Paris 2024. Alex Bologa e campion paralimpic la judo!

În finală, Bologa l-a învins cu scorul de 10-0 pe Yergali Shamey, din Kazahstan! Favorit numărul 1 al categoriei, românul intrase în cursă direct în sferturile de finală
Alina Costache
06 sept. 2024, 20:10
Paris 2024. Alex Bologa e campion paralimpic la judo!
Alex Bologa şi-a pierdut vederea la 6 ani, iar de atunci clujeanul uimește pe toată lumea cu ambiția și dăruirea sa
Visul a devenit realitate pentru Alexandru Bologa! Românul în vârstă de 28 de ani a cucerit titlul paralimpic la judo, după ce a dominat copios competiția disputată vineri la Paris!
După două medalii de bronz, cucerite la precedentele două ediții, Rio 2016 și Tokyo 2020, a venit momentul aurului pentru Alex.
La Paris, încurajat din tribune inclusiv de Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, clujeanul a câștigat lejer toate meciurile categoriei de para-judo 73 kg, categoria J1, și a urcat pentru prima dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului celei mai importante competiții paralimpice din lume!
În finală, Bologa l-a învins cu scorul de 10-0 pe Yergali Shamey, din Kazahstan! Favorit numărul 1 al categoriei, românul intrase în cursă direct în sferturile de finală, acolo unde a dispus cu 10-0 de un judoka din Uzbekistan, Shokhrukh Mamedov. Apoi, în semifinale, a trecut prin waza-ari, de brazilianul Harlley Damiao Pereira Arruda.
Așa cum face de fiecare dată și cum a dezvăluit pentru SportsNet, după fiecare succes major, Alex are un ritual de la care nu se abate.

ANTENA 1 LIVE VIDEO KOSOVO-ROMÂNIA ONLINE: Hai România! Primul meci al naţionalei cu Mircea Lucescu pe bancă

„Mă voi gândi cum să sărbătoresc abia când mă voi întoarce în țară. După competiții, de obicei primul lucru la care mă gândesc e să mă odihnesc, după aceea vedem cum sărbătorim, ce facem în continuare. După o zi cu asemenea încărcătură, primul lucru la care te gândești e să te refaci” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.

Alex Bologa a băut de-a lungul acestei zile de neuitat pentru sportul paralimpic românesc nu mai puțin de 3 cafele! Acesta e obiceiul lui într-o zi încărcată de emoții, așa cum a fost și cea de vineri.
„Nu am superstiții. Eu cred că dacă te pregătești foarte bine nu ai nevoie de superstiții. Dar beau două cafele, trei maxim, într-o zi de concurs” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.
Alex nu se va întoarce de la Paris doar cu medalia de aur, ci și cu ceva de suflet: mascota competiției. El este un mare colecționar.
„Mascota competiției o cumpăr de fiecare dată. Îmi fac colecție cu mascotele de la competiții” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.
A fost descoperit la o selecție la o școală de nevăzători din Cluj
În vârstă de aproape 29 de ani, Alex Bologa și-a pierdut complet vederea pe când avea doar 6 ani. El spune însă că faptul că era doar un copil l-a făcut să se adapteze rapid situației.
„La vârsta de 6 ani mi-am pierdut vederea. Am avut o intervenție chirurgicală în Belgia și din păcate n-a reușit, am rămas nevăzător. Fiind copil, m-am adaptat pot să zic destul de ușor” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.
De atunci, uimește pe toată lumea cu ambiția și cu felul său de a fi, iar antrenorul său, Tamas Gergely, recunoaște că în fiecare zi are ceva de învățat de la el.
„Sincer, și acum după 10-12 ani de când mă ocup de el, încă mai am lucruri de învățat, sau avem lucruri de învățat cu toții de la el” – Tamas Gergely, antrenorul lui Alex Bologa.
Descoperit într-o selecție făcută într-o școală de nevăzători din Cluj, Alex a devenit rapid unul dintre cei mai buni judoka din lume.
„Antrenorii efectuează câte un procedeu pe mine, execută, și eu încerc să reproduc ceea ce am simțit” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.
„A trebuit să-i arătăm într-un mod un pic mai special procedeele, deoarece nu are posibilitatea să studieze video sau să vadă la antrenament ce se întâmplă. El are capacitatea că dacă învață un lucru, un procedeu, o tehnică bine, nu are cum să le facă într-un alt mod, greșit” – Tamas Gergely, antrenorul lui Alex Bologa.
Antrenorul său dezvăluia că el și Alex au un obicei înaintea concursurilor: niciodată nu vorbesc seara despre adversarul de a doua zi.
„Avem un fel de ritual. După tragerile la sorți, care sunt în seara dinaintea concursului, nu discutăm despre adversar decât în dimineața concursului. Ca să trecem peste niște lucruri emoționale sau poate să-i dea o insomnie sau ceva de genul acesta” – Tamas Gergely, antrenorul lui Alex Bologa.
Vrea să scrie o carte despre viața lui
Când nu e la antrenament, Alex preferă să facă tot sport. De altfel, înainte de judo, el a făcut înot. Totuși, recunoaște că judo este viața lui.
„Fac două antrenamente pe zi, în afară de duminică. Îmi place să merg în drumeții, îmi place să citesc și să mai merg iarna la patinoar. Îmi plac în principal activitățile sportive. Nu știu cât de bun am fost la înot, eram copil, dar probabil că eram talentat. Judo pentru mine acum e cel mai important lucru, îi dedic cel mai mult timp” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.
Un exemplu pentru toată lumea, Alex știe ce vrea să facă după ce se va retrage din activitate: va scrie o carte. Și, poate, va învăța japoneza.
„M-am gândit și cel mai probabil după ce îmi voi termina cariera sportivă voi scrie o carte. Nu am învățat japoneză. Sincer, nu știu dacă aș reuși neapărat să o învăț. Dar probabil dacă mi-aș dedica foarte mult timp, aș reuși” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.
Chiar dacă judo-ul este viața lui, Alex și-a pregătit și cariera de după sport. „Am terminat cursurile facultății de psihopedagogie specială, dar și un curs post liceal de masaj. Mi-a plăcut să merg la școală. De fapt, eu orice fac încerc să fac cu plăcere și să mă dedic tot mai mult” – Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință
Capital.ro
Avertisment pentru toți clienții Digi. Te lasă fără bani în contul bancar. Nu răspunde la telefon!
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
Se dau BANI DE LA STAT! Intră pe card cel puţin 1.000 de euro
Adevarul
Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Încă o escrocherie ne poate lăsa cu conturile goale. Metoda ingenioasă a hoților
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere
Capital.ro
România e în lacrimi. A murit marea campioană olimpică la gimnastică a țării
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Selena Gomez atinge statutul de miliardară grație succesului Rare Beauty
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...