Cutremur puternic în Rusia, produs la mică adâncime

Seismul a avut magnitudinea 5,9 şi s-a produs în largul coastei Kamceatka din Rusia. Nu se ştie încă dacă sunt victime sau pagube în urma seismului.
Filip Stan
30 aug. 2024, 10:23
Cutremur puternic în Rusia, produs la mică adâncime

Cutremur puternic în Orientul Îndepărtat Rus. Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs vineri în largul coastei de est a regiunii Kamceatka din Rusia, a anunţat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC), citat de Reuters.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 51 km, a mai spus EMSC.

Nu se ştie încă dacă sunt victime sau pagube în urma seismului.

Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a mai produs recent în largul Peninsulei Kamceatka, în Orientul Îndepărtat Rus, au informat serviciile seismologice rus şi american, relatează AFP.

Serviciul seismologic american USGS a emis iniţial o avertizare de tsunami. Biroul local al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, de asemenea, că nu există „nicio ameninţare de tsunami”.

Cutremur cu magnitudine 7.2, produs în Kamceatka. A fost emisă alertă de tsunami, iar un vulcan a erupt

Cutremurul a fost resimţit până în centrul administrativ Petropavlovsk-Kamceatski, potrivit biroului ministerului rus. „Echipe de salvatori şi pompieri inspectează clădirile”, a indicat ministerul pe Telegram.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproape 50 de kilometri în apele din largul Peninsulei Kamceatka, la aproximativ 90 de kilometri est de oraşul Petropavlovsk-Kamceatski, potrivit USGS.

Ulterior au fost înregistrate mai multe replici, de intensitate mai mică, a indicat pe site-ul său biroul din Kamceatka al Serviciului de geofizica rus.

Peninsula Kamceatka este locul în care plăcile tectonice din Pacific şi America de Nord se întâlnesc, fiind una dintre cele mai active zone seismice de pe planetă.

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a lovit Portugalia luni în zori, fără a provoca victime sau pagube, a indicat Institutul naţional de meteorologie, informează AFP.

Seismul a fost înregistrat la ora locală 05:11 (04:11 GMT), iar epicentrul său a fost situat în mare, la aproximativ 60 de kilometri vest de oraşul portuar Sines (sud), a precizat Institutul Portughez al Mării şi Atmosferei (IPMA).

Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS) a anunţat că a detectat în această regiune un cutremur cu magnitudinea 5,4 la o adâncime de 17,5 kilometri.

Institutul Geografic Naţional din Spania (IGN) a raportat la rândul său că „seismul a fost resimţit în mai multe locuri din Spania, în special la Huelva (sud), dar şi în Maroc.”

Cutremur puternic resimţit în capitală, urmat de 12 replici

„Până în prezent, nu am constatat niciun fel de daune personale sau materiale”, a declarat în cursul dimineţii comandantul naţional al protecţiei civile portugheze, André Fernandes, în cadrul unei conferinţe de presă.

Românii din zona Bucureşti-Ilfov fac asigurări în caz de cutremur

Regiunea Bucureşti-Ilfov se afla pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinţe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Astfel, 29% dintre locuinţele din aceste zone deţin o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie,

Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurarea facultativă de 20%, urmată de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) şi Sud-Vest (10%.).

Deşi aflată pe ultimul loc în clasamentul celor mai asigurate regiuni, în mod paradoxal, în Regiunea Sud-Vest a fost înregistrată o creştere importantă a despăgubirilor acordate în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe. Astfel, în această zonă, despăgubirile primite de proprietarii de locuinţe s-au dublat, înregistrându-se o creştere de 114% faţă de anul 2022, afirmă reprezentanţii UNSAR.

„Cutremurele, incendiile, inundaţiile şi furtunile sunt doar câteva dintre riscurile care probabil că i-au făcut pe români să se îndrepte, cu paşi timizi, către protejarea locuinţelor lor. Creşterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări ne arată în mod constant cât de expuşi suntem riscurilor şi cât de mult contează să fim asiguraţi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

La nivelul întregii ţări, doar 17% dintre locuinţe sunt protejate împotriva riscurilor şi situaţiilor dificile printr-o asigurare facultativă. Practic, în continuare, 4 din 5 locuinţe rămân vulnerabile în faţa dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar şi a altor situaţii imprevizibile care pot afecta bugetul unei familii.

„În contextul în care despăgubirile achitate în baza asigurărilor facultative de locuinţe ca urmare a producerii incendiilor, furtunilor şi inundaţiilor au crescut semnificativ, unele chiar dublându-se, nevoia de asigurare devine cu atât mai mare. Soluţia constă în încheierea unei asigurări care să corespundă specificului locuinţei şi nevoilor noastre”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei româneşti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Spynews
Viața fără filtru. Cu ce se ocupă Cristian Cioacă în prezent, după ce a petrecut aproape un deceniu în spatele gratiilor. Fostul polițist s-ar fi angajat
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat și în România. Mulți au fost impresionați după ce l-au vizionat. Chris Hemsworth are un rol fenomenal
Capital.ro
A murit cel mai iubit rege. Supușii sunt în lacrimi: E un moment de tristețe pentru întreaga nație
Playtech.ro
ȘOC! Ramona Gabor, transformată de operațiile estetice. E altă persoană acum
DailyBusiness
INEDIT în România! Bonusuri majore pentru românii care plătesc taxele
Adevarul
De ce e Dacia o marcă extrem de vândută în Europa de Vest. Mihai Bordeanu, director general Dacia: „Avem o rețetă inimitabilă”
Spynews
Viața fără filtru. Mama Elodiei Ghinescu, declarații la 17 ani de când fiica ei a dispărut. Femeia merge zilnic să aprindă o lumânare la un mormânt gol: "Ce pot să fac"
Spynews
Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. E bine să-l citești la vreme de necaz și supărare, ce cuvinte puternice să folosești
Evz.ro
Cel mai sănătos ulei pentru prăjit. Nimeni nu se aștepta la asta
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
S-au închis în toaleta avionului de întoarcere din Thailanda, apoi i-am fotografiat intimi în seara finalei!
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Motivul incredibil pentru care un om a servit urșilor miere în boluri! A surprins tot momentul pe înregistrare
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se dă ora înapoi în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
substantial.ro
Adolescentul de 16 ani care a provocat un accident în parcul Pantelimon este cercetat pentru omor
MediaFlux
RĂSTURNARE de situație în SUA! Scorul lui TRUMP în ultimul SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...