Hainele vor putea fi reciclate din ianuarie 2025, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani și mă aștept ca la 1 ianuarie în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură”.
Mădălina Corciu, reprezentant Organizația Humana People to People spune că „conform ultimului raport al Agenției Europene pentru Mediu, 99% din toate textilele prezente în casele oamenilor ajung să fie aruncate la groapa de gunoi sau incinerate”.
Românii spun că folosesc aceleaşi hainele în jur de doi ani. Puţini dintre ei le donează pe cele care sunt încă în stare bună, iar restul sunt transformate în deşeuri poluante.
„Depinde de sezon și de obicei după spălare se reiau. Deci port multă vreme o haină, nu este vorba neapărat de o anumită durată de timp, ci dacă se deteriorează, atunci o pun undeva pentru alt scop/ Nu le dau pentru că sunt rele. Le dau, că nu mai am unde să le mai pun sau nu îmi mai vin”, spun unele persoane.
Uniunea Europeană are în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate obligatoriu de fiecare țară membru. Una dintre acestea, ecotaxa pentru materiale textile, va intra în vigoare chiar la 1 ianuarie 2025.
„Hainele second-hand reprezintă una din cele mai importante metode de a limita supraconsumul și poluarea mediului. De aceea este important ca aceste ecotaxe să țină cont de importanța reutilizării într-un sistem de economie circulară, adică să nu ducă la creșterea prețurilor pentru hainele second-hand”, mai spunne Mădălina Corciu.