Casa Verde 2024. Detaliile care le dau peste cap facturile românilor

Majoritatea românilor (80%) care vor să fie beneficiari ai programului “Casa Verde” nu ştiu ce documente sunt necesare pentru a se înscrie în program şi a fi eligibili pentru finanţarea panourilor solare, arată rezultatele unui studiu intern, realizat de o companie specializată în sisteme fotovoltaice.
Filip Stan
03 sept. 2024, 16:39
Casa Verde 2024. Detaliile care le dau peste cap facturile românilor
Casa Verde 2024. Documente necesare pentru dosar

Opt din zece români care vor să acceseze „Casa Verde 2024” nu ştiu de ce documente au nevoie. Potrivit datelor centralizate de Kilowat, în ultimele luni, mii de persoane au solicitat companiei informaţii despre “Casa Verde 2024”.

“În 60% din cazuri au întrebat când începe programul, în aproape 80% din cazuri ce documente sunt necesare pentru înscriere, iar în 40% din cazuri au întrebat dacă înscrierea poate fi făcută de compania noastră, deoarece o parte din ei nu au acces la Internet sau nu ştiu să folosească aplicaţia de înscriere. Din aceste cauze, mulţi români nu reuşesc să se înscrie în programul Casa Verde. Încă există confuzie legat de documentele şi procesele necesare înscrierii în programul Casa Verde, iar pentru a-i ajuta vom lansa, începând cu această săptămână, o serie de sesiuni de informare, online, un webinar gratuit, prin care aducem clarificări şi răspundem întrebărilor viitorilor beneficiari. Românii doresc să devină independenţi energetic şi să scape de grija facturilor, având în vedere scumpirile din ultima vreme şi cele anunţate pentru următoarea perioadă. Şi, astfel, suntem pregătiţi să îi ajutăm cu detaliile pe care trebuie să le ştie pentru a aplica pentru finanţare”, explică, într-un comunicat de presă, Albert Soare, fondator Kilowat.

Specialiştii recomandă pregătirea din timp a documentelor necesare pentru înscrierea în program. Cel mai important lucru de ştiut este faptul că, pentru a fi eligibili a primi finanţare, numai proprietarii locuinţei se pot înscrie. În plus, aceştia nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat.

Concret, pentru a se înscrie şi a fi eligibili în Programul “Casa verde”, aplicanţii trebuie să aibă următoarele documente: Cerere de înscriere în program – completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024); Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinţei); Certificat de atestare fiscală, obţinut de la ANAF – dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat; Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale – DITL – dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local; Extras de carte funciară – ANCPI – se poate obţine online de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau fizic la instituţie.

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se schimbă regulile radical pentru românii care vor să aplice. Câți bani în plus vor scoate din buzunar

Programul “Casa Verde 2024” vine cu o noutate, respectiv finanţarea bateriilor de stocare a energiei.

“La cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani, cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile.

Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independenţă energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră şansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, susţine Soare.

Înscrierile în sesiunea “Casa Verde 2024” pentru persoane fizice încep pe 27 septembrie şi au loc pe site-ul AFM, conform Ministerului Mediului. Sesiunea de anul acesta are un buget-record de două miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei.

Programul Casa Verde 2024. Românii care vor să își instaleze panouri solare au nevoie de autorizație obligatorie

Înfiinţată de către fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Până în prezent, compania a montat peste o mie de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin Programul “Casa Verde”.

Programul Casa Verde 2024. Românii care vor să își instaleze panouri solare au nevoie de autorizație obligatorie

Tot ce trebuie să știi despre Programul Casa Verde 2024. Anul acesta, programul are un buget de 2 miliarde de lei și oferă o finanțare de 30.000 de lei, nerambursabilă, pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei. Totodată, impune respectarea unor condiții clare.

Programul Casa Verde a adus oportunități importante pentru cei care optează pentru energia verde, punând la disopziție finanțări importante:

Finanțare totală – 30.000 de lei nerambursabil

  • 20.000 de lei pentru panouri solare
  • 10.000 de lei pentru baterii de stocare

Citește și: Lista doasarelor aprobate pentru Rabla Plus, Rabla Clasic și Casa Verde Fotovoltaice sesiunea 2023, după contestații. Sute de doasare au fost reanalizate

Cei care vor să beneficieze de finanțare trebuie să contribuie cu cel puțin 3.000 de lei din fonduri proprii pentru a putea acoperi eventualele costuri suplimentare. Beneficiarii sunt obligați să colaboreze cu instalatori autorizați de ANRE și să aleagă baterii de stocare conforme cu standardele de siguranță.

Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, a vorbit despre importanța utilizării de baterii omologate și instalării acestora de către personal calificat.

„Achiziția și instalarea acumulatorilor sunt obligatorii în programul de anul acesta. Beneficiarii trebuie să fie precauți și să folosească doar baterii omologate, conforme cu standardele de siguranță, montate doar de instalatori calificați și autorizați de ANRE”, a precizat Albert Soare, fondatorul Kilowat, potrivit BZI.ro.

Casa Verde 2024 – documente necesare

Documentele necesare pentru a aplica la programul Casa Verde sunt aceleași ca și în anii trecuți:

  • Certificat fiscal: Atestă lipsa datoriilor la bugetul local și cel consolidat.
  • Extras de carte funciară: Dovedește proprietatea asupra locuinței.
  • Act de identitate valabil.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a indicat că este posibilă adăugarea finanțării pentru acumulatori în cadrul programului.

„Vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice”, spune Neculaescu.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Greşeala care poate face inutilă toată investiţia

Este important de știut că, pe lângă beneficiile financiare, Casa Verde vine și cu o responsabilitate mare pentru beneficiari. Bateriile de stocare sunt esențiale pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice, permițând utilizarea energiei produse în exces în timpul zilei și reducând dependența de rețeaua națională.

Bateriile de stocare nu doar că oferă independență energetică, ci permite și vânzarea surplusului de energie în rețea, generând un posibil profit.

MIPE a anunțat că anul acesta, românii care locuiesc la casă vor beneficia de vouchere de peste 120.000 de lei pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor.

Vouchere sunt destinate pentru panouri solare, baterii de stocare, dar și pentru îmbunătățări energetice externe ale casei, având ca scop modernizarea și creșterea performanței energetice.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
De ce e bine să pui sare în fața ușii. Trucul care te va ajuta să scapi de o problemă enervantă
Capital.ro
Adio, frontiere! Ungurii devin frații românilor: E interes naţional
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Decizie de ULTIMĂ ORĂ! Angajații români vor primi beneficii extrasalariale mai bune
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Ce trebuie să pui în apă când fierbi ouă. Se vor curăța foarte rapid
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Donald Trump și susținătorii săi lansează noi teorii ale conspirației înaintea alegerilor din 2024
MediaFlux
CARE sunt PENSIILE care NU mai CRESC. ANUNȚUL ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...