Nu foarte multă lume prepară ciorbă de burtă acasă, pentru că este o rețetă destul de eleborată care îi poate pune la încercare până și pe cei mai iscusiți bucătari.
Dacă vreți so pregătiți de la 0, cu burtă proaspătăt, nu prefiartă, va dura cam două zile, pentru că o noapte ai nevoie doar să elimini mirosul de burtă de vită. Dacă folosiți burtă prefiartă, lucrurile sunt mai simple, dar nu foarte tare, pentru că procesul este tot unul elaborat.
Iată care este rețeta lui Radu Anton Roman și de ce ingrediente ai nevoie pentru un preparat bogat în arome și extrem de delicios.
Citește și: Franzelă umplută la cuptor, rețeta Cristinei Șișcanu: „Este foarte gustoasă, dar nu e de dietă”
Ingrediente
Citește și: Rețetă de varză asortată cu legume la borcan. Ingredientul secret care o menține crocantă și aromată
Mod de preparare
Într-o oală mare, se pune osul de vită cu măduvă la fiert în 4 – 5 litri de apă. Se pune puțină sare și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 3 ore. Înlăturați spuma care se formeză la suprafață, astfel încât supa să fie clară.
După ce osul a fiert, se adaugă cepele întregi, morcovii tăiați în bucăți mari și țelina. Se lasă legumele să fiarbă până se înmoaie, circa 30 de minute.
Dacă folosiți burta prefiartă, tăiați-o fâșii subțiri de aproximativ 1 -2 cm lățime și 5 – 6 cm lungime. Dacă nu este prefiartă, fierbe-o spearat până devine fragedă și abia apoi taie-o.
Scoateți legumele și osul din oală după ce au fiert. Adaugă fâșiile de burtă în supa obținută și lasă-le să fiarvă circa 30 – 40 de minute.
Înr-o tigaie, călește puțin usturoi tocat fin în puțin ulei, fără ca acesta să se ardă. Adăugați făina și amestecați până rezultă un rântaș subțire. Stinge cu un polonic de supă și adaugă amestecul în oala cu ciorbă, amestecând bine pentru a nu se forma cocoloașe.
Într-un castron, se amestecă gâlbenușurile de ou cu smântâna și se bat foarte bine. Ciorba nu trebuie să mai fiarbă atunci când se adaugă smântâna și ouăle, pentru că se pot tăia.
Se adaugă oțet după gust pentru a echilibra aromele. Ciorba de burtă se servește presărată cu pătrunjel tocat și ardei iute alături. Poate fi adăugată și smântână extra la servire.