Categoriile de elevi care vor face ore în format online/hibrid în anul școlar 2024 – 2025. În ce condiții se pot suspenda cursurile

Pentru elevele gravide și elevii părinți, pe perioada de îngrijire a copilului, precum și în situaţii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, cursurile şcolare faţă în faţă pot fi suspendate pe o perioadă determinată.
Alina Costache
26 aug. 2024, 17:13
Categoriile de elevi care vor face ore în format online/hibrid în anul școlar 2024 - 2025. În ce condiții se pot suspenda cursurile
Categoriile de elevi care vor face ore în format online/hibrid în anul școlar 2024-2025. În ce condiții se pot suspenda cursurile

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică pe perioadă determinată va avea loc în anul școlar 2024 – 2025 în situații excepționale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale.

„(3) Pentru elevele gravide și elevii părinți, pe perioada de îngrijire a copilului, precum și în situaţii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, cursurile şcolare faţă în faţă pot fi suspendate pe o perioadă determinată, potrivit reglementărilor în vigoare.

(8) În situaţii excepţionale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgenţă/alertă, desfăşurarea activităţilor în sistem online sau hibrid se realizează în conformitate cu prevederile Anexei nr. 1 la prezentul regulament, Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a activităţilor în sistem online sau hibrid”.

Noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2024 – 2025, publicat în Monitorul Oficial luni, 12 august, vine cu noi reglementări privind .

Regulamentul prevede posibilitatea ca elevele gravide și tinerii părinți să poată participa la orele de curs în format online sau hibrid, potrivit Edupedu.ro.

„Elevele gravide și elevii părinți pot beneficia de un program școlar flexibil, în vederea prevenirii și combaterii abandonului școlar. Programul flexibil se stabilește, prin consultare cu părinții/tutorii/reprezentanții legali ai beneficiarilor primari minori, de către o comisie care include și consilierul școlar. Programul poată să prevadă atât un plan individualizat de învățare, cât și un orar școlar adaptat nevoilor acestora, precum și alte măsuri stabilite de către comisie”, se arată în regulament.

Regula se aplică și elevilor cu boli grave. Pentru a participa online/hibrid la ore, este nevoie ca părintele/reprezentantul legal să depună o cerere în scris.

Este vorba despre elevi care suferă de „boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecţiuni cronice, afecţiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecţiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienţe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare”.

Citește și: Noul an şcolar 2024-2025. Cât este bugetul pentru un elev. 86% dintre părinţi şi-au înscris copiii la activităţi extraşcolare

 

Ce modificări aduce anul școlar 2024 – 2025: apare sala de detenție, telefoanele vor fi interzise la școală, sancțiuni pentru elevii care deranjează la ore

Deschiderea anului școlar 2024 – 2025 are loc în data de 9 septembrie 2024, urmând să se încheie la 20 iunie 2025. Durata programului de învățământ propus în acest proiect este fixată la 36 de săptămâni, cu excepția elevilor din clasele a XII-a (zi), a XIII-a (seral) și a celor cu frecvență redusă, pentru care se prevede o perioadă de 34 de săptămâni de curs, adică 6 iunie 2025. Elevii de clasa a VIII-a, care vor susține Evaluarea Națională 2025, vor încheia anul școlar în data de 13 iunie 2025.

Începând din toamnă, portofoliul personal va fi obligatoriu pentru toți elevii, de la clasa I la clasa a XII-a. Dosarul va conține toate rezultatele școlare din cei 12 ani de învățământ preuniversitar, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activități și recomandările primite de la profesori. Portofoliul educațional este conceput pentru a-i ajuta pe elevi să își aleagă facultatea cea mai potrivită și, totodată, pentru a permite părinților să cunoască nivelul real de pregătire al copiilor lor. De asemenea, copiii din grădiniță vor fi și ei incluși în acest sistem.

Elevii au parte de noi restricții din septembrie 2024 în școli, se arată în Statutul Elevului și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.

Ministerul Educației a transmis că nerespectarea interdicțiilor poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani la finalul orelor.

Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME). Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.

Sancțiuni prin scăderea notei la purtare sau suspendare. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an.

Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Planta care afectează milioane de români. Polenul ei ajunge la distanțe de până la 3 kilometri
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
VEȘTI PROASTE pentru români. Vine un nou val de SCUMPIRI!
Adevarul
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Scăpați de mirosul urât al pantofilor. Cele mai rapide soluții
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Studiu Eurostat: Peste 50% dintre români nu își permit să meargă în vacanță! Suntem pe ultimul loc în Europa
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Andra strălucește ca nașă mare la botezul lui Isaia! Surpriza de la miezul nopții în Cluj-Napoca!
MediaFlux
PENSIONARI BATJOCORIȚI de statul român. MII DE DECIZII de recalculare sunt GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...