Un ciclon acoperă mare parte din Europa. Nori grei de furtuni electrice se formează deasupra României

Prezența unui ciclon de altitudine imediat la est de țara noastră va aduce mai mulți nori și intervale cu ploi în sudul și centrul Moldovei și în Dobrogea. Câteva averse locale vor fi posibile, începând de vineri după-amiaza, și în Banat, vestul Olteniei și la munte.
Filip Stan
05 sept. 2024, 17:41
Un ciclon acoperă mare parte din Europa. Nori grei de furtuni electrice se formează deasupra României

Un ciclon cu o masă de aer rece va cuprinde nord-vestul Europei, dar căldura va persista în sud-est. Temperaturile scad ușor, dar vremea rămâne caldă, cu maxime între 26 și 33°C în cea mai mare parte a țării. Între timp, vor fi și câteva episoade de ploi, mai întâi în est, iar săptămâna viitoare în mai multe regiuni.

Luna septembrie a început cu o vreme demnă de mijlocul lui iulie. În unele zone din sud și vest, termometrele au arătat chiar și 36 – 37°C. Totuși, căldura scade în intensitate spre sfârșitul acestei săptămâni, odată cu pătrunderea unei mase de aer mai reci din est.

Prognoza meteo 6 septembrie 2024. Temperaturi mult mai mari decât cele normale pentru această perioadă

În același timp, prezența unui ciclon de altitudine imediat la est de țara noastră va aduce mai mulți nori și intervale cu ploi în sudul și centrul Moldovei și în Dobrogea. Câteva averse locale vor fi posibile, începând de vineri după-amiaza, și în Banat, vestul Olteniei și la munte.

Radarul temperaturilor arată în jur de 28 – 32°C în cea mai mare parte a țării în această duminică.În a doua parte a weekend-ului și la începutul săptămânii viitoare, ne vom bucura de o vreme frumoasă și caldă, ziua, cu temperaturi în jur de 28 – 32°C. Cu toate acestea, nopțile vor fi mai răcoroase în zonele de vale din nord-est și centru, unde minimele vor coborî sub 12°C.

Brâul de presiune ridicată din nordul continentului se va retrage săptămâna viitoare, locul său fiind luat de o depresiune atlantică, care se va extinde peste cea mai mare parte a Europei.

Pe acest fond, șansele de ploaie vor crește de la o zi la alta, mai întâi în vest, iar în a doua parte a săptămânii și în celelalte regiuni. Prognozele actuale indică precipitații destul de consistente, ceea ce ar fi binevenit în condițiile de secetă din prezent. Totuși, lucrurile încă se pot schimba mult până atunci.

Citește și Cod galben de temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării. Vor fi și ploi în două județe

Cantitățile de precipitații estimate de modelul ECMWF până în jurul datei de 14 septembrie.Sfârșitul săptămânii viitoare ar putea aduce și prima răcire a vremii din această lună. Totuși, estimările pe termen lung arată temperaturi peste medie și în a doua jumătate a lunii, scrie meteoradar.

Cod galben de temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării. Un ciclon, momentan peste două judeţe

Așadar, prima atenționare Cod galben de averse însemnate cantitativ e valabil de joi, ora 23, până vineri, la ora 15. Sunt vizate județele Galați și Tulcea, unde se vor acumula chiar și 30-40 de litri de apă pe metrul pătrat.

”În intervalul menţionat, în judeţele Galaţi şi Tulcea vor fi averse de ploaie însemnate cantitativ, iar mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, au arătat meteorologii.

Citește și ANM a emis cod galben și portocaliu de temperaturi ridicate! Semnalul de alarmă tras de meteorologi

Altă atenționare Cod galben face referire la temperaturi foarte ridicate, local caniculă şi disconfort termic ridicat. Aceasta e valabilă joi, în județele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

”În Banat, cea mai mare parte a Crişanei, sudul şi vestul Olteniei, precum şi în sud-vestul Munteniei, valorile termice se vor menţine deosebit de ridicate pentru această dată. Local va fi caniculă şi disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 35 de grade”, a transmis ANM.

De asemenea, vineri va fi în vigoare un Cod galben privind temperaturi deosebit de ridicate în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

Astfel, în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, precum şi în sudul şi vestul Olteniei, valorile termice se vor menţine deosebit de ridicate pentru această dată. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 32 şi 34 de grade.

În București va fi vreme călduroasă joi și vineri. Cerul va avea înnorări trecătoare după-amiaza şi seara şi va fi mai mult senin în restul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 30…32 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade.

Începând de vineri și până sâmbătă dimineață la ora 9, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru prima decadă a lunii septembrie.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Câte zile libere legale vor avea românii în 2025. Mai multe minivacanțe anul viitor
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Hainele SE SCUMPESC! Ce taxe noi vor plăti românii
Adevarul
Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania”, eliberat după 7 ani de pușcărie. Și acum e urmărit de 80 de polițiști
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Mesajul care-i va frânge inima Elenei Udrea. Nu va vedea niciodată aceste imagini
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Unde a ajuns să lucreze fiica Marianei și a lui Horia Moculescu: 'E distrusă, trăiește pe barbiturice!'
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Atac armat la liceul Apalachee din Georgia: Patru morți și nouă răniți
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...