Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar: ”Avem încă două miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, prin PNRR”

Președintele Klaus Iohannis a luat parte luni la festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național Mihai Viteazul, din București.
Filip Stan
09 sept. 2024, 09:36
Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar: ”Avem încă două miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, prin PNRR”

Klaus Iohannis a adresat felicitări și urări elevilor, profesorilor, dar și părinților tinerilor elevi, și a vorbit despre planurile de dezvoltare a infrastructurii școlare, prin fondurile primite din PNRR.

”Este o bucurie să fiu astăzi aici, în mijlocul acestei impresionante comunități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, într-un moment atât de important și vă mulțumesc pentru invitație!

Entuziasmul elevilor care abia așteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări școlare, aspirațiile profesorilor de a-și inspira elevii să fie pasionați de cunoaștere, emoțiile părinților – toate acestea creează efervescența și energia unui început bun de nou an școlar.

Acest colegiu și-a dobândit reputația de școală-fanion a învățământului românesc pentru că, în cei aproape 160 de ani de existență, a dat societății absolvenți remarcabili, care au ridicat standardele de performanță în domeniile în care s-au afirmat.

Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivați, care, sub îndrumarea profesorilor dedicați din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilități de leadership și fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură și de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionați de astronomie, film, robotică sau sport.

Aceste inițiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învățământul românesc pentru o educație care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulți.

Citește și: An şcolar 2024-2025. Când au elevii următoarea vacanță şi când se dau examenele

Dragi elevi,

Îmi doresc ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspirație pentru elevii din toată țara, pentru că ceea ce promovați aici este esența educației: curiozitatea și cunoașterea, perseverența de a vă urma pasiunile, dorința de a fi azi mai buni decât ieri. În acest timp, noi, adulții, ne angajăm să vă susținem și să construim un viitor mai sigur și mai prosper.

Doamnelor și domnilor,

Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ.

Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați.

Dragi părinți,

Știu că pentru dumneavoastră începutul de an școlar aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii.

Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților.

Citește și: Anul școlar 2024 – 2025. Cât te costă să-ți trimiți copilul la școală, după ce prețurile la rechizite au bubuit

Dragi profesori,

Educația, cum bine știți, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.

Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.

Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor.

Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteți arhitecții acestui viitor.

Doamnelor și domnilor,

În ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Aici, în inima Bucureștiului și din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din țară, este locul cel mai potrivit să conștientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spațiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o școală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanța școlară se măsoară prin rezultatele elevilor în competițiile școlare și extrașcolare sau la examenele naționale, dar și prin reușita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul școlar a contribuit la conturarea personalității sale.

În definitiv, educația nu este doar un proces formal, ci și un drum al autocunoașterii și al dezvoltării personale.

Așa cum știm, rezultatele reformelor în educație se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generațiile noi vor ajunge la momentul examenelor naționale.

În încheiere, vă doresc tuturor un an școlar plin de realizări, în care să vă atingeți obiectivele și să vă depășiți limitele!”, a declarat președintele Iohannis.

Citește și: Noi reguli în anul școlar 2024 – 2025. Sancțiuni mai dure pentru elevi: mutarea disciplinară, retragerea burselor, suspendarea ori exmatricularea. Nu se mai intră cu telefoane în școli

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma care conține o cantitate foarte mare de vitamina A și protejează vederea. Este delicioasă și are multe beneficii pentru sănătate
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Imaginea cu fiica sa i-a rupt inima: Este o durere pe care nu o pot descrie în cuvinte
Playtech.ro
Cum a apărut Carmen Iohannis în prima zi de școală. Toți au rămas mască, uluitor cum s-a îmbrăcat prima-doamnă
DailyBusiness
Lovitură pentru fumători! Se SCUMPESC toate țigările începând de azi!
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Elena Udrea stoarce lacrimi. Citiți acest mesaj!
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare
Cancan.ro
Carmen Iohannis NU mai ARATĂ cum știai! Soția președintelui și-a schimbat look-ul! Cum a apărut în prima zi de școală
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cât costă un buchet de flori în prima zi de școală! Ce preț au aranjamentele si coșulețele la florăriile din București
Capital.ro
Demisie de răsunet în televiziune. O celebră prezentatoare a părăsit pupitrul știrilor după 20 de ani: Mi-au ajuns
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Armata rusă cucerește o nouă localitate în estul Ucrainei
MediaFlux
BĂTAIE între ADELA POPESCU și RADU VÂLCAN! Totul a fost FILMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...