Lucian Romaşcanu le răspunde celor de la USR în problema pensiilor: „În primul rând ar trebui să explice de ce în mandatul lor la guvernare, împreună cu PNL, nu a crescut nicio pensie”. Ce spune Nicolae Ciucă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarta vineri, despre iniţiativa USR de a sesiza Avocatul Poporului în privinţa recalculării pensiilor, că acest partid în primul rând ar trebui să explice de ce în mandatul lor la guvernare, împreună cu PNL, nu a crescut nicio pensie, acuzând că se suie pe un val de emoţie, pentru a încerca să câştige capital politic.
Mircea Filipescu
23 aug. 2024, 20:15
Lucian Romaşcanu le răspunde celor de la USR în problema pensiilor:

Despre scandalul legat de recalcularea pensiilor, Romaşcanu a arătat către preşedintele Casei Naţionale de Pensii, de la PNL, afirmând că acolo a fost o problemă tehnică în redactarea deciziilor.

”USR, în primul rând ar trebui să explice introducerea în PNRR, pe lângă această obligativitate a recalculării pensiilor şi a plafonului acela de 9,4% pe care noi am reuşit să îl renegociem, de ce în mandatul lor la guvernare, împreună cu PNL, nu a crescut nicio pensie”, a spus Lucian Romaşcanu.

El a acuzat pe USR că ”se suie pe un val de emoţie, într-un mod total nefericit şi incorect în acelaşi timp, pentru a îmcerca să câştige nişte capital politic”. ”USR este ultimul care trebuie să vorbească în contextul în care tot ceea ce este în acest moment neplăcit sau rău sau complicat de negociat, în PNRR, li se datorează”, a mai spus Romaşcanu.

Reprezentantul PSD a mai arătat că USR se suie împreună cu AUR şi cu diverşi alţi oameni care spun că nu există bază legală.

”Vor să nu mai dăm majorările la 3,8 milioane de pensionari? Totul este legal, totul este aşa cum am negociat la Bruxelles”, a ţinut să precizeze Romaşcanu.

”Din păcate, valul de nemulţumiri este amplificat, aş spune artificial, pentru că în momentul de faţă există cifre care spun foarte clar că 0,05% din totalul pensiilor sau din totalul celor care au primit recalcularea, au solicitat o nouă recalculare, iar din total, 0,024% au fost îndreptăţile a fi recalculate, a spus Romaşcanu despre controversele legate de recalcularea pensiilor.

Purtătorul de cuvânt a arătat că ”în prezent, sunt în jur de 20 sau 30 de oameni, maxim, pe zonele cu cea mai mare prezenţă, la Casele de pensii. Din păcate, la nivelul Casei Naţionale de Pensii, formularul  care a trimis acea recalculare nu a fost cel mai bine întocmit şi oamenii s-au speriat”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu a anunţat echipa cu care va conduce PSD. Gabriela Firea, scoasă din cercul puterii

”Repet, nicio pensie nu va scădea, toate pensiile care sunt în plată şi care au venit cu recalculare de scădere, vom rămâne la fel, cum sunt în plată. 3,8 milioane cresc. Din cele 700.000, care au avut o recalculare negativă, 500.000 sunt în zona asistenţei sociale, care vor ajunge la nivelul în plată. Nu există niciun fel de problemă”, a mai arătat Romaşcanu.

Întrebat dacă PSD îşi asumă comunicarea deficitară, reprezentantul PSD a spus: ”Dacă vreţi să politizăm, deşi nu aş fi vrut să fac acest lucru, ştiţi de unde este preşedintele Casei Naţionale de Pensii. Acolo a fost o problemă tehnică în redactarea acelor foi, acele decizii care s-au trimis la pensionari, putea să se scrie explicit şi mare că pensiile care sunt în acest moment, rămân în plată. Este scris, numai că nu este scris mare. Pe un val de informări nu întotdeauna adevărate, oamenii au intrat în panică”.

Romaşcanu a precizat că ”acest tumult din societate se va opri în septembrie, când vor veni pensiile recalculate”.

Deputatul USR de Gorj Radu Miruţă a sesizat Avocatul Poporului cu privire la modul în care noua lege a pensiilor, adoptată de PSD şi PNL pe repede-înainte, încalcă principiul contributivităţii şi al stabilităţii în cazul actualilor şi viitorilor pensionari care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă, ministrul PSD al Muncii şi alţi reprezentanţi PSD spunând că aceştia au fost privilegiaţi până acum şi ignorând total faptul că statul a încasat pentru ei, lună de lună, contribuţii suplimentare de 8-10% în raport cu angajaţii care au lucrat în condiţii normale.

Citeşte şi: PSD demolează USR pe tema dezinformării pensiilor recalculate: „Amestecă cifre și concepte, fără a le înțelege sensul, având obiectivul precis de a induce panică și îngrijorare în rândul pensionarilor”

 

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, vineri, că nimeni nu va avea pensia scăzută după intrarea în vigoare a noii legi în domeniu.

El a precizat, într-o postare pe Facebook, că noua lege, care intră în vigoare din septembrie, a fost elaborată „pentru eliminarea inechităţilor”, însă „a stârnit mai multe controverse din cauza comunicării defectuoase a Ministerului Muncii”.

„Trebuie să fim foarte clari: nimeni nu va avea pensia scăzută. S-a spus că pensiile minerilor sunt recalculate greşit şi că aceştia vor avea de pierdut la pensie. Lucrurile nu stau aşa. Toţi cei care au lucrat în mină îşi vor păstra pensiile în plată, la cuantumul cel mai avantajos”, a afirmat Nicolae Ciucă, care a efectuat vineri o vizită la Călan.

Potrivit acestuia, în ultimii aproape cinci ani de când PNL este la guvernare, pensiile au crescut cu 60%.

„Şi vom continua să le majorăm. Seniorii României merită grijă şi respect pentru toată munca depusă la construcţia României de astăzi”, a susţinut Ciucă.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea noroc triplu din 1 septembrie. Opulență, fericire și șanse uriașe în viețile acestor nativi
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru șoferii cu permis categoria B. Ce poți conduce la 24 de ani
Playtech.ro
Zi neagră în România! A MURIT cel mai mare român din toate timpurile, ce tragedie fără margini
DailyBusiness
BANI DE LA GUVERN pentru acești români!
Adevarul
Carmen Dan acuză „statul subteran” că a fabricat dosarul penal care o vizează pe sora ei: „Doamna ministru, nu te gândi să candidezi!”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Reguli noi pentru cei ce vor să închirieze. Măsuri de combatere a crizei locuințelor.
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin pe mine în clasa întâi'
Playsport.ro
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
kanald.ro
Județul în care pensionarii nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor. Se suspectează ca există erori la distribuire
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Amendă pentru șoferii care au acest dispozitiv pe mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
substantial.ro
John McEnroe pune sub lupă controversatul caz de dopaj al lui Jannick Sinner
MediaFlux
DATA la care pensionarii vor primi deciziile CORECTATE. Anunț de ULRIMA ORĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...