Atunci când ne punem la somn, omitem să scoatem din priză anumite dispoitive și electrocasnice. Experții susțin că acest obicei este dăunător și ar trebui să scăpăm de el cât mai repede.
Multe persoane aleg să lase toată aparatura din locuință în priză peste noapte. Deisgur, nu vorbim despre electrocasnice precum frigiderul sau lada frigorifică, care nu trebuie deconectate de la sursa de curent.
Una dintre problemele despre care se discută adesea este legată de încărcarea telefonului pe timpul nopții. La fel de controversată este și situația în care încărcătorul este lăsat în priză pe tot timpul nopții.
Citește și: Trucul prin care aparatele SGR nu o să-ți mai respingă ambalajele. La ce trebuie să fie atenți românii pentru a-și putea recupera garanția
Telefonul este dispozitivul pe care îl folosim cel mai mult pe timpul zilei. De aceea, uneori e nevoie de mai multe cicluri de încărcare. Majoritatea persoanelor îl lasă al încărcat de seara până a doua zi. În general, pentru a se încărca complet, un telefon are nevoie de două ore. Dacă te-ai gândit cî încărcătorul lăsat în priză fără telefon consumă curent, iată ce spun specialiștii.
David MacKay, profesor la Universitatea din Cambridge, susține că dacă ții încărcătorul în priză sau dacă îl scoți după ce telefonul s-a încărcat, diferența este insesizabilă, pentru că un încărăctor lăsat în priză nu consumă mult curent.
Potrivit unui studiu realizat în 2012, care compara cantiatea de curent consumată în ambele situații, atunci când un încărcător este atașat la telefon, consumul este 3,68 wati. Atunci când este lăsat pur și simplu în priză, consumul este 0,26 wati.
Atunci când telefonul este încărcat în totalitate, consumul scade până la 2,24 wati. Conform aceluiași studiu, în medie, o familie plătește puțin peste 5 dolari pe lună pentru încărcarea telefoanelor.
Citește și: Bicarbonatul de sodiu, cel mai bun aliat pentru curățenia din casă! Trucul magic descoperit de o gospodină
Cu toate astea, nu este recomandată lăsarea telefonuli la încărcat peste noapte, pentruă că acest obicei poate dăuna bateriei dispozitiviului. Mai mult, nu ar trebui să îți lași smartphone-ul să se încarce 100%. Cel mai bine ar fi să ajungă la 80% pentru ca durata sa de viață să fie una mai îndelungată. Totodată, nu este recomandat nici să îl lași să se descarce complet, ci să te asiguri că nivelul bateriei nu scade sub 20%.