Catalogul amenzilor de la bloc. Rişti să rămâi fără 25.000 de lei dacă depozitezi haine, vopsea sau ziare vechi la subsol

Regulile de la bloc nu sunt cu mult diferite în România de alte ţări. Teoretic, nu orice se poate arunca într-o boxă de la subsol, care poate deveni în timp o adevărată ghenă, iar amenzile nu sunt deoc mici.
Filip Stan
23 aug. 2024, 19:26
Catalogul amenzilor de la bloc. Rişti să rămâi fără 25.000 de lei dacă depozitezi haine, vopsea sau ziare vechi la subsol
Ajutor de 750 de lei de la stat pentru românii care stau la bloc

Boxele de la subsol au şi ele reguli de utilizare. Toată lumea vrea mai mult loc în locuință, astfel că locatarii care beneficiază de o boxă gospodărească se pot considera norocoşi, putând depozita acolo lucrurile pe care nu le folosesc cotidian, dar pe care nici nu vor să le arunce, însă trebuie să fie atenţi să nu încalce legea. Situaţia este aproape similară la noi, ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

În Germania, chiriașii care utilizează subsolurile pentru depozitare trebuie să fie atenți la reglementările privind obiectele interzise, pentru a evita riscurile de incendiu și amenzi substanțiale.

Subsolul unui imobil este adesea utilizat pentru depozitarea obiectelor care nu au loc în alte părți ale locuinței. Totuși, chiriașii trebuie să fie conștienți că anumite articole nu sunt permise în aceste spații, din motive de siguranță și prevenire a incendiilor. În caz contrar, riscă amenzi semnificative.

Ce nu au voie chiriașii să depoziteze în subsolul blocului în Germania

Printre articolele interzise în subsol se numără lichidele și materialele inflamabile, care pot reprezenta un pericol crescut. Aceste substanțe sunt adesea enumerate în regulamentele interne ale clădirii sau în contractele de închiriere. Potrivit revistei „chip.de”, printre cele mai frecvent interzise articole se numără:

– Benzină
– Lacuri și vopsele cu solvenți
– Dezinfectanți
– Uleiuri, inclusiv ulei de motor
– Ziare vechi și hârtie
– Îmbrăcăminte
– Saltele

În general, depozitarea lichidelor inflamabile în subsol nu trebuie să depășească 20 de litri. De asemenea, este interzisă păstrarea containerelor explozive, cum ar fi buteliile de gaz, care pot atrage amenzi de până la 5.000 de euro, conform „Catalogului amenzilor”.

În anumite cazuri, cum ar fi în Baden-Württemberg, amenzile pot fi mai mici: pentru până la 500 de mililitri de vopsele sau lacuri, amenzile variază între 10 și 25 de euro, în timp ce pentru cantități mai mari de două litri se pot aplica sancțiuni de până la 100 de euro.

Chiriașii trebuie, de asemenea, să ceară aprobată proprietarului înainte de a depozita lemne de foc, având în vedere riscurile de incendiu. Anvelopele auto, care pot contribui rapid la răspândirea incendiilor din cauza cauciucului, pot fi de asemenea reglementate prin contractul de închiriere.

Pentru alimentele perisabile, precum cartofii și merele, este important ca recipientele în care sunt depozitate să fie bine sigilate pentru a preveni atragerea șobolanilor și a altor paraziți.

Respectarea acestor reguli nu doar că ajută la evitarea amenzilor, dar contribuie și la siguranța locatarilor și a întregii clădiri.

Românii ţin murături în adăposturile antiaeriene şi orice în boxele de la subsol

De-a lungul anilor de pace, românii au găsit o altă „utilitate” pentru adăposturile antiaeriene, multe în subsoluri transformându-le în „cămări” pentru murături sau spații de depozitare pentru mobilier sau electrocasnice vechi.

Așa se întâmplă, spre exemplu cu adăposturile antiaeriene din Târgu Jiu, care ar trebui să ofere protecție în caz de pericol, dar au devenit mai degrabă depozite pentru murături, gunoi și alte obiecte neesențiale. Din cele 70 de buncăre existente în județul Gorj, doar 19 sunt încă funcționale.

Una dintre cele mai mari facilități de acest gen din Târgu Jiu se află acum în stare avansată de degradare. Ușile de acces sunt corodate de rugină și nu se mai pot deschide, iar lipsa de utilități precum căldura și curentul electric face ca aceste spații să fie total nepotrivite pentru folosință.

Absența truselor de prim ajutor sau a medicamentelor agravează situația, făcând orice ședere în aceste adăposturi periculoasă, chiar și pentru perioade scurte.

Eliberarea acestor spații ar putea dura chiar și o zi întreagă, ceea ce înseamnă că, în caz de urgență, mulți locuitori din Gorj ar fi lipsiți de un refugiu adecvat.

Proprietarii de apartamente trebuie să ştie ce nu au voie să depoziteze în boxele de la subsol. Amenzile sunt uriaşe

Boxele de la subsol au şi ele reguli de utilizare. Toată lumea vrea mai mult loc în locuință, astfel că locatarii care beneficiază de o boxă gospodărească se pot considera norocoşi, putând depozita acolo lucrurile pe care nu le folosesc cotidian, dar pe care nici nu vor să le arunce, însă trebuie să fie atenţi să nu încalce legea.

Proprietarii de apartamente trebuie să ştie ce nu au voie să depoziteze în boxele de la subsol. Amenzile sunt uriaşe

Trebuie, însă, ca în aceste spații să nu fie depozitate substanțe care reprezintă un mare risc de incendiu. La fel de importantă este și asigurarea măsurilor de protecție corespunzătoare.

„Potrivit prevederilor art.4.2.3 paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99, „În subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, arată ISUBIF.

Așadar, pentru a depozita lucrurile de care nu ai nevoie în mod curent, te poți folosi de boxele gospodărești. Există și oameni care scot pe casa scării obiectele care-i incomodează în locuință, dar și aici este nevoie de mare atenție.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Categoria de pensionari pentru care pensiile cresc semnificativ după recalculare. Ei sunt cei mai avantajați români

Obiectele nu trebuie să blocheze căile de acces. În caz de incendiu, acestea ar sta în calea celor care trebuie evacuați sau în calea salvatorilor.

Potrivit dispozițiilor prevăzute în articolul 35 al Legii locuinței nr. 114 din 1996, republicată, în cazul clădirilor de locuit cu mai multe unități locative, proprietarii sunt responsabili de asigurarea condițiilor normale de funcționare a locuințelor deținute în exclusivitate și a spațiilor deținute în comun.

Totodată, în cadrul Capitolului IV din Normele generale de protecție împotriva incendiilor, adoptate conform OMAI nr.163/2007, sunt stabilite prevederi esențiale care acoperă măsurile generale pentru prevenirea incendiilor în exploatarea construcțiilor, instalațiilor și amenajărilor, precum și în legătură cu căile de evacuare, inclusiv în locuințele unifamiliale și multifamiliale.

Citeşte şi: Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei. Toți trebuie să respecte această lege

Amenzi usturătoare pentru românii care stau la bloc. Sumele pot ajunge până la 100.000 de lei. Ce nu ai voie să faci

Autoritățile române iau atitudine și dau amenzi usturătoare în cazul în care locatarii blocurilor nu respectă anumite reguli importante. Codul Penal se schimbă, iar fapta de terorizare se incriminează.

Românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont de regulile importante care vin în sprijinul conviețuirii fără probleme. Exceptând orele de liniște, există anumite conduite care trebuie respectate cu sfințenie de locatarii blocurilor.

În primul rând, orice demers de renovare făcut de proprietar trebuie să aibă în vedere și opinia vecinilor, iar lucrările care afectează spațiile comune trebuie să fie aprobate de Asociațiile de Proprietari. Nerespectarea acestui gen de reguli reprezintă încălcarea legii și atrage sancțiuni mari.

Proprietarii care își renovează locuința trebuie să aibă acordul vecinilor și să fie atenți la modul în care strâng materialele și produsele folosite după finalizarea lucrării. În plus, cei care vor să modifice arhitectura proprietății trebuie să obțină autorizații. De exemplu, atunci când se dorește închiderea sau deschiderea balconului, este nevoie de acord.

Citește și: Legea pe care toți românii care stau la bloc trebuie să o respecte. Sancțiunile pentru abadere sunt costisitoare

Încălcarea acestui tip de reguli vine cu amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei, iau autoritățile pot fi sesizate de orice locatar al blocului respectiv.

Citește și: Ce amenzi riscă românii care îşi spală maşinile în faţa blocului. Care sunt oraşele cu cele mai mari sancţiuni

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea noroc triplu din 1 septembrie. Opulență, fericire și șanse uriașe în viețile acestor nativi
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru șoferii cu permis categoria B. Ce poți conduce la 24 de ani
Playtech.ro
Zi neagră în România! A MURIT cel mai mare român din toate timpurile, ce tragedie fără margini
DailyBusiness
BANI DE LA GUVERN pentru acești români!
Adevarul
Carmen Dan acuză „statul subteran” că a fabricat dosarul penal care o vizează pe sora ei: „Doamna ministru, nu te gândi să candidezi!”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Reguli noi pentru cei ce vor să închirieze. Măsuri de combatere a crizei locuințelor.
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin pe mine în clasa întâi'
Playsport.ro
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
kanald.ro
Județul în care pensionarii nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor. Se suspectează ca există erori la distribuire
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Amendă pentru șoferii care au acest dispozitiv pe mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
substantial.ro
John McEnroe pune sub lupă controversatul caz de dopaj al lui Jannick Sinner
MediaFlux
DATA la care pensionarii vor primi deciziile CORECTATE. Anunț de ULRIMA ORĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...