Mihaela Bilic, despre ingredientul care păcăleşte gustul, dar care aduce diabet şi poate avea un efect neurotoxic

Glutamatul de sodiu, un potențiator de gust prezent în multe produse alimentare procesate, a stârnit controverse. Medicul Mihaela Bilic explică potențialele efecte negative ale acestui aditiv.
Filip Stan
27 aug. 2024, 15:10
Mihaela Bilic, despre ingredientul care păcăleşte gustul, dar care aduce diabet şi poate avea un efect neurotoxic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, mecanismul plăcerii gustative și rolul glutamatului în intensificarea savorii alimentelor. Gustul, a cărui anatomie este bazată pe patru categorii fundamentale (acru, amar, dulce și sărat), este perceput cu ajutorul papilelor gustative de pe suprafața limbii. Deși inițial, în 1900, s-a crezut că aceste gusturi sunt percepute în zone diferite ale limbii, astăzi se știe că toate sunt detectate pe întreaga suprafață linguală.

„Delicios natural sau făcut cu glutamat? Care este mecanismul plăcerii, ce ne face să spunem despre o mâncare că este “yammy”? Există molecule responsabile de savoare sau totul depinde de percepția noastră? Anatomia gustului descrie 4 gusturi de bază: acru, amar, dulce și sărat. Organul responsabil de gust este limba, pe suprafața ei se află papilele gustative, adică receptorii responsabili de percepție.

Mihaela Bilic demontează mitul „BIO”: „Mai bine local și de sezon”

În anul 1900 Haning face prima cartografie a limbii și atribuie zone diferite pentru fiecare gust: dulce la vârf, amar la bază, acru pe margini și sărat pe toată suprafața limbii. Astăzi știm că această împărțire este greșită, există o diferență de sensibilitate la nivelul limbii, dar este neglijabilă, cu o marjă de 5% între diferitele gusturi. În concluzie toate cele 4 gusturi de bază le percepem pe toată suprafața limbii, chiar dacă vârful limbii pare a fi mai sensibil”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului nutriționist, în 1909, profesorul japonez Ikeda a descoperit al cincilea gust de bază, umami, asociat cu savoarea și intensificat de glutamat. Acest aminoacid, prezent în mod natural în alimente precum parmezanul, ciupercile și roșiile, acționează ca un potențiator de gust, făcând mâncarea mai delicioasă. Glutamatul, folosit frecvent în bucătăria asiatică și în produsele alimentare procesate, nu modifică gustul propriu-zis, ci intensifică percepția gustativă, făcând mâncarea să pară mai gustoasă.

„În anul 1909 profesorul japonez Ikeda descrie un al 5-lea gust de bază: umami, adică savuros/delicios. Corespunde senzației declanșată de glutamat, un ingredient folosit în bucătăria asiatică. Glutamatul permite intrarea sodiului și calciului în celulele gustative și scade nivelul de excitabilitate al celulelor nervoase. Rezultatul? Sistemul nervos central este mai receptiv la informațiile provenite din papilele gustative. Prin urmare glutamatul nu modifică gustul unui aliment, ci crește intensitatea percepției gustative- este un potențiator de gust, totul pare delicios când adăugăm glutamat!

Mihaela Bilic a demontat mitul mămăligii. Cât de sănătos e, de fapt, produsul consumat de toți românii: „Este echivalentă cu o felie de pâine”

Codul gustativ este fondat pe 5 categorii de gust, însă suntem departe de a descifra complexitatea savorilor alimentare. Aroma unui preparat este dată de combinația dintre gust și miros, iar la capitolul olfactiv putem identifica peste 10000 de mirosuri diferite. Și dacă ținem cont și de contactul direct cu mâncarea, lucrurile se complică și mai mult. Senzații descrise ca “răcoritor”, “picant” sau “înțepător” nu țin de receptorii gustativi, ci mai degrabă de o reacție de iritare chimică produsă la nivelul mucoasei bucale. Menta, ardeiul iute sau vinul roșu au un gust specific, datorat tocmai acestor senzații complexe. Similar cu principiul culorilor primare din pictură, amestecul dintre diferite substanțe chimice produce senzații gustative noi, deci la capitolul arome și gusturi variantele sunt infinite”, a  precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Deși are roluri benefice în procesele de învățare și memorie, fiind un neurotransmițător esențial, consumul excesiv de glutamat este asociat cu diverse riscuri pentru sănătate, inclusiv stimularea apetitului, favorizarea obezității și creșterea riscului de diabet. Numeroase studii sugerează că acest aditiv poate perturba hormonii și funcționarea pancreasului, iar la doze mari poate avea un efect neurotoxic.

„Dar haideți să ne întoarcem la glutamatul de sodiu, acest ingredient misterios venit din Asia. Pentru că face mâncarea mai gustoasă, a fost încadrat în categoria aditivilor alimentari și acuzat de multe efecte negative: stimulează apetitul, favorizează obezitatea, crește riscul de diabet de tip 2, joacă un rol în apariția bolilor neurodegenerative de tip Alzheimer sau Parkinson. Numeroase studii au arătat că monoglutamatul determină o rezistență la leptină, hormonul care reglează nivelul de grăsime din organism. Și pancreasul este perturbat, în prezența lui apare o secreția de insulină de 3 ori mai mare decât normal. Impactul la nivelul creierului este la fel de intens ca al nicotinei, apare o dependență care ne îndeamnă să mâncăm din ce în ce mai mult. La doze mari se instalează și un efect neurotoxic, cu moartea neuronilor și tulburări de memorie.

Ce este de fapt glutamatul? Un aminoacid prezent în mod natural atât în organism, cat și în unele alimente. Are rolul unui neurotransmițător, adică permite neuronilor să comunice între ei și joacă un rol fundamental în procesele de învățare și memorie. În alimente glutamatul apare prin fermentația produsă de o bacterie (Corynobacterium Glutamicum) și este prezent în mod natural în parmezan, preparatele din carne, linte, migdale, ciuperci sau roșii.

Dincolo de natură, industria alimentară îl adaugă în majoritatea produselor procesate, ca potențiator de gust: supe, biscuiți și prăjituri, sosuri și condimente, mezeluri, conserve, semipreparate. Îl găsiți pe eticheta produselor în mai multe forme și cu mai multe coduri: E621 (glutamat monosodic), E620 (acid glutamic), E622 (glutamat monopotasic), E623 (diglutamat de calciu), E624 (glutamat de amoniu) sau E625 (glutamat de magneziu).

Utilizarea lui în produsele alimentare este autorizată și reglementată de Uniunea europeană, cat să nu ne pună în pericol sănătatea și echilibrul alimentar. Insă e bine să evităm consumul în exces, mai ales că preparatele care conțin glutamat sunt de obicei produse de calitate inferioară, al căror gust trebuie îmbunătățit cu ajutorul acestui aditiv alimentar. Când doriți senzația de “yammy” puneți parmezan, ciuperci sau roșii în orice preparat și veți avea gustul umami garantat”, a mai declarat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Un nou drum de mare viteză se construiește în România, pleacă de la Cluj. Anunțul făcut de șeful CNAIR
Capital.ro
Putin a dat ordinul. Decizia istorică de care se temea planeta: Totul pentru victorie
Playtech.ro
Decolteul i-a jucat feste. Andreea Bănică, dezlănțuită în concert: M-am uitat de 30 de ori la clip!
DailyBusiness
Acești români primesc 1.500 DE EURO de la stat. Banii intră în cont curând
Adevarul
Noua autostrada cu tuneluri stârnește controverse. De ce sunt românii nemulțumiți de lucrări VIDEO
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Asta este cea mai mare pensie din România. Aveți nevoie de calculator
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, umiliţi chiar Festivalul Mamaia 2024. O cântăreaţă a refuzat să coboare de pe scenă şi... ”Îmi curge sânge din urechi”
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Un copil lăsat nesupravegheat și-a prins mama sub mașină, în parcarea unui magazin de mobilă din București! În ce stare a ajuns femeia la spital
Capital.ro
Doliu în Biserică. România a pierdut cel mai iubit părinte: Dacă n-aș fi fost preot, n-aș fi fost nimic
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
Bărbat de 46 de ani găsit mort într-o mașină în Cluj-Napoca
MediaFlux
Planul DIABOLIC al Kamalei Harris. Ce vrea să-i îi facă lui TRUMP, în fața a MILIOANE de oameni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...