Dumitru Chiriță, revocat de la șefia Electrica Furnizare, din cauza stării de incompatibilitate. „Pentru a mitiga riscurile societatii de a primi o amendă din cifra de afaceri, cel mai bine ar fi a nu se afla în ambele funcții”

Mandatul lui Dumitru Chirilă în funcția de director adjunct al Consiliului de Administrație al Electrica Furnizare s-a încheiat. Compania a decis să nu-i mai prelungească mandatul.
Filip Stan
05 sept. 2024, 09:09
Dumitru Chiriță, revocat de la șefia Electrica Furnizare, din cauza stării de incompatibilitate. „Pentru a mitiga riscurile societatii de a primi o amendă din cifra de afaceri, cel mai bine ar fi a nu se afla în ambele funcții”

Potrivit unor surse din Ministerul Energiei, Dumitru Chirilă urmează să fie revocat din funcția de președinte al Consiliului de Administrație la Electrica SA.

Dumitru Chirilă se află în situația de incompatibilitate, potrivit mai multor articole scrise de HotNews. Fost deputat PSD și fost șef al ANRE, era și președintele Consiliului de Administrație al grupului Electrica, și director general adjunct la Electrica Furnizare.

În iulie, Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare a încercat să-l revoce din funcție, dar nu a reușit. Decizia de revocare trebuie luată de acționarii companiei, cel mai mare din ei fiind Ministerul Energiei. ”ANRE, reglementatorul pieței energiei, poate interveni, însă nu dorește să o facă, deoarece Chiriță este puternic susținut de PSD, la nivelul cel mai înalt”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Electrica Furnizare.

Cine are funcții în paralel încalcă regulile de unbundling, o stare de incompatibilitate, conform normelor europene. Într-o situație de genul acesta exista riscul aplicării unei amenzi uriașe de către compania Electrica Furnizare. „Pentru a mitiga riscurile societatii de a primi o amendă din cifra de afaceri, cel mai bine ar fi a nu se afla în ambele funcții”, au precizat aceleași surse.

Citește și Nicolae Ciucă nu crede în ruperea coaliţiei înaintea alegerilor: Am spus românilor că asigurăm guvernarea, că asigurăm stabilitatea politică, asta vom face până la capăt

Prin această stare de incompatibilitate a lui Chiriță, Electrica Furnizare  e în pericol să plătească această amendă care e între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală. Electrica Furnizare a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 10,8 miliarde lei.

„Pe lângă problema de incompatibilitate, ar mai exista una cu iz penal”, au transmis surse din Ministerul Energiei pentru HotNews.ro. Motivul este că imediat după ce i-a încetat mandatul de președinte al ANRE a ocupat funcții de conducere la companii reglementate chiar de ANRE. Există deja un precedent care a generat deschiderea unui dosar penal de către DNA și trimiterea în judecată.

DNA l-a trimis pe Niculae Havrileț, fostul șef al ANRE dinainte de Chiriță, în judecată, motivul fiind că după încetarea mandatului a fost în conducerea a trei societăți din domeniul energiei, una fiind chiar Electrica. Havrileț a mai fost acuzat că a primit foloase necuvenite.

Legea nu permite niciunei persoane care supraveghează sau controlează un operator privat să îndeplinească vreo însărcinare pentru aceste firme timp de cinci ani sau concomitent.

DNA a precizat pentru aceeași sursă că Hăvrileța „fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 16 iulie 2024 sub aspectul comiterii infracțiunii prev. de art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale)”.

În ceea ce privește deschiderea unui dosar penal și în cazul lui Dumitru Chiriță, aflat într-o situație similară, DNA a răspuns: „nu vă putem confirma sau infirma existența vreunui dosar penal, în lucru, care să vizeze aspectele semnalate de dvs”.

Ce spune legea în cazul Havrileț

Cod Penal, Art. 35:

  • (1) Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.

Legea 78 / 2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, art. 11 – Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie

  • (1) Fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla sau de a lichida un agent economic privat, de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, de a intermedia sau de a înlesni efectuarea unor operaţiuni comerciale sau financiare de către agentul economic privat ori de a participa cu capital la un asemenea agent economic, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
  • (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârşită într-un interval de 5 ani de la încetarea funcţiei, atribuţiei ori însărcinării, aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Citește și Sondaj SOCIOPOL: Marcel Ciolacu, lider detaşat la prezidenţiale, luptă strânsă pentru locul 2 cu Simion mai bine clasat ca Geoană şi Lasconi

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Singura țară din lume care are o clădire pe drapel. Nu mai există un alt steag la fel
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Cea mai bună veste pentru românii cu credit la bancă! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Marcel de la „Insula iubirii”, în lacrimi. Ce l-a făcut pe musculos să plângă
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
La ce ore și în ce zile va fi difuzată emisiunea „Follow us!”, la Kanal D. Cum o puteți urmări live, online, pe kanald.ro
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Putin se declară pregătit pentru negocieri cu Ucraina
MediaFlux
SURPRIZĂ MAJORĂ la PREZIDENȚIALE. Sondajul care arată cine își va disputa FINALA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...