EXCLUSIV. Marcel Ciolacu, faţă-n faţă cu Victor Ciutacu. Dezvăluirile momentului despre prezidenţiale, ultimele sondaje şi adevărul despre pensii

Premierul Marcel Ciolacu a fost în direct la România TV marţi seară, de la ora 21.00, în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu. Detalii exclusive despre alegerile prezidenţiale, sondajele secrete şi adevărul despre majorarea pensiilor.
Filip Stan
03 sept. 2024, 18:13
EXCLUSIV. Marcel Ciolacu, faţă-n faţă cu Victor Ciutacu. Dezvăluirile momentului despre prezidenţiale, ultimele sondaje şi adevărul despre pensii

Premierul Marcel Ciolacu vine la România TV după ce ce şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale. Liderul PSD vorbeşte despre principalii adversari, despre reformele strucurale anunţate de social-democraţi, despre manipulările din spatele majorării pensiilor din septembrie, dar şi despre sondaje, viitoarele alianţe politice, fonduri europene şi războiul care nu se mai termină lângă graniţele României. Nu rataţi un interviu-eveniment, marca Victor Ciutacu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se arată convins că va câştiga alegerile din acest an. El afirmă că va fi ”un preşedinte care va fi pe teren” şi care ”va sta lângă primul ministru indiferent din ce partid va face parte”. Ciolacu susţine că, la cum arată acum sondajele, viitoarea coaliţie va fi formată tot din PSD şi PNL. ”Dacă în perioada de campanie electorală voi fi nevoit să iau o decizie care mă va duce să pierd funcţia de preşedinte, dar va face bine României, să nu aveţi nicio reţinere: voi lua”, adaugă liderul social-democrat.

Întrebat, marţi seară, într-o emisiune difuzată online, ce va face dacă nu va câştiga alegerile, Ciolacu a răspuns: ”Le voi câştiga!”.

Liderul PSD a vorbit şi despre ce fel de preşedinte intenţionează să fie. ”Da, voi un preşedinte care va fi pe teren, dar care va interveni dacă se încalcă regulile. Voi fi un preşedinte care va sta lângă primul ministru indiferent din ce partid va face parte, pentru că România are nevoie, în următorii ani, de dialog atât intern, cât şi extern”, a declarat Marcel Ciolacu.

”La cum arată acum (sondajele de opinie – n.r.) eu cred că viitoarea coaliţie va fi PSD-PNL”, a mai susţinut preşedintele PSD.

El a mai afirmat că va lua decizii care să facă bine României, inclusiv în timpul campaniei electorale.

”Dacă în perioada de campanie electorală voi fi nevoit să iau o decizie care mă va duce să pierd funcţia de preşedinte, dar va face bine României, să nu aveţi nicio reţinere: voi lua. (…) Nu am nici cea mai mică reţinere, şi colegii mei sunt la fel. E ceva nou! Eu nu sunt un om egoist”, a subliniat Ciolacu.

Ciolacu e de părere că preşedinţii României au făcut două greşeli: faptul că nu s-au desprins de partidele care i-au susţinut şi faptul că ”au pornit în primul mandat cu gândul la al doilea mandat”.

Marcel Ciolacu: Nu cred că-l interesează pe domnul Iohannis să fie prim-ministru al României. E de muncă

Marcel Ciolacu a avut un mesaj clar pentru pensionari: „Toţi cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea vor primi un răspuns prioritar”

Marcel Ciolacu: „URA indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară”

„Pentru mine, LIBERTATEA este una dintre valorile fundamentale. Susțin cu toată tăria libertatea de expresie, economică, religioasă și sexuală. Dar nu cred deloc în LIBERTATEA de a distruge fibra acestei națiuni. Să contești toate valorile nu este o formă de manifestare a libertății. Cei care batjocoresc FAMILIA sunt cei care trăiesc fără căpătâi!  URA este barosul celor care vor să dărâme, nu să construiască. A celor care vor să dezbine, nu să unească. Eu am crescut fericit într-o comunitate în care URA nu exista. Și asta vreau să fie România noastră! URA indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară, tinerii trebuie sa vada ca trebuie sa lupte pentru ceva, nu impotriva cuiva!”, a spus recent Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Roxana Mînzatu, propusă oficial de Marcel Ciolacu pentru postul de comisar european. „Are un CV profesional impresionant”

„Îmi pare rău că s-a comentat atât de mult, ministra muncii după o muncă cu întreaga echipă, o muncă susținută într-o perioadă scurtă, pentru că această lege a venit în urma negocierilor mele cu Comisia Europeană de a elimina acel 9,4 introdus de reziști, cei care țipă acum în privința legii pensiilor și nu s-a spus foarte clar de la început că aceasta privește închiderea inechităților din sistemul de pensii. O perioadă de aproape 17 ani de zile, de când suntem membri UE, am făcut tot felul de modificări, pe anumite categorii socio-profesionale, în funcție de cât lobby se făcea la nivelul Guvernului sau la nivelul Parlamentului. Ne-am trezit că aceleași persoane, cu aceeași contribuție, aveau pensii diferite. Unu mai mare, unu mai mic. Această lege a închis aceste inechități. Ne-am trezit că unii se pensionau la 40 de ani, aveau niște pensii astronomice, mai mult, aveau pensii mai mari decât câștigau când erau în activitate. Aceste anomalii trebuiau îndreptate, nu poți să le înderpți printr-o simplă lege. A,m venit cu o lege negociată, sustenabilă pe timp mediu și lung de a închide toate inechitățile din societate. Am înțeles că sunt în jur de 2.500 de cereri de recalculare. Se va răspunde. Vorbim de 4,7 milioane de pensionari. Sunt două categorii mari, unde iarăți, cei care urlă acum cu nesimțire, vorbim de polițiști și de militari, de la MAPN, pe care i-au încadrat la un moment dat la pensii speciale, pentru că Ceaușescu așa a gândit, ca ei să nu aibă contribuții la pensii, în schimb viitorul este în funcție de contribuția fiecăruia la sistemul de pensii. Am decis în Coaliție mărirea pragului la 3.000 de lei. Sub 3.000 de lei nu plătești 10% CASS, sănătatea, Statul român nu mai impozitează. Cei care au pensiile speciale, am mers, am negociat, este pe o perioadă de timp lungită, nu se mai pensionează nimeni la 40 de ani”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

„Eu nu iau un drept uunui om, câștigat. Cu alte cuvinte, nu va scădea nicio pensie. Și cei de la Comisie și noi am insistat foarte mult la pensiile mici. Unii oameni aveau o pensie de 1.281, pensia socială, dar munciseră 45 de ani, 35 de ani. Acelora li s-a crescut foarte mult, pentru că li s-au pus anii de muncă. Am venit explicit, după 25 de ani, câștogo 0,5, peste 30 de ani câștigi 0,75, peste un an câștigi un punct. Nimeni, niciodată, niciun om politic nu mai poate să schimbe jocurile, fiindcă, se ajunsese, când ajungeai la putere, veneai și făceai niște modificări după bunul plac, după interese. Același lucru trebuie să se termine și în sistemul bugetar, dar și în salariul minim. Astea sunt reformele trecute pentru a fi predictibil și sustenabil pe o perioadă îndelungată. Nu scade nicio pensie. La 3,8 milioane au crescut”.

„În funcție de pensia pe care o ai, dacă ai până în 3.000 de lei beneficiezi de vouchere pentru energie, pentru alimente, ai alt suport.Din punctul meu de vedere, orice Guvern la începutul anului, în funcție de inflație și de creșterea economică trebuie să vină cu niște on-off-uri cum am venit când am venit la guvernare. Când vii cu indicele de indexare, de inflație, se aplică la toată lumea egal. Eu înțeleg că este an electoral, dar opriți-vă, nu mai învrăjbiți oamenii. Am mesaje de la oameni ”dom’le, nu mai înțeleg nimic. Am câștogat 1.200, mi-au venit la pensie”. Sunt prim-ministrul României, e o lege închisă, negociată, toară lumea care a primit talonul de pensie, nu le mai ia nimeni banii înapoi. Nu putem să învrăjbim o țară, să aruncăm cu ură în noi, pentru că unii, cei care ne-au băgat 9,4, care nu au argumente, nu au mărit pensii, unii care întâmplător au ajuns prim-miniștri ai României și nu au făcut nimic pentru pensionari și salriați, vin și își dau cu părerea. Nu se dă nicun ban înapoi.”

„Facem prea multe calcule. La fel am făcut calcule și la europarlamentare. haideți să-i lăsăm pe români. Domnul Geoană v-a cadidada, candidează, e un lucru evident, eu nu o înțeleg pe aia cu independent. O să mă duc la partid, știți nu mai vreau să fiu la partid, eu sunt independent. E anul independenților. Toată viața ai fost la PSD, ai fost pus în fucnții de PSD, au candidat din partea PSD, dintr-odată sunt independent. Cum ești independent?! Ți-ai făcut partid, a candidat partidul tău, ai adunat pe toți care nu și mai găsesc loc în alte partide. Fii sincer, spune că nu sunt independent, sunt independent așa generic. Așa îmi place mie, așa am discutat că e bine să fii independent. Îi urez succes, nu mă deranjează. Haide să vedem ce fac românii la vot, să vedem ce fac ei la vot. Am văzut-o pe doamna Lasconi, a zis că îl pune premier pe Bolojan. Aoleu, iar am luat-o de la capăt? Dar l-am votat pe Băsescu, îmi place de Băsescu. Eu nu l-am votat nici pe Ioahnnis, nici pe Băsescu, nu mi-au plăcut, vă spun foarte clar. Iar nu respectăm constituția? Eu mă așteptam ca domnul Bolojan să iasă să spună că nu are nicio treabă cu doamna Lasconi”.

„PSD va face parte din Coaliția de guvernare. Votul românului îl respecți. Eu am spus că pentru România următorii ani sunt cei mai importanți pentru dezvoltare și eu îmi doresc ca viitorii ani să intrăm într-o logică de a depăși ura, de a mai transmite tinerilor, pentru că politicul tradițional are această abordare de ură și de ce să votezi împotriva cuiva. Nu pentru ce a făcut, nu pentru că s-a descurcat, a muncit. Lucru care ne-a dominat în ultimii 20 de ani, asta este realitatea. Amvenit cu o explicație foarte clară, că puterea va trebui împărțită în perioada următoare. În acest moment, consider că PSD nu va câștiga alegerile, ca să câștigi îți trebuie 50%, va ieși primul. Asta nu înseamnă c automat PSD va da și primul ministru, va fi la guvernare pentru că asta a fost dorința românilor. Atunci, am venit foarte clar cu această expunere că puterea trebuie împărțită și mi-am asumat asta în fața colegilor, pentru că așa trebuie. Am văzut unde duce această dorință de a conduce totul. Niciodată nu a dus într-o direcție corectă și bună. Eu sunt ferm convins că dorim binele românilor și al României. Nu avem o perioadă ușoară, avem o perioadă în care trebuie să înțelegem că după ce s-au terminat alegerile există putere și opoziție. Planul principal al Romîniei: să fie respect și bun simț. Cât timp mai continuăm cu acest circ?”.

„Sunt ferm convins că vor pune umăr într-un guvern de coaliție. Sorin Grindeanu nu a avut nicio reținere după ce a fost prim-ministru să-și asume ministru al Transporturilor și mă bucur că a făcut acest lucru ținând cont că avem 800 de kilometri în lucru. Am ajuns la 70 de miliarde investiții până astăzi, de trei ori mai mult față de anul trecut”.

„N-am pantofi cu talpă roșie. Nu sunt acea marcă. Niște pantofi din Italia, o să merg cu crocși, o să vin cu crocși din ăia, cu baretă. Cu ăia merg prin casă. Prima oară am fost covrigar. Nu am timp, dar primul lucru pe care o să-l fac, o să mă duc într-o covrigărie și o să stau două-trei zile să învăț să fac covrigi. Chiar îmi doresc să știu să fac covrigi. E a soției, vinde prăjituri, covrigi, vinde, dar nu am produs niciodată. N-am făcut covrigi. Nu-i ușor să faci. Nu știu ce face soția acolo. La Buzău, în Piața Centrală”.

„Am fost întrebat ce notă am luat la BAC. Nu am știut, au trecut 38 de ani. Am dat și Bacalaureatul, a, luat 7,03. Am fost doi ani la filologie, pe urmă am dat treaptă, am luat din prima, n-am rămas repetent, o singură dată am rămas corigent la ceva cu Economie politică. Aia n-am uitat-o și nu o s-o uit. M-a întrebat ce este Partidul Comunist Român. Centrul Vital al națiunii noastre… dispari, în toamnă!. Sai Filozofie Politică, nu mai știu. Și cu aia că nu am muncit până la 38 de ani, am muncit de m-a luat strechea de la 19 ani, o singură dată când am plecat cu soția la facultate ni s-a dat tradiționala oală cu sarmale s-o car, mergeam cu trenul, eu din acel moment nu am mai luat mâncare de la mama mea. Am muncit toată facultatea, mi-am întrețiunut familia. Am principiile mele, n-am furat, n-am dat în cap. Am muncit, mi-am întreținut copilul. Nu am vândut nicio funcție publică, ca alți candidați”.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
De ce e bine să pui sare în fața ușii. Trucul care te va ajuta să scapi de o problemă enervantă
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
BANI DE LA STAT. Vor intra pe card în maxim 3 luni!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Praf din zona deşertului Karakum, deasupra României. Meteorologii sunt în alertă
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Putin a ordonat masacrul. Doliu național. Sute de morți și răniți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Praful din deșertul Karakum ajunge deasupra României
MediaFlux
CARE sunt PENSIILE care NU mai CRESC. ANUNȚUL ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...