Tichete profesori 2024. Cum pot încasa dascălii 1.500 de lei de Ziua Educaţiei

În octombrie 2024, când se sărbătoreşte şi Ziua Educaţiei. vor primi primele de carieră didactică și cele profesionale angajații din sistemul de învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024,
Filip Stan
14 sept. 2024, 11:23
Tichete profesori 2024. Cum pot încasa dascălii 1.500 de lei de Ziua Educaţiei
Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

Tichete profesori 2024.  Serviciul public de educație reprezintă o prioritate strategică națională, iar statul dorește susținerea, modernizarea și eficientizarea acestui important serviciu public al României, pentru a îmbunătăți nivelul de educație și viitorul generațiilor de elevi și studenți.

Școlile trebuie să întocmească liste cu numele celor care vor primi primele în anul în curs și să le trimită apoi inspectoratelor școlare, potrivit ordinului de ministru nr. 875/2024 publicat în Monitorul Oficial. Mai departe trebuie să ajungă la Ministerul Educației și cel al Fondurilor Europene până în data de 30 septembrie. Listele se realizează pe categorii de eligibilitate și conțin printre altele și “opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a suportului electronic”. Amintim, prima didactică și profesională se acordă anual prin Ordonanța de urgență nr. 58/ 2023, emisă în urma grevei profesorilor.

Noi reguli în anul școlar 2024 – 2025. Sancțiuni mai dure pentru elevi: mutarea disciplinară, retragerea burselor, suspendarea ori exmatricularea. Nu se mai intră cu telefoane în școli

În octombrie anul acesta vor primi primele cadrele didactice în valoare de 1500 de lei și profesionale în valoare de 500 de lei, doar angajații din învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024, potrivit surselor Edupedu.ro.

Tichete profesori 2024. În acest context, acordarea primelor de carieră didactică reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creșterii calității  și echității sistemului educațional și generează performanță pe termen lung în activitatea educațională, fiind un pilon important în susținerea serviciului public de educație.

De asemenea, se vor acorda prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic pentru a asigura sprijin în activitatea educațională și contribuie la îmbunătățirea strandardelor de calitate a serviciului public de educație, fie prin participarea la cursuri de pregătire profesională, fie prin achiziționarea de bunuri materiale necesare pentru procesul de învățământ.
>

Tichete profesori 2024. CINE VA BENEFICIA DE ACESTE PRIME

  • Personalul din învățământul preuniversitar de stat, cadre didatice, didactice auxiliare, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și pentru o parte din personalul didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023;
  • Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.

CE SE VA ACORDA?

1) Prima de carieră didactică în valoare nominală de 1.500 lei, se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice. Aceasta vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Profesorii au mai multe zile libere în anul școlar 2024-2025. Cum arată calendarul complet

2) Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, inclusiv kituri de pregătire profesională, dacă este cazul, pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat. Limita plafonului anual este de 500 lei/an școlar.

Bugetul alocat acordării acestor prime este de 2,12 miliarde lei.

Pentru ce pot fi utilizate aceste prime?

Prima de carieră didactică, în valoare de de 1.500  lei, va putea fi utilizată pentru:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.

Tichete profesori 2024. Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei/an școlar/ universitar, va putea fi folosită pentru plata de cursuri de pregătire profesională, precum și a altor categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat.

Mecanismul de acordare a primelor

  • Prima de carieră profesională
  • Ministerul Educației stabilește tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic auxiliar pentru fiecare an școlar/universitar și îl comunică MIPE.
  • MIPE organizează apelul de proiecte, stabilește beneficiarii eligibili, categoriile de cheltuieli eligibile și modalitatea de decontare a acestora, precum și alte măsuri necesare decontării acestor categorii de cheltuieli prin ordin al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi în baza actului administrativ emis în prealabil de ministrul educaţiei.
  • Prima de carieră didactică
  • Inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti elaborează lista cu beneficiarii finali. Universitățile de stat elaborează lista de beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali au fost elaborate până la data de 15 iulie 2023.
  • Inspectoratele şcolare judeţene, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti și universitățile de stat au asigurat transmiterea informaţiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31 iulie 2023.
  • Ministerul Educației a centralizat lista beneficiarilor finali și a comunicat-o Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15 august 2023.
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe baza contractului de achiziţie publică legal încheiat, transferă către unitatea emitentă contravaloarea nominală a măsuri de susținere a activității didactice pe suport electronic şi achită costul emiterii suportului electronic.
  • Pe baza listei comunicate de către Ministerul Educației se emite suportul electronic, instrument prin care sunt susținute activitățiile didactice pe suport electronic de către unitățile emitente autorizate de Ministerul Finanţelor Publice.
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a încheiat, în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, o convenţie cu Poşta Română pentru etichetarea, colectarea şi distribuţia măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.
  • Distribuţia măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic se realizează de către Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A. la adresa de domiciliu/reședință sau la adresa unității de învățământ, în funcție de opțiunea exprimată de beneficiarul final.
  • Alimentarea cu suma de 1.500 lei a suportului electronic prin care se asigură măsura de susținere a activității didactice pe se va efectua după confirmarea primirii suportului electronic de către beneficiarul final.
  • Unităţile emitente actualizează lunar sau la cererea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene lista unităţilor afiliate care acceptă măsuri de susținere a activității didactice pe suport electronic.
  • Suportul electronic nu permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar și poate fi utilizat doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi personale, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.
  • Suportul electronic al măsurii de susţinere a activităţii didactice poate fi utilizat numai la unităţile afiliate care încheie cu unitatea emitentă selectată de către beneficiar contracte de prestări servicii/protocoale/convenţii/acorduri sau orice alt document care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene virează sumele aferente măsurii de susținere, astfel:

  • valoarea nominală de 1.500 lei – către unitatea emitentă a suportului electronic, într-un cont distinct disponibil cu afectaţiune specială deschis la Trezoreria Statului, cont din care unitatea emitentă virează sumele încasate în conturile prevăzute la alin. (6) al art. 7, deschise la instituţii de credit;
  • costul aferent emiterii suportui electronic aferent măsurii de susținere a activității didactice- către unitatea emitentă, în contul deschis la Trezoreria Statului prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • costul aferent cheltuielilor de etichetare, colectare și distribuție aferente suportului electronic prin care se realizază măsura de susținere a activității didactice, către Compania Națională Poșta Română SA.

Tichete profesori 2024. Întrebări frecvente

Prima de carieră didactică

  • Cum intru în posesia tichetelor? Trebuie să completez vreo cerere?

Beneficiarii acestui sprijin nu trebuie să completeze și să depună nicio cerere. Tichetele vor fi transmise în funcție de opțiunea exprimată la nivelul fiecărei unități de învățământ.

  • Cine are dreptul de a beneficia de astfel de tichete/ cursuri de pregătiri profesională?

 Personalul din învățământul preuniversitar de stat, cadre didatice/ didactice auxiliare, aflate în activitate începând cu anul școlar 2023/2024 până în anul şcolar/universitar 2026/2027, precum și pentru o parte din personalul didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar precum și pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar începând cu anul școlar 2023/2024 până în anul şcolar/universitar 2026/2027.

Citește și: Primă de carieră didactică, se fac listele până la finalul lunii septembrie. Nu toţi profesorii vor încasa 1.500 de lei în plus la salariu

  • Ce se poate face cu banii acordați sub formă de tichete?

Primele pot fi utilizate pentru a plăti cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, materiale didactice, dar și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice. În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional. Mai multe detalii: https://mfe.gov.ro/primele-de-cariera-didactica-cheltuieli-eligibile/

  • Unde pot cheltui banii de tichete?

În unităţi afiliate care se află pe lista unităţii emitente a suportui electronic și care comercializează respectiv prestează cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate și materiale didactice, precum și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice.

Lista cu magazinele la care se pot efectua plăți poate fi accesată pe website-ul Pluxee: https://www.sodexo.ro/produse/prima-de-cariera-didactica/

  • Cui mă adresez dacă nu am primit banii pe card?

Unității de învățământ unde vă desfășurați activitatea.

  • Cum intru în posesia cardului?

Tichetele vor fi distribuite în funcție de opţiunea exprimată la nivelul unității de învățământ privind locul de primire a suportui electronic.

Prima de carieră profesională

 Cine are dreptul de a beneficia de astfel de cursuri de pregătire profesională?

Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate începând cu anul școlar 2022/20243 precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate începând cu anul școlar 2022/2023.

  • Cum pot participa la astfel de cursuri de pregătire profesională?

Ministerul Educaţiei stabileşte prin act administrativ tipologia şi necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic pentru fiecare an şcolar/universitar, precum şi alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susţine activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.

  • Când pot să încep cursurile de pregătire profesională?

După stabilirea tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională de către Ministerul Educației.

  • Pot să îmi aleg cursul de pregătire profesională la care să particip? Am de ales între mai multe?

Depinde de tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională stabilit de Ministerul Educației.

  • Această primă se acordă tot pe tichete, iar eu pot să plătesc pentru cursuri cu ajutorul tichetului?

Conform prevederilor art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională.

Spynews
Ciclonul Boris a făcut ravagii în România! Două persoane au murit în Galați și alți zeci de oameni au nevoie de ajutor. Imagini îngrozitoare | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, bateria electrică de pe Dacia Spring. Prețul nu e deloc mic, e aproape cât o mașină nouă
Capital.ro
Cutremur total în România. Băsescu îl îngroapă pe Geoană: Eu îmi amintesc!
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Se fac case pentru familiile sărace! Ce buget a fost alocat
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Ce nu ai voie să faci în China dacă ești însărcinată. Nicio femeie nu se abate de la aceste reguli
Spynews
Mădălina de la Insula Iubirii, declarații exclusive și tranșante despre despărțirea de Dani! Îl acuză că minte atunci când vorbește despre ea
Evz.ro
Scandal sexual. Cine a fost ministrul Petre Sălcudeanu, cel ce voia musai să facă sex cu ofițerul de serviciu
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor s-a stins. Milioane de oameni l-au iubit
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Numărul blindatelor din depozitele armatei ruse s-a redus drastic
MediaFlux
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...