Cum scapi de amendă dacă te-a prins camera fără rovinietă. CNAIR: „Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință”

Cum poți să scapi fără amendă pentru rovinietă, dacă te-a prins camera CNAIR. Plata acestei taxe este o obligație esențială pentru orice șofer care circulă pe drumurile din România.
Alina Costache
05 sept. 2024, 20:44
Cum scapi de amendă dacă te-a prins camera fără rovinietă. CNAIR: „Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință”
Cum scapi de amenda pentru rovinietă

Toți șoferii sunt obligați să aibă o rovinietă valabilă atunci când circulă pe drumurile naționale, europene, expres sau pe autostrăzile din România. În cazul în care nu este achitată, proprietarul vehiculului riscă o amendă considerabilă. Cu toate astea, există o modalitate prin care poți scăpa de sancțiune chiar dacă ai fost prins de camerele CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).

Conform legislației în vigoare, toți șoferii care circulă fără rovinietă pe sectoarele de drum unde aceasta este obligatorie riscă să fie amendați. Valoarea amenzilor variază în funcție de tipul autovehiculului și poate ajunge până la 4.500 de lei pentru vehiculele de mare tonaj. Pentru autoturisme, ameznile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei.

Citește și: Codul Rutier 2024. Gestul care atrage amenzi de aproape 1.000 de lei. La ce trebuie să fie atenți șoferii atunci când sunt în trafic

Pentru a afla dacă rovinieta ta este încă valabilă, poți verifica pe site-ul CNAIR, dar și la orice benzinărie autorizată care oferă posibilitatea achitării acestei taxe de drum. Totodată, e bine de știut că șoferii nu sunt sanționați de fiecare dată când sunt prinși fără rovinietă. Potrivit legii, după ce o cameră CNAIR a înregistrat absența rovinietei, șoferul va primi doar o amendă pentru această abatere, indiferent de câte ori a fost surprins circulând fără rovinietă înainet de a primi notificarea oficială.

Cum scapi de amenda pentru rovinietă

„Dacă șoferul își va cumpăra rovinietă în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat. Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință, care poate au omis să-și ia rovinieta sau poate nu au avut în drumul lor de unde să o cumpere. Deci, practic, dacă ești înregistrat de cameră la ora 08:00 că ai circulat fără rovinietă, dar tu achiți taxa de drum la ora 19:00, nu vei fi amendat”, explică Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR ,  pentru ProMotor.

Așadar, chiar dacă te afli într-o situație în care ai fost surprins fără rovinietă valabilă, plata acestea în aceeași zi te poate scuti de sancțiuni. Este important de menționat că rovinieta este valabilă din ziua în care a fost achitată, indiferent de ora exactă la care s-a efectuat plata.

Prețul rovinietei diferă în funcție de tipul vehiculului și perioada de valabilitate dorită. Pentru autoturisme, tarifele sunt următoarele:

  • 1 zi: 2,5 euro
  • 10 zile: 3,3 euro
  • 30 zile: 5,3 euro
  • 60 zile: 8,4 euro
  • 12 luni: 28 euro

Citește și: Se schimbă cartea de identitate a vehiculului. Ce trebuie să ştie toţi şoferii din România, când trebuie înlocuit vechiul act

Pentru vehiculele de transport marfă de până la 3,5 tone, tarifele sunt ceva mai scumpe, iar pentru vehiculele de peste 12 tone, costurile sunt și mai mari. Petnru un vehicul de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe, costul rovinietei pe o perioadă de un an este 1.210 euro.

Pentru a evita amenzile, trebuie să te asiguri că ai o rovinietă valabilă de fiecare dată când circuli pe drumuri publice naționale. Totși, dacă ai omis această taxă, ai posibilitatea de a scăpa de amendă dacă achiți roviniet în aceeași zi în care au fost surpins de camerele CNAIR.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
Capital.ro
Noi reguli pentru mașinile electrice. UE schimbă legea. Dezavantaj pentru România
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
ROMÂNII TRĂIESC PE DATORIE! Care e cel mai periculos risc în această perioadă
Adevarul
Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania”, eliberat după 7 ani de pușcărie. Și acum e urmărit de 80 de polițiști
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Obiceiul nociv pe care îl are Mircea Badea. Nici medicilor nu le-a venit să creadă
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Unde a ajuns să lucreze fiica Marianei și a lui Horia Moculescu: 'E distrusă, trăiește pe barbiturice!'
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
UE întărește Frontex în contextul crizei migranților la granițele Europei
MediaFlux
TRUMP, o primă VICTORIE. Kamala i-a ACCEPTAT condițiile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...