Calendar ortodox 5 septembrie 2024. Sărbătoare importantă, azi se aprind lumânări pentru sănătatea părinţilor

Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este prăznuit la data de 5 septembrie în calendarul ortodox.
Filip Stan
04 sept. 2024, 11:53
Calendar ortodox 5 septembrie 2024. Sărbătoare importantă, azi se aprind lumânări pentru sănătatea părinţilor

Calendar ortodox 5 septembrie 2024. Sfântul Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinţii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 5 septembrie.

Sfântul Proroc Zaharia preot al Legii celei Vechi, a slujit le Templul din Ierusalim și era soțul Elisabetei, descendentă din Aaron și soră cu Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Au trăit în vremea lui Irod cel mare, numit și ucigașul de prunci.

Elisabeta era stearpă dar Dumnezeu le-a auzit rugăciunile și l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil să-i dea de veste lui Zaharia că vor avea un fiu plin de duh sfânt încă din pântecele mamei sale care va fi mare profet al lui Dumnezeu. Pentru că Zaharia nu l-a crezut pe înger și a rămas mut până când fiul lui s-a născut și el a scris pe o tăbliță ca Ioan să fie numele lui, deși nimeni din neamul lui nu se numea așa.

Citeşte şi: Rugăciunea puternică către Maica Domnului care desface „nodurile” și te scapă de necazuri! Spune-o în fiecare zi la aceeași oră

Atunci i-a revenit glasul și a înălțat “Domnului cântarea lui Zaharia”. Pentru că Irod a dat ordin să fie uciși toți pruncii mai mici de un an, iar Elisabeta își luase copilul și se ascunsese într-o peșteră dincolo de Iordan, Zaharia a fost înjunghiat când se afla între templu și altar.

Elisabeta a murit și ea curând, în pustie, Ioan rămânând singur. În anul 2003 pe unul din pereții mormântului lui din Anesalom s-a găsit o inscripție din secolul al 4-lea care spune: “Acesta este mormântul lui Zaharia, martirul, sfântul, preot, tatăl lui Ioan”.

Este bine ca astăzi să se aprindă lumânări pentru sănătatea sau în amintirea părinţilor.

Sărbători religioase:

Ortodoxe
Sf. Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinţii Sf. Ioan Botezătorul

Greco-catolice
Sf. pf. Zaharia, tatăl Înaintemergătorului

Romano-catolice
Sf. Tereza de Calcutta, călug.

Calendar ortodox 5 septembrie 2024 Sfântul Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinţii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 5 septembrie.

Sfântul Zaharia a fost preot în Ierusalim în timpul regelui Irod Idumeul. Era căsătorit cu Elisabeta, sora Sfintei Ana, mama Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Zaharia şi Elisabeta au fost drepţi înaintea lui Dumnezeu, iar dovada vieţii lor celei cinstite este naşterea Sfântului Ioan cinstitul şi slăvitul proroc, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

„Scris este că din rodurile lor îi veţi cunoaşte, că şi rodul pomului celui bun nu este rău, ca să se împlinească ceea ce s-a zis: Dacă rădăcina este sfântă, apoi sfinte sunt şi ramurile. Ramura cea sfântă, Ioan a crescut din rădăcină sfântă”. (Vieţile Sfinţilor)

Calendar ortodox septembrie 2024. Trei sărbători cu cruce roşie în prima lună de toamnă

Când s-a născut Iisus Hristos în Betleem, venind magii de la răsărit, i-au spus regelui Iudeii, Irod, de Împăratul cel de curând născut.

Trimiţând ostaşi în Betleem ca să ucidă copiii, Irod şi-a adus aminte şi de Ioan, fiul lui Zaharia, de care ştia bine, căci auzise de toate cele întâmplate în vremea naşterii acestuia. Căci Sfântul Proroc Ioan Botezătorul se născuse prin vestire îngerească din părinţi bătrâni, mult trecuţi de vârsta la care acest lucru se poate întâmpla în chip firesc. Şi faptul acesta era cunoscut în toată Iudeea.

„Aducându-şi aminte în acea vreme Irod de Ioan, a zis întru sine: ‘Nu cumva acela va fi împăratul Iudeei?’ Gândind să-l ucidă pe el, a trimis într-adins ucigaşi la casa lui Zaharia, dar n-au aflat trimişii pe Sfântul Ioan, pentru că începându-se în Betleem acea fără de Dumnezeu ucidere de prunci, glasul şi ţipetul s-au auzit în Hebron, cetatea Iudeei, că nu era aşa departe, şi pricina ţipetului aceluia s-a ştiut. Şi, îndată, Sfânta Elisabeta, apucând pe pruncul Ioan care avea atunci un an şi jumătate, a fugit în munte”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Zaharia era atunci în Ierusalim, slujind după obicei în biserică, în rândul săptămânii sale. Aici au venit soldaţii pentru a-i lua pruncul şi a-l ucide, dar negăsind copilul l-au ucis pe tatăl său, preotul Zaharia.

Junghiindu-l între templu şi altar, sângele Sfântului Zaharia s-a făcut ca piatra spre veşnica osândire a regelui ucigaş.

Elisabeta, mama Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, acoperindu-se de Dumnezeu, s-a ascuns cu pruncul într-o peşteră; aici curgea izvor de apă şi a crescut un finic (curmal), deasupra peşterii, plin de fructe. Când era vreme de mâncare, se apleca pomul acela, dându-şi spre mâncare rodul său, apoi iar se ridica în sus.

După patruzeci de zile de la uciderea Sfântului Proroc Zaharia, Sfânta Elisabeta şi-a dat sfârşitul în această peşteră.

„Iar Sfântul Ioan a fost hrănit de un înger până la creşterea lui, şi l-a păzit în pustie, până la ziua arătării sale către Israel”.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin pe care îl poți consuma chiar și de 5 ori pe săptămână. E o bombă de proteine și face minuni pentru organism
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
Ești interesat de viitorul pensiei tale? CNPP confirmă ce se întâmplă cu banii românilor
Adevarul
Avram Iancu - anii de umilință ai eroului moților. De ce spunea: „Eu nu-s Iancu, sunt numai umbra lui. Iancu e mort”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Frații Tate, paradă cu domeniul lor. Cei doi se laudă cu caviar la micul dejun
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Playsport.ro
Georgina lui Ronaldo a pus FOC pe covorul roșu! E incredibil cum a putut să apară la Veneția! Sute de fotografi au prins-o
kanald.ro
Iată soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură! Reglarea termopanelor în funcție de sezon este secretul unei locuințe mai călduroase
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Campania de vaccinare antigripală debutează la 15 septembrie: Recomandări și informații esențiale
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...