Decizie de ultimă oră la Guvern. Românii afectaţi primesc bani pe card. În plus, se dau credite cu dobândă de 1,95%

Ministrul Florin Barbu a spus că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară.
Filip Stan
28 aug. 2024, 13:54
Decizie de ultimă oră la Guvern. Românii afectaţi primesc bani pe card. În plus, se dau credite cu dobândă de 1,95%
Se dau 750 de lei de la Guvern. Care români şi până la ce dată vor încasa banii

Patru măsuri aprobate de Guvern pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi de secetă. „Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noştri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce, din discuţiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuţia de 3% din subvenţia plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea UE, din fondul de risc şi la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat. Am avut discuţii şi cu compania de stat Eximbank Asigurări care doreşte implicarea în gestionarea acestui mecanism”, spune ministrul Agriculturii, înainte de şedinţa de Guvern de miercuri.

Marcel Ciolacu a făcut anunţul oficial: Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie

De asemenea, s-a mers în şedinţa de Guvern cu o completare solicitată de fermieri la măsura „Creditul Fermierul” care are o dobândă fixă de 1,95%.

„În primul rând, creştem gradul de garantare de către Fondul de Garantare la 100% don fondurile puse la dispoziţia Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură şi producţia românească. În plus, creditul va putea fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023 – 2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil fără a avea presiunea ratelor. De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare şi fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condiţiile ca aceştia să deţină un proces verbal de constatare a calamităţilor din acest an. Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majorează de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei fără a afecta deficitul bugetar”, mai spune Barbu.

În plus, în Guvern s-a aprobat suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum şi a dobânzilor şi comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces verbal de calamitate încheiat pentrtu anii agricoli 2023 şi 2024.

Vești fabuloase pentru români, intră sume importante pe carduri. APIA a făcut plăți în valoare de 41,51 milioane de lei în perioada 22 – 23 iulie

„Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la acelaşi termen se suspendă şi acţiunile de executare silită pentru datorii către instituţiile bancare, IFN-uri, furnizori de utlităţi, furnizori sau distribuitori de imput-uri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriaşă de pe umerii fermierilor care, din cauza secetei, nu au producţie şi, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume”, explică ministrul.

Florin Barbu a mai spus că în prezent MADR este la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamităţilor.

„Ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1.000 de lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă”, a precizat ministrul Agriculturii.

 

APIA – noi plăți pentru sectorul de creștere a animalelor

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a anunțat astăzi, miercuri – 28 august, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie / trimestrul II 2024.

Suma plătită este în valoare de 55.067.716 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, conform unui comunicat de presă.

Spynews
Cum arată acum Larisa, femeia cu care Bogdan de la Ploiești a fost căsătorit. Seamănă perfect cu Cristina Pucean, actuala iubită / FOTO
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
Condimentul care te ajută să pierzi kilograme bune. Se pune în ceai și nu costă deloc mult
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor, anunț. Când vor primi românii pensiile majorate după recalculare?
Adevarul
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Ema Oprișan, mesaj dureros după ce ar fi fost părăsită de Răzvan Kovacs, tatăl copilului! Ce a transmis fosta concurentă de la Insula Iubirii: "Te simți nevăzut și neauzit..." / FOTO
Spynews
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, din nou în sala de judecată! Vedeta, declarații exclusive despre noul proces
Evz.ro
Mirosul de pește, coșmarul din bucătărie. Așa scapi rapid de el
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Turiștii din Eforie Nord au crezut că nu văd bine! Cu cât a ajuns să se vândă o bere la draft pe plajă
Playsport.ro
Gestul total neașteptat al miliardarului Țiriac. De ce i-a cerut supercampioanei Ionela Cozmic să returneze mașina Hyundai la câteva zile după ce a primit-o
kanald.ro
Gigi Becali, implicat într-un nou accident rutier! Este al doilea din ultima lună! Ce a făcut patronul FCSB, după coliziune
Capital.ro
Lege pentru bărbații din România. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Descoperă secretul gustului autentic: Cea mai gustoasă slănină preparată după rețeta bunicii
MediaFlux
BĂTĂLIA pentru CASA ALBĂ. SONDAJUL care dă toate calculele peste cap
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...