Medicii trag un semnal de alarmă! Obezitatea în rândul copiilor duce la afecțiuni mult mai grave: „Sunt surprinsă că văd părinți care nu cred că asta ar fi o problemă”

Se înregistreaază statistici îngrijorătoare cu privire la numărul copiilor obezi. Medicii atrag atenția cu privire la afecțiunile asociate cu obezitatea care pot avea efecte pe termen foarte lung asupra vieții copilului.
Filip Stan
24 aug. 2024, 17:48
Medicii trag un semnal de alarmă! Obezitatea în rândul copiilor duce la afecțiuni mult mai grave: „Sunt surprinsă că văd părinți care nu cred că asta ar fi o problemă”
Medicii trag un semnal de alarmă! Obezitatea în rândul copiilor duce la afecțiuni mult mai grave: „Sunt surprinsă că văd părinți care nu cred că asta ar fi nicio problemă”

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale copiilor din zilele noastre și a devenit, de asemenea, o cauză frecventă a apneei obstructive de somn. Această afecțiune apare atunci când căile respiratorii sunt blocate în timpul somnului, împiedicând fluxul normal de aer.

Dacă apneea obstructivă de somn nu este tratată, copilul afectat poate dezvolta dificultăți semnificative în viața de zi cu zi pe măsură ce crește. De exemplu, poate experimenta dificultăți de concentrare, de luare a deciziilor și de evaluare corectă a situațiilor, ceea ce poate duce la probleme serioase în educație și în viața personală și profesională.

Citește și: Inna și-a șocat fanii după ce s-a urcat pe cântar și a postat pozele pe internet. Incredibil câte kilograme a ajuns să aibă cântăreața

Statisticile arată că apneea obstructivă de somn apare la aproximativ 4% dintre copii, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt supraponderali sau obezi. Specialiștii explică faptul că acumularea excesivă de grăsime în zona gâtului poate duce la îngustarea căilor respiratorii în timpul nopții, ceea ce cauzează întreruperi repetate ale respirației.

Această problemă are efecte negative considerabile asupra somnului copilului, care devine fragmentat și insuficient. Ca urmare, nivelul de oxigenare al organismului, inclusiv al creierului, este redus, ceea ce poate provoca stări de agitație și dificultăți de concentrare pe parcursul zilei. Dacă nu este intervenit la timp, această afecțiune poate avea consecințe pe termen lung asupra dezvoltării și bunăstării copilului, influențându-i negativ viața și sănătatea ca adult.

„Tulburări de memorie, de concentrare, de atenție duc la o lipsă de cogniție din partea tânărului respectiv. Face din el o persoană incapabilă să ia anumite decizii în viață și să poată să aleagă între bine și rău, să poată să decidă el pentru el în anumite aspecte”, a explicat Dr. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog.

Mai mult, pot apărea bolile cardiovasculare și diabetul. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că până în 2035 doi din cinci copii vor fi supraponderali sau obezi.

„Sunt surprinsă că văd din ce în ce mai mult la consultații copii grași ai căror părinți nu văd în asta a fi nicio problemă. La preșcolari și școlari sunt studii serioase care spun că crește problema de apnee de somn”, a explicat Dr. Diana Popescu, medic primar ORL.

Specialiștii afirmă că un copil care are tendința de a se îngrășa încă de la grădiniță este predispus să dezvolte obezitate înainte de a termina gimnaziul.

Un copil cu obezitate și apnee obstructivă poate prezenta un somn agitat și respirație șuierătoare, care poate ajunge până la sforăit. Acestea sunt semne ce ar trebui să alarmeze părinții. Conform recomandărilor Academiei Americane, este necesar ca copilul să fie evaluat de mai mulți medici: mai întâi de pediatru, apoi de endocrinolog și specialist în somnologie. Ulterior, este important să fie consultat și un ORL-ist, și posibil chiar un stomatolog. Echipei multidisciplinare i se adaugă un nutriționist și un psiholog.

Pentru a combate obezitatea, sunt esențiale o alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată.

Citește și: Trei zodii cărora trecutul nu le dă pace. Suferința și-a pus amprenta adânc pe sufletele lor și nu pot trece peste

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Șase zodii își schimbă total viața din 25 august. Vine o perioadă cu mari răsturnări de situație, plină de prosperitate și noroc la bani
Capital.ro
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă e Sue Ellen din Dallas, la 83 de ani! Imagini BOMBĂ, NU a îmbătrânit DELOC
DailyBusiness
15.000 de euro ca să te muți în acest oraș. OFERTĂ de neratat pentru români!
Adevarul
Un geniu medieval a inventat viagra pentru săraci. Rețeta naturistă pentru virilitate, veche de peste un mileniu
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Pachetul oferit de Digi RCS-RDS tuturor abonaților din România. Costă doar 5 lei!
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Ungurii salvează omenirea. Viktor Orban a dat ordin: Vor răsturna lumea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Grădina Zoologică din Berlin anunță nașterea a doi pui panda gemeni
MediaFlux
Cresc PENSIILE de la 1 ianurie. Vor fi MAJORĂRI de 380 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...