Serghei Lavrov ameninţă, din nou, SUA cu al treilea război nuclear, care „nu se va limita la Europa”: „Sunt ca nişte copii mici care se joacă cu chibriturile”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că Occidentul că se joacă cu focul permiţând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi a avertizat marţi Statele Unite că al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa.
Mircea Filipescu
28 aug. 2024, 08:55
Serghei Lavrov ameninţă, din nou, SUA cu al treilea război nuclear, care

Ucraina a atacat regiunea Kursk din vestul Rusiei pe 6 august şi controlează în prezent o porţiune de circa 1.200 de kilometri pătraţi de teritoriu rus, în urma primului atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promis că va exista un răspuns demn din partea Rusiei la acest atac.

Serghei Lavrov, care este ministrul de externe al lui Putin de peste 20 de ani, a declarat marţi că Occidentul caută să escaladeze războiul din Ucraina şi „caută să-şi facă rost de probleme”, dacă va lua în considerare cererile Ucrainei de a slăbi restricţiile privind utilizarea armelor furnizate din străinătate.

De la invadarea Ucrainei în 2022, Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu, care ar implica cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deşi a declarat că Rusia nu doreşte un conflict cu alianţa NATO condusă de SUA.

„Acum confirmăm încă o dată că a te juca cu focul – şi ei sunt ca nişte copii mici care se joacă cu chibriturile – este un lucru foarte periculos pentru adulţii cărora li s-au încredinţat arme nucleare în una sau alta dintre ţările occidentale”, a declarat Lavrov jurnaliştilor de la Moscova.

Şeful diplomaţiei ruse a menţionat în context că în prezent Rusia îşi „clarifică” doctrina nucleară.

„Este foarte important să înţelegem că avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina privind utilizarea armelor nucleare, care, de altfel, este în curs de clarificare şi pe care oficialii americani o ştiu foarte bine”, a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă, după discuţiile cu ministrul de externe din Yemen, Shaya Mohsen al-Zindani.

Lavrov a reamintit poziţia părţii americane, care consideră că, în cazul unui nou război mondial, Europa va suferi în primul rând. „Americanii asociază fără echivoc discuţiile despre al Treilea Război Mondial cu ceva care, Doamne fereşte, dacă se va întâmpla, va afecta exclusiv Europa”, a spus Lavrov. El a atras atenţia asupra unor declaraţii relevante ale coordonatorului pentru comunicaţii strategice din cadrul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. „Acesta este, în general, un moment revelator, care reflectă mentalitatea planificatorilor americani, a geostrategilor, care sunt convinşi că vor sta deoparte”, a menţionat Lavrov, citat de TASS.

Doctrina nucleară a Rusiei datând din 2020 stabileşte situaţiile în care preşedintele său ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în general, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenţionale, „atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol”.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina se extinde. Trupele lui Zelenski au forţat alt punct de frontieră cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat la începutul acestei luni că atacul asupra regiunii ruse Kursk a arătat că ameninţările Kremlinului cu represaliile au fost o cacealma.

Zelenski a spus că Ucraina, din cauza restricţiilor impuse de aliaţi, nu a putut utiliza armele de care dispune pentru a lovi unele obiective militare ruseşti. El a îndemnat aliaţii să fie mai îndrăzneţi în deciziile lor cu privire la modul de a ajuta Kievul în război.

Rusia a declarat că armamentul occidental, inclusiv tancurile britanice şi sistemele de rachete americane, au fost utilizate de Ucraina la Kursk. Kievul a confirmat că a folosit rachete americane HIMARS pentru a doborî poduri în Kursk.

Washingtonul spune că nu a fost informat cu privire la planurile Ucrainei înainte de incursiunea surpriză în Kursk. Statele Unite au declarat, de asemenea, că nu au luat parte la operaţiune.

Şeful serviciilor de informaţii externe ale lui Putin, Serghei Narîşkin, a declarat marţi că Moscova nu crede în afirmaţiile Occidentului potrivit cărora nu a avut nimic de-a face cu atacul de la Kursk. Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat că implicarea Statelor Unite este „un fapt evident”.

The New York Times a relatat că Statele Unite şi Marea Britanie au furnizat Ucrainei imagini prin satelit şi alte informaţii despre regiunea Kursk în zilele de după atacul ucrainean. Potrivit publicaţiei americane, informaţiile aveau scopul de a ajuta Ucraina să urmărească mai bine întăririle ruseşti.

Citeşte şi: Avertisment al fostului ministru de Externe al Marii Britanii: „Nimeni să nu creadă că Putin se va opri aici. Ucraina va câştiga dacă o sprijinim suficient de repede şi suficient de mult timp”

Spynews
Cum arată acum Larisa, femeia cu care Bogdan de la Ploiești a fost căsătorit. Seamănă perfect cu Cristina Pucean, actuala iubită / FOTO
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
Planta delicioasă pe care mulți români o consumă, dar nici măcar nu știu cum se numește. Are o aromă aparte și se regăsește într-o mulțime de preparate
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor, anunț. Când vor primi românii pensiile majorate după recalculare?
Adevarul
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Ema Oprișan, mesaj dureros după ce ar fi fost părăsită de Răzvan Kovacs, tatăl copilului! Ce a transmis fosta concurentă de la Insula Iubirii: "Te simți nevăzut și neauzit..." / FOTO
Spynews
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, din nou în sala de judecată! Vedeta, declarații exclusive despre noul proces
Evz.ro
Temu ar putea dispărea de pe piață. Are mari probleme financiare
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dispariției Luizei Melencu. Ce dezvăluire cutremurătoare a făcut bunicul tinerei și de ce nu crede că Gheorghe Dincă este vinovatul: „Am avut o premoniție “
Capital.ro
Lege pentru bărbații din România. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Kim Jong Un cere accelerarea dezvoltării dronelor sinucigașe în Coreea de Nord
MediaFlux
BĂTĂLIA pentru CASA ALBĂ. SONDAJUL care dă toate calculele peste cap
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...