Meteorologii au modificat prognoza finalului de an. Când începe să ningă în România

Pe 1 septembrie a început toamna meteorologică. Despre vreme de toamnă nu poate fi, însă, vorba nici anul acesta: în cea mai mare parte a țării, luna începe cu temperaturi ridicate de vară. Vor mai fi schimbări o dată cu echinocţiul, dar speiclaiştii anunţă chiar episoade de iarnă prin noiembrie.
Filip Stan
02 sept. 2024, 13:53
Meteorologii au modificat prognoza finalului de an. Când începe să ningă în România

Prognoza meteo. Toamna astronomică începe anul acesta pe 22 septembrie, atunci când va avea loc echinocțiul de toamnă. Deseori vorbim despre faptul că începe să pară toamnă când temperaturile devin mai răcoroase, plouă mai mult și nopțile se lungesc. Există două date separate despre care se poate spune că marchează începutul toamnei în calendare. Unul este definit de axa Pământului și de orbita în jurul Soarelui, iar al doilea este o dată fixă, care este folosită de meteorologi pentru marcarea anotimpurilor.

Prognoza meteo. Toamna începe tot cu caniculă, care sunt zonele cu disconfort termic ridicat

Anotimpurile meteorologice sunt derivate prin împărțirea anului în patru perioade alcătuite din trei luni fiecare. Aceste anotimpuri sunt împărțite pentru a coincide cu calendarul nostru gregorian, ceea ce face mai ușoară observarea și prognoza meteorologică, precum și compararea statisticilor sezoniere și lunare. După calendarul meteorologic, prima zi de toamnă este întotdeauna 1 septembrie. Toamna se încheie pe 30 noiembrie.

 

Solstițiile și echinocțiile sunt considerate puncte de tranziție astronomică între anotimpuri și marchează etapele cheie ale ciclului astronomic al Pământului. Într-un an sunt două echinocții (primăvară și toamnă) și două solstiții (vara și iarna). Datele echinocțiului și solstițiului nu sunt fixate din cauza orbitei eliptice a Soarelui a Pământului. Orbita Pământului în jurul Soarelui înseamnă că la începutul lunii ianuarie, Soarele este cel mai apropiat (cunoscut sub numele de periheliu), iar la începutul lunii iulie este cel mai îndepărtat (afeliu) de noi.

La echinocțiul de toamnă, ziua și noaptea sunt de lungime aproximativ egală, iar nopțile vor deveni din ce în ce mai lungi decât zilele, până la echinocțiul de primăvară, când se inversează.

De asemenea, echinocțiul de toamnă marchează perioada anului în care emisfera nordică începe să se încline mai departe de Soare, rezultând mai puțină lumină directă a soarelui și, în consecință, temperaturi mai scăzute.

Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în septembrie și octombrie 2024. Temperaturile ridicate se vor menține în București și alte orașe mari din țară, în prima lună de toamnă.

Inițial, Accuweather a anunțat că prima zăpadă o să cadă la inceputul lunii octombrie. Au modificat prognoza și au stabilit că va fi în noiembrie. Luna noiembrie 2024 va fi caracterizată de o combinație de ploi și răcirea treptată a vremii.

Citeşte şi: Cod galben și cod portocaliu de caniculă. Meteorologii anunță temperaturi extreme în toată țara

Temperaturile vor fi  relativ scăzute, cu maxime cuprinse între 8°C și 10°C. Minimele s-au situat între -2°C și 0°C, fiind anunțate nopți foarte reci. Cerul va fi în mare parte acoperit de nori, dar fără precipitații semnificative. Sunt șanse de ploi pe 5, 7, 12 noiembrie.

În a doua jumătate a lunii noiembrie, vor fi temperaturi minime de -3 grade Celsius.  După ploile din primele două săptămâni, vremea se va răci simțitor, cu temperaturi nocturne care vor ajunge până la -3°C în a doua jumătate a lunii.

Prima zăpadă ar putea cădea pe 29 noiembrie 2024, urmând patru zile de lapoviță și ninsoare.   În concluzie, luna noiembrie va fi una de tranziție spre iarnă, cu ploi și frigul specific acestei perioade a anului.

Vremea continuă să fie capricioasă şi la Bucureşti. Dacă jumătate din țară este sub avertizare de caniculă și disconfort termic, în cealaltă parte sunt ploi torențiale și zone întregi afectate. Iar meteorologii nu vin cu vești bune.

Se pare că urmează să avem parte și de o furtună electrică. Așadar, vremea se schimbă radical în România. După o perioadă de caniculă, în care temperaturile maxime au depășit 40 de grade Celsius, în Dobrogea valorile au scăzut puternic, iar furtunile au pus stăpânire pe litoral.

Un fenomen inedit va avea loc în luna septembrie – o furtună electrică, însoțită de precipitații abundente și intensificări violente ale vântului, va lovi Capitala.

Specialiștii Accuweather nu au vești tocmai bune. Deși este toamnă, vom avea o lună septembrie cu temperaturi caniculare. În plus, schimbările de front atmosferic se vor produce brusc, cu fenomene meteo specifice lunii iulie – furtuni electrice.

După cum se vede în poza alăturată, începând cu 11 septembrie ne putem aștepta la furtuni electrice în București. Dar și în 17, 25 și 27 septembrie am putea avea astfel de fenomene.

 

Vremea se menţine caldă în prima parte a lunii septembrie. Prognoza ANM pe regiuni

Prognoza meteo. Banat
Vremea va fi caniculară în primele zile ale intervalului când media maximelor se va situa în jurul valorii de 35 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, deşi în scădere de la o zi la alta, valorile medii ale maximelor vor caracteriza o vreme călduroasă, acestea urmând a se încadra între 30 şi 32 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 25 de grade. În intervalul 2 – 11 septembrie, media minimelor va fi de 15…16 grade, însă după data de 11 septembrie şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, minimele vor scădea uşor, până spre medii în jurul a 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 11 – 15 septembrie.

Prognoza meteo.  Crişana
Vremea va fi caniculară în primele zile ale intervalului, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 35 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, deşi în scădere de la o zi la alta, valorile medii ale maximelor vor caracteriza o vreme călduroasă, acestea urmând a se încadra între 30 şi 32 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 25 de grade. În intervalul 02 – 11 septembrie, media minimelor va fi de 15…16 grade, însă după data de 11 septembrie şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, minimele vor scădea uşor, până spre medii în jurul a 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 11 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. Transilvania
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 30…31 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, vremea se va răci uşor, astfel că media maximelor se va situa în jurul a 28 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 24 de grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va fi de 12…13 grade.

ANM-Prognoza-2-saptamani-site-240902122430

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 12 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. Maramureş
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 32…33 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, vremea se va răci treptat, astfel că media maximelor va fi de 28…30 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 25 de grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va fi de 14…15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 12 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. Moldova
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 32 de grade. După ziua de 4 septembrie, maximele vor scădea spre 27 de grade, apoi după data de 5 septembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, media maximelor va fi de 26…28 de grade. Media minimelor va fi de 16…17 grade, în perioada 2 – 4 septembrie, apoi va scădea până spre 14 grade în data de 5 septembrie, valoare ce va caracteriza intervalul 6 -15 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va creşte începând cu 13 septembrie.

Prognoza meteo. Dobrogea
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 30…32 de grade. După ziua de 4 septembrie, maximele vor scădea spre 28 de grade, iar după data de 5 septembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, media maximelor va fi de 27…28 de grade. Media minimelor va fi de 16…17 grade, în perioada 2 – 4 septembrie, apoi va scădea până spre 17 grade în data de 5 septembrie, valoare ce va caracteriza intervalul 6 -15 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în data de 2 septembrie, apoi din nou în intervalul 12 -15 septembrie.

Prognoza meteo. Muntenia
În primele zile ale intervalului media maximelor va fi de 32…34 de grade. După ziua de 4 septembrie, vremea se va răci treptat, astfel încât în intervalul 5-10 septembrie media maximelor va fi de 30 de grade, iar în intervalul 11 – 15 septembrie de 28…29 de grade. Media minimelor va fi de 16 grade în primele nopţi ale intervalului, iar în perioada 5 -15 septembrie, aceasta se va situa în jurul a 15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în data de 2 septembrie, apoi din nou în intervalul 11 -15 septembrie.

Prognoza meteo. Oltenia
Vremea va fi caniculară în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 34…35 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, deşi în scădere de la o zi la alta, valorile medii ale maximelor vor caracteriza o vreme călduroasă, acestea urmând a se încadra între 30 şi 32 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor va fi de 26…27 de grade. Cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va avea valori cuprinse între 15 şi 18 grade, cele mai mari valori urmând a se înregistra în data de 4 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 11 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. La munte
În primele zile ale intervalului media maximelor va fi de 22…23 de grade, apoi în perioada 5 – 10 septembrie, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, aceasta se va situa în jurul a 20 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor va fi de 15 grade. În intervalul 2- 15 septembrie, cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va avea valori cuprinse între 8 şi 12 grade, cele mai mari valori urmând a se înregistra în primele 3 nopţi, iar cele mai mici valori, în nopţile de 14 şi 15 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 5 – 15 septembrie.

Spynews
Karmen Simionescu s-a despărțit de tatăl fetiței sale. Primele declarații ale fiicei lui Adrian Minune despre separare / VIDEO
Bzi.ro
Câte kilograme are Inna: S-a urcat pe cântar și și-a uimit fanii!
Fanatik.ro
Țeapă uriașă pe Booking.com pentru o româncă. A crezut că e o glumă când a văzut că a rămas fără banii din cont. “Cineva a luat un zbor…”
Capital.ro
ADIO, DAN! România a pierdut vocea sa de aur: A plecat azi dintre noi
Playtech.ro
WOW cum arată Eliza Iliescu la 19 ani. S-a schimbat TOTAL, 100% NU o mai recunoști
DailyBusiness
MAE, avertisment! Turiștii care vor să călătorească spre Israel TREBUIE să știe ASTA!
Adevarul
Cel mai șocant caz de iubire obsesivă din istorie. De ce a fost în stare un medic pentru a trăi alături de dragostea vieții sale
Spynews
Oana Radu a confirmat că este într-o relație! Cum și-a cunoscut artista noul iubit și cu ce se ocupă tânărul
Spynews
Acces Direct. O tânără mămică e disperată! Femeia susține că tatăl copilului l-a dus pe cel mic în vacanță și nu l-a mai adus acasă timp de 5 ani
Evz.ro
Marele comentator ne-a părăsit. Toată România îi cunoștea vocea
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Ce a făcut milionarul de 52 de ani pentru iubita cu 24 de ani mai tânără. Nu mai știe cum să o răsfețe: doar cei mai bogați își permit asta
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
De ce a murit Alina, femeia de afaceri din Gorj căreia i s-a făcut rău la volan. Verdictul medicilor
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Cum arată limuzina în formă de avion Wizz Air, care a ajuns virală pe rețelele sociale! Aceasta circulă pe străzile României și a făcut furori pe internet
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. Românii o iubeau. Odihnește-te în pace!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cristiano Ronaldo și Georgina au fost fotografiați în apă, în timpul unor momente intime, când credeau că nu îi vede nimeni! Au coborât de pe iaht și au dezlănțuit pasiunea dintre ei: e prima oară când superstarul portughez e văzut în timp ce face așa ceva
stirilekanald.ro
Gheorghe Dincă a spus ce i-a făcut Alexandrei Măceșanu! Detalii șocante
substantial.ro
Senatul a aprobat donarea unui sistem de rachete Patriot către terți
MediaFlux
ANUNȚUL Poștei Române pentru PENSIONARI. Poștașii deja au trecut la TREABĂ.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...