Guvernul pregăteşte o nouă plafonare: cel mult 20% adaos comercial, la produsele româneşti

Este decizia momentului care vine din partea guvernului. Executivul vrea sa plafoneze la 20% adaosul comercial aplicat tuturor alimentelor românești, măsură contestată însă de către companii. Ministerul Agriculturii are în lucru un proiect prin care produsele românești sa fie mai ieftine.
Filip Stan
03 sept. 2024, 19:40
Guvernul pregăteşte o nouă plafonare: cel mult 20% adaos comercial, la produsele româneşti
Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare. Statisticile arată majorări îngrijorătoare

Guvernul are în lucru, prin Ministerul Agriculturii, un proiect prin care să plafoneze la 20% adaosul comercial pentru alimentele românești.

Proiectul va fi făcut pe modelul pe care îl avem în acest moment pentru produsele de bază. Executivul a luat decizia ca până la finalul anului undeva la 17 produse să aibă adaosul comercial plafonat la 20%. Pe același model ar urma să vină și acest nou proiect dinspre Ministerul Agriculturii, prin care să fie plafonat adaosul comercial pentru alimentele românești.

Rămâne întrebarea cum vor defini cei de la Ministerul Agriculturii aceste alimente produse sau prelucrate în țara noastră. De exemplu, dacă ne uităm la un salam, aici va conta foarte mult câtă carne este produsă și provine din țara noastră. De asemenea, unde se fac și cu ce mână de lucru.

S-a înregistrat prima ieftinire a carburanților din luna septembrie. Care sunt prețurile la benzină și motorină

Pe de altă parte, cei din zona patronatelor critică destul de dur proiectul. Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. S-a mai întâmplat și în urmă când vorbeam de plafonarea adaosului comercial la produsele de bază, pentru că, spun ei, intervenția pe piața liberă ar putea crea mai multe dezechilibre și, spun aceștia, că în momentul în care a fost plafonat adaosul comercial pentru aceste produse de bază, a crescut prețul pentru alte produse. Aceștia mai spun că avem modelul Ungariei, care a eșuat tocmai pe acest mod de a plafona adaosul comercial.

Surse politice spun că o astfel de măsură ar urma să fie aprobată chiar în prag de alegeri pentru a veni ca o gură de aer a Guvernului în fața electoratului.

Concediu 2024. Mai aveţi zile de concediu din 2023? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

Radu Burnete, directorul Confederației Concordia: „În Ungaria, măsura nu a făcut decât să crească volatilitatea prețurilor”

Radu Burnete, directorul Confederației Concordia, a explicat că măsura este extrem de periculoasă și asta pentru că va crește volatilitatea prețurilor.

„Am senzatia că ne întoarcem pe vremea lui Ilie Verdeț, celebrul premier comunist. Nu se poate să plafonăm adaosul la mii de produse. România e o economie liberă iar fiecare e liber să producă ce dorește cum dorește și să vândă aceste lucruri cu ce adaosuri dorește, câtă vreme respectă legile țării. Mi se pare o idee foarte periculoasă să începem să plafonăm mii de produse.

În Ungaria în ultimii doi – trei ani de zile, inflația n-a scăzut. Măsura nu a făcut decât să crească volatilitatea prețurilor, pentru că atunci când plafonezi adaosurile unor produse, retailerii și vânzătorii mici sau mari vor crește prețul altor produse ca să rămână pe profit. Îi convine cuiva să plătească pe detergent mai mult ca să fie cartofii mai ieftini?”, a declarat Burnete.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu termopane la bloc. Sunt obligați prin lege. Amenda e 4000 lei
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Românii dau năvală la Lidl pentru acest produs. E delicios și APROAPE GRATIS!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Generalul Dumbravă a depus în dosarul de la DNA o înregistrare cu denunțătorul Hideg
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Polițist din Sibiu reținut după agresarea unui șofer în trafic
MediaFlux
Pensiile se CALCULEAZĂ din nou! ANUNȚUL Șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...