Procesul recalculării pensiilor e pe ultima sută de metri. Pensionarii își vor primi deciziile cu noile sume începând de săptămâna viitoare, a transmis Ministerul Muncii.
Recalcularea pensiilor are la bază o serie de principii fundamentale care asigură echitate și transparență în distribuirea pensiilor:
1. Principiul Contributivității: E un principiu care se respectă în noua recalculare, prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv. Românii care au contribuit o perioadă mai lungă de timp la sistemul de pensii vor avea pensii mai mari.
2. Principiul Stabilității Contribuției: Acest principiu a fost introdus recent, iar potrivit lui, stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu un număr de puncte suplimentare, reflectând stabilitatea în câmpul muncii. Aceasta înseamnă că cei cu o vechime îndelungată vor primi un bonus la pensie, recunoscând astfel contribuția lor extinsă la sistemul public.
Pnesionarii au primit deciziile cu noile sume recalculate în perioada 15-31 august 2024 prin Poșta Română. Urmează ca începând de săptămâna viitoare să vadă aceste modificări și pe taloanele de pensie. Circa 4,75 de milioane de pensionari din România sunt vizati de recalculare.
Pensionarii au avut parte și de o veste bună. Valoarea punctului de pensie a crescut enorm în 2024, cu 13,8%. De la 1.785 de lei, cât era anul trecut, a ajuns la 2.032 de lei.
Recalcularea pensiilor românilor se aplică și în cazul pensiilor speciale, nu doar pentru cele bazate pe contributivitate. Acest lucru a provocat numeroase dezbateri în spațiul public. În momentul de față, România are peste 11.000 de români cu pensii speciale, cu o pensie medie de 21.000 de lei pe lună. În cazul lor, recalcularea va afecta doar partea contributivă, lucru care ar putea să ducă la creșteri consistente pentru unii beneficiari.
Conform șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, unele pensii vor crește mult, chiar și cu 2.000 de lei. Majorarea atât de mare se va datora unui stagiu de muncă excepțional de lung, de 43 de ani, care nu este accesibil tuturor pensionarilor. Spre exemplu, un pensionar care avea suma de 3.673 de lei la pensie ar putea să ia peste 5.600 după recalculare.
Citește și Cele cinci greșeli identificate la recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii