EXCLUSIV Daniel Baciu anunță când primesc românii primele pensii majorate. Data la care poștașii ajung la seniori cu mai mulți bani: „Nicio pensie nu va scădea”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a dezvăluit, la România TV, când primesc românii primele pensii majorate după recalculare. Ce se întâmplă cu „mica recalculare”.
Alina Costache
08 sept. 2024, 19:41
EXCLUSIV Daniel Baciu anunță când primesc românii primele pensii majorate. Data la care poștașii ajung la seniori cu mai mulți bani: „Nicio pensie nu va scădea”
Daniel Baciu, anunț important despre pensiile românilor

Daniel Baciu, anunț important pentru 5 milioane de pensionari, la România TV. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a dezvăluit când intră banii pe cardurile pensionarilor, după ce le-au fost majorate pensiile. Seniorii au început să primească deja pensiile recalculate. Cei care primesc banii direct pe card se vor bucura de ei  de pe 11-12 septembrie.

„Prin noua lege, toate pensiile au trecut prin procesul de recalculare. De săptămâna asta, oamenii au început să primească drepturile bănești după recalculare. Avem aproape 83% din numărul total de pensionari care au creștetri la pensii. Creșterea per total de 26,65%, ca sumă e o creștere medie de 622 de lei. Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii în această perioadă, vorbim de aproximativ două săptămâni în care poștașii merg la domiciliile pensionarilor pentru a achita aceste drepturi de pensie. Pe 11 sau 12 se vor achita pensiie care au card bancar”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP, pentru România TV.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă ce se întâmplă cu cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulţumiţi. Când începe noua recalculare

Șeful Casei Naționale de Pensii a dezvăluit că cei care se bucură de cele mai mari majorări sunt românii care au îndeplinit stagii de cotizare de peste 25 de ani. Acesta a dezvăluit cum vor arăta noile taloane de pensii.

„Dacă vorbim de 83% din numărul de pensionari care beneficiază de creșteri, creșterile sunt de la 1% până la 100%. Avem dublare a pensiilor după recalculare. Au câștogat foarte mult pensionarii care au muncit stagii de peste 25 de ani. Au primit acele puncte de stabilitate care fac diferența. E un bonus pe care îl acordăm tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.

Se vede foarte clar pe orice talon de pensie. Dacă în vechile taloane discutam despre valoare punct pensie și punctaj mediu anual, acum disutăm de numărul total de puncte și VPR care începând cu data de 1 ianuarie are 81 de lei. Acestea sunt valorile cu care vom lucra de acum înainte, inddicatori prevăzuți în Legea nr. 360/2023”, a mai explicat Daniel Baciu.

Reprezentantul CNPP dă asigurări că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani, dacă pe decizia de recalculare au primit o pensie mai mică față de ce aveau până acum.

„Este prevăzut în lege, am trimis chiar și o scrisoare către pensionari, scrisoare semnată de ministră și de mine. Am spus foarte clar că nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din calcul iese o pensie mai mică. Oamenii rămân cu aceleași beneficii pe care le-au câștigat în momentul în care au ieșit la pensie. Vorbim de punctele de contributivitate realizate de pe ultima decizie la care adăugăm punctele de stabilitate și înmulțim cu VPR de 81. Asta înseamnă recalcularea începând cu 1 septembrie”, a declarat Daniel Baciu, pentru România TV.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă că începe „mica recalculare” din oficiu. Ce acte se iau în calcul

Baciu a vorbit și despre „mica recalculare”. Pensionarii care se încadrează într-o anumită categorie vor primi o nouă decizie de recalculare.

„Acordul global cred că este cea mai importantă formă de remunerare înainte de 1989 și aici ne așteptăm ca creșterile să fie un pic mai mari. Sporuri cu caracter nepermanent, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime. Sporuri acordate sporadic, nu lună de lună. Aici nu ne așteptăm la creșteri spectaculoase, numai pensionarii care au lucrat în acele sectoare ale economiei care s-au pretat la aceste sporuri.

Suntem pregătiți, o mare parte din pensionari au adeverințele la dosarele de pensie. Le luăm în calcul deja, le-am identificat în baza de date, de la 1 septembrie facem această recalculare, oamenii vor primi o nouă decizie. 

Aici vorbim despre un impact mult mai mic, este vorba despre până într-un milion de pensionari care au fost în această situație unde au aceste adverințe cu aceste sporuri nepermanente. Singura specificație e că trebuie să fi dat contribuție la buget. Întărim principiul contributivitate. Dacă s-a datorat CAS, le luăm în calcul de la 1 septembrie”, a mai spus Daniel Baciu.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Grecia introduce o taxă de 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră care opresc în Mykonos și Santorini
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...