Datoria României este uriașă. Statul se împrumută pentru că bugetul actual nu acoperă cheltuieli urgente, precum majorări de salarii și de pensii, când încasările din economie prin taxe, tarife și impozite nu sunt suficiente pentru a susține cheltuielile, astfel apare deficitul bugetar.
862 de miliarde de lei este suma totală cu care e datoare România după ultimele date, care figurează din luna mai, potrivit analizei Profit.ro. Peste 45.000 de lei pe cetățean, indiferent că este în câmpul muncii, copil sau pensionar.
Citește și: Seceta aduce scumpiri semnificative la raft. Toamna vine cu prețuri mai mari la alimentele de bază
Cifrele de la Ministerul Finanțelor arată că România are o datorie de 52,6% din PIB. În cifră absolută, în bani, este de 862,3 miliarde lei. Ca ca o comparație, în Legea bugetului de stat pe 2024, veniturile totale sunt de 308,2 miliarde de lei, iar cheltuielile programate sunt de 404,2 miliarde de lei. Există posibilitatea ca cifrele pe bugetul general consolidat să fie altele decât cele ale bugetului de stat, pentru că statul român a legalizat că e transparent să folosească mai multe bugete, neinculzând sub bugetul de stat pe cele ale UAT, mai scrie sursa citată.
Deci din start e vorba de un deficit care se acoperă din împrumuturi, interne și externe. Indiferent de natura “creditelor”, finanțate prin lege sau permise de lege, bugetul de stat se potrivește pe execuție, banii efectiv cheltuiți, cu cel “general consolidat”, adică, în primul semestru din 2024 s-au cheltuit 275.5 miliarde de lei.
Per total, la această oră bugetul statului pe un an întreg este net inferior datoriilor statului român. La un punct de echilibru, atunci când statul ar cheltui cât încasează de la populație și firme, ar însemna că bugetul statului ar însemna pe un an doar 35,7% din datoria căscată în ultimii an de conducătorii țării.
România are aproximativ 7 milioane de lucrători, din care circa 1,5 milioane lucrează la stat, cu salarii fixate de stat. Impactul măsurilor luate de guvern pe salarizare, cum ar fi salariul minim și taxele pe muncă, cuprind întreaga sumă a lucrătorilor.