Sondaj SOCIOPOL: Pe primul loc, se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD, cu 26%. Lansarea formală a candidaturii lui Ciolacu l-a ajutat pe acesta să-și consolideze locul 1.
Lupta pentru cel de-al doilea loc în finala turului doi este strânsă. Pe locul doi, și cu cele mai mari șanse să intre în turul 2 alături de Marcel Ciolacu, este candidatul suveranist George Simion, cu 19%. Evoluția lui Simion este una constantă în sondajele Sociopol, ușor sub 20%. „S-a râs de programul economic al acestui, de promisiunile de case, dar Simion a punctat cu aceste aspecte, liderul AUR şi-a consolidat poziţia pe tronsonul suveranist, în dauna Dianei Şoşoacă”, a declarat Mirel Palada, în exclusivitate la România TV, precizând că scandalul legat de lansarea cărţii i-a dăunat mult „ostaşului” Nicolae Ciucă.
Pe locurile trei – patru, practic la egalitate și la cinci puncte procentuale în spatele lui Simion, găsim în sondajul Sociopol doi candidați anti-PSD, ambii cu 14%.
Sondaj SOCIOPOL: Mircea Geoană, candidat independent, dar cu o platformă și mai ales cu un electorat anti-PSD bine definite. Și Elena Lasconi, reprezentanta celui mai vehement nucleu electoral anti-PSD, votanții USR.
Tendințele de evoluție ale celor doi sunt divergente. Geoană scade, dând semne din ce în ce mai clare de erodare. Lasconi, în schimb, crește.
Sondaj SOCIOPOL: Pe locul cinci, candidatul PNL, Nicolae Ciucă, cu 10%. E din ce în ce mai evident că Nicolae Ciucă nu are nici o șansă să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Competiția electorală este încheiată de doi candidați sub 10%: Diana Șoșoacă, SOS România, cu 9%, și Cristian Diaconescu, independent, cu 7%.
Sondaj CURS: PSD și USR domină Capitala. Cum stau în intenţia de vot a bucreştenilor PNL şi AUR
Ceilalți candidați obțin scoruri reziduale.Cursa pentru intrarea în finala turului doi este din ce în ce mai intensă. Primele șanse le au Marcel Ciolacu, PSD, și George Simion, AUR, anunţă Mirel Palada pe Facebook.
Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată cu rezidența în România. Volumul eşantionului: 1,005 persoane.
Perioada de culegere a datelor: 26 august – 3 septembrie 2024. Metoda culegerii datelor: interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%.
Guvernul a emis trei hotărâri, miercuri, care stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsuri tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din 2024.
Astfel, primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din 2024 are loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în 8 decembrie, potrivit Guvernului.
Calendarul alegerilor pentru Președintele României în 2024:
-► 24 septembrie este data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
-► 5 octombrie este data limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central
-► 6 octombrie este termenul pentru stabilirea orarului pentru Campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune
-► 10 octombrie – data limită până la care se comunică către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate a candidaturilor și semnelor electorale, în ordinea în care au fost depuse.
-► 12 octombrie este data limită până la care BEC stabilește ordinea înscrierii candidaților pe buletul de vot
-► 25 octombrie – începerea campaniei electorale
-► 23 noiembrie, ora 7.00- încheierea campaniei electorale
-► 6 noiembrie – este data limită pentru stabilirea sediilor secțiilor de votare din străinătate
-► 22 noiembrie (între orele 12.00-21.00)- prima zi a votării în străinătate
-► 23 noiembrie- a doua zi a votării în străinătate (votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00)
-► 24 noiembrie, ziua votării în țară. (votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00)
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, calendarul este următorul:
-► 29 noiembrie- aducerea la cunoștința opiniei publice numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și data alegerilor
-► 29 noiembrie- începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin
-► 30 noiembrie- stabilirea orarului pentru campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune
-► 6 decembrie, ora 12.00- începerea votării în străinătate
-► 6 decembrie ora 21.00 – încheierea votării în străinătate
-► 7 decembrie, ora 7.00- încheierea campaniei electorale
-► 8 decembrie- ziua votării. Votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00
Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei.
Cheltuielile sunt defalcate în funcţie de tipul bugetului, de stat sau local, respectiv în funcţie de ordonatorul principal de credite, însărcinat cu efectuarea cheltuielii, acestea fiind identificate pe baza prevederilor legale în vigoare care impun efectuarea acestora.