comercianților au vizat:

  • obligaţia de a utiliza programul informatic pus la dispoziţie de administratorul SGR, pentru raportarea ambalajelor;
  • obligaţia de a încheia contracte cu Administratorul SGR, în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din HG nr.1074/2021;
  • obligaţia de a organiza puncte de returnare pentru ambalajele SGR;
  • obligaţia de a permite exclusiv administratorului SGR preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare
  • obligaţia de a se înregistra în baza de date gestionată de Administratorul SGR.
  • obligaţia comercianţilor de a ţine evidenţa numărului total al produselor comercializate în ambalaje SGR;

Totodată, pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare cu o frecvenţă şi o manieră care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor, Administratorul SGR a fost sancţionat cu amendă în valoare de 8.000 lei.

Prin actul de control, au fost impuse și următoarele măsuri în sarcina Administratorului SGR:

  • va gestiona istoricul colectărilor fiecărui punct de preluare, pentru stabilirea frecvenței și a programului de preluare ambalaje SGR, astfel încât să nu fie perturbată, în nici un fel, buna funcționare a comercianților (care are legătură cu sistemul garanție-returnare).
  • va finaliza modulele IT: modulul webshop pentru achiziționarea accesoriilor SGR, registrul ambalajelor SGR, modulul de management al transporturilor și al depozitelor societății, modulul financiar – ERP, modulul de integrare cu alte sisteme (Reverse Vending Machine – RVM, mașini de numărat, sistem logistic, aplicație mobilă logistică, Registrul Comerțului, semnătură calificată, ERP), modulul de aplicații mobile – aplicația de retailer și aplicația de gestiune a depozitelor și modulul de raportare.
  • se va asigura că sunt disponibile sisteme care îi permit să efectueze stocarea temporară în centrele de sortare și numărare, astfel încât să se evite formarea de stocuri în sistem supraaglomerat.
  • va prezenta o procedură însușită de înregistrare și de soluționare a reclamațiilor pentru palierele ce implică: comercianți, producători, transportatori și colaboratori externi ai sistemului de garanție-returnare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat controale specifice domeniului său de activitate privind respectarea Sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile la 261 operatori economici, fiind constatate abateri la 200 dintre aceștia (77%), și au fost aplicate 173 sancţiuni contravenţionale, constând în 90 avertismente şi 83 amenzi contravenţionale, în valoare de 633.000 lei.

Printre neregulile constatate se numără abateri privind modul de indicare a preţurilor, implicit a garanţiei, lipsa informaţiilor pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate de returnare defecte, refuzul preluării ambalajelor returnate de consumatori.

„Acțiunea de control pe care am desfășurat-o timp de o lună este o radiografie în teren a ceea ce înseamnă implementarea Sistemului de Garanție Returnare si reprezintă o nouă etapă a procesului de îmbunătățire a acestui sistem. În următoarele două luni, Garda Națională de Mediu va monitoriza efectele acestei acțiuni de control și va prezenta datele obținute în vederea optimizării circuitului SGR”, a declarat comisarul general al GNM, dl. Andrei Corlan, la finalul controlului tematic.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Ce îngrășământ natural trebuie să pui în luna septembrie culturilor de ceapă și usturoi verde din grădină. Soluția ieftină cu care e bine să le uzi. Conține 2 ingrediente pe care le ai în casa ta
Capital.ro
Amendă 6.000 de lei pentru stăpânii de câini din România. Proprietarii au interzis
Playtech.ro
Zi neagră în România! A MURIT cel mai mare român din toate timpurile, ce tragedie
DailyBusiness
Se schimbă tot sistemul pentru 5 milioane de români! Anunțul zilei în România
Adevarul
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită” VIDEO
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Proprietarii de animalele, sub lupa polițiștilor. Neglijența care îi costă scump
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin pe mine în clasa întâi'
Playsport.ro
Fostul fotbalist al naționalei României, TÂLHĂRIT în București! Detaliile sunt incredibile
kanald.ro
Actorul Mihai Răducu s-a stins din viață la 64 de ani! Unde și când va fi înmormântat acesta
Capital.ro
Tragedie penru Nadia Comăneci. S-a stins o legendă a României. Doliu național
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Cutremurător cum a murit Claudiu, românul care era curier în Anglia! Detalii șocante
substantial.ro
Un bărbat din Bihor amendat pentru maltratarea câinelui său în condiții precare
MediaFlux
ARMATA Română a LOVIT Polonia! ALERTĂ de SECURITATE în NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...