Ligia Deca, anunţ de ultimă oră despre începutul anului şcolar: „Toţi copiii încep în format fizic. Am făcut apel la autorităţile locale pentru a identifica spaţii alternative”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că, luni, toţi copiii vor începe şcoala în format fizic, menţionând că mai sunt 19 unităţi de învăţământ care funcţionează în trei schimburi. Deca a adăugat că a scăzut la 70 numărul unităţilor de învăţământ cu grup sanitar neconform.
Filip Stan
04 sept. 2024, 16:28
Ligia Deca, anunţ de ultimă oră despre începutul anului şcolar:

”Referitor la situaţia unităţilor de învăţământ la începutul anului şcolar, conform informaţiilor primite în videoconferinţă, toţi copiii încep, luni, şcoala în format fizic. Trebuie găsite soluţii pentru ca toţi copiii să meargă fizic la şcoală şi am făcut apel la autorităţile publice locale şi la inspectorate să colaboreze pentru a identifica soluţii de spaţii alternative”, a declarat Ligia Deca, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Ea a adăugat că sunt peste 900 de unităţi relocate, dintre care 800 pentru reabilitare.

”Avem peste 900 de unităţi de învăţământ relocate, dintre care peste 800 sunt relocate pentru reabilitare, modernizare sau construcţie de spaţii noi. Este un număr record de şcoli pentru că, aşa cum ştiţi, prin intermediul fondurilor europene şi al investiţiilor din programe naţionale, schimbăm faţa şcolii. Peste tot. La începutul anului şcolar trecut aveam în jur de 500 de şcoli relocate, din motive de reabilitare, modernizare sau construcţie, anul acesta avem cu 300 mai mult. În afară de acest motiv, în celelalte situaţii s-a impus relocarea din cauza spaţiului insuficient. Repet însă, chiar şi în aceste situaţii, toţi copiii merg fizic la şcoală în spaţii identificate care pot susţine procesul educaţional”, a explicat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a adăugat că mai sunt 19 şcoli unde elevii învaţă în trei schimburi.

”În ceea priveşte şcolile în trei schimburi, mai avem la nivel naţional 19 unităţi de învăţământ care funcţionează în trei schimburi, dintre care şapte ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare şi 12 din cauza spaţiului insuficient. Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem şcoli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul şcolar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem şcoli care desfăşoară activitate în trei schimburi.

Citeşte şi: Orele de Limbă și literatură română ar putea fi reduse. Declarațiile făcute de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

De asemenea, o să evaluăm în viitorul apropiat, împreună cu colegii din teritoriu, posibilitatea de a avea şcoală într-un singur schimb, care permite, de asemenea, extinderea programului şi desfăşurarea de activităţi de tip Şcoală după şcoală”, a transmis Ligia Deca.

Totodată, numărul unităţilor de învăţământ cu grup sanitar neconform a scăzut.

”În ceea priveşte şcolile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că am scăzut la 70 de unităţi de învăţământ cu grup sanitar neconform, care nu sunt cuprinse în momentul de faţă la finanţare pentru a rezolva această problemă. Continuăm până când nicio şcoală nu va mai avea o toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanţare pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a arătat că o unitate de învăţământ din trei va oferi copiilor o masă în timpul programului şcolar.

”De asemenea, în acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am crescut succesiv numărul de la 350 în 2022, la 450, apoi din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului Naţional Masă Sănătoasă, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400. În acest moment adăugăm şi cele 800 de şcoli în care copiii beneficiază de masă caldă prin Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar. Practic acum, în total, avem peste 2.200 de şcoli beneficiare, ceea însumează aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la şcoală şi vom continua până când toate şcolile vor putea oferi o masă timpul programului şcolar”, a susţinut Ligia Deca.

Citeşte şi: Noi reguli în anul școlar 2024-2025. Cum se vor acorda bursele elevilor

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde se vând mașini Mercedes, BMW sau Audi de la 50 de lei. Sunt zeci de oferte
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
Ministerul Educației a schimbat regulile. TOȚI ELEVII trebuie să știe asta!
Adevarul
Avram Iancu - anii de umilință ai eroului moților. De ce spunea: „Eu nu-s Iancu, sunt numai umbra lui. Iancu e mort”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Trecerea la moneda euro. Știrea anului pentru România
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Betty Salam și-a părăsit soțul după Asia Express 2024. Ce s-a întâmplat între cei doi la filmările show-ului de la Antena 1
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Moartea belugăi Hvaldimir suspectată a fi rezultatul împușcăturilor, anunță ONG-uri norvegiene
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...