Evoluție îngrijorătoare pe frontul din Ucraina. Rusia a primit sute de rachete balistice din partea Iranului

Iranul a livrat sute de rachete balistice Rusiei, oficialii ucraineni declarând că acest pas marchează o escaladare îngrijorătoare a implicării Teheranului în război.
Mircea Filipescu
09 sept. 2024, 14:46
Evoluție îngrijorătoare pe frontul din Ucraina. Rusia a primit sute de rachete balistice din partea Iranului

„Mai mult de 200” de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360 au ajuns într-un port rusesc din Marea Caspică în această săptămână, potrivit unor oficiali ucraineni familiarizaţi cu această chestiune, informează Financial Times.

Rachetele au o rază de acţiune de până la 120 km şi sunt susceptibile de a fi utilizate de Rusia pentru a lovi infrastructura şi oraşele din nord apropiate de graniţă, cum ar fi Harkov şi Sumî, precum şi poziţiile trupelor şi obiectivele militare de-a lungul frontului, inclusiv în jurul oraşului strategic Pokrovsk din est, potrivit oficialilor ucraineni.

Andriy Zagorodnyuk, fost ministru ucrainean al Apărării şi director al Centrului pentru Strategii de Apărare cu sediul la Kiev, a declarat că rachetele iraniene reprezintă o „ameninţare uriaşă”.

„Ele vor fi trimise pentru a distruge sistemul energetic ucrainean, cel mai probabil în oraşe”, a spus el. „Asta înseamnă, cel mai probabil, mai multe decese ale civililor în întreaga ţară”.

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Ucrainei s-a declarat profund îngrijorat de informaţiile conform cărora Iranul a livrat rachetele în Rusia şi a cerut Teheranului „să se abţină de la livrarea oricăror tipuri de arme şi echipamente militare către Rusia”.

Citește și: Al cincilea atac rusesc asupra Kievului de la începutul lunii. Forțele ucrainene anunță că au distrus toate dronele lansate de ruși

În schimbul dronelor şi rachetelor sale, Teheranul a primit de la Moscova o cooperare sporită în materie de securitate şi tehnologie militară, potrivit evaluărilor serviciilor de informaţii ucrainene.

„Aprofundarea cooperării tehnico-militare dintre Rusia şi Iran reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă, Orientul Mijlociu şi lume”, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei nu au confirmat livrarea de rachete iraniene. Dar Sean Savett, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, a declarat că Washingtonul a fost alarmat de rapoarte şi a reiterat că, împreună cu aliaţii, este „pregătit să  producă consecinţe semnificative”.

Un transfer de rachete balistice către Rusia ar „reprezenta o escaladare dramatică în sprijinul Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Savett, reluând comentariul directorului CIA, Bill Burns, cu o zi mai devreme.

„Acest parteneriat ameninţă securitatea europeană şi ilustrează modul în care influenţa destabilizatoare a Iranului ajunge dincolo de Orientul Mijlociu”, a declarat Bill Burns.

Citește și: NATO condamnă încălcarea spațiului aerian românesc de către drone rusești, dar spune că nu există indicii că ar fi fost un atac intenționat

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vești excelente pentru pensionari! Se confirmă încă un venit suplimentar
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
România i-a lăsat fără cuvinte. Străinii care au lăsat mesaje incredibile
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Dronă rusească echipată cu explozibili a căzut în Letonia
MediaFlux
PENSIONARII care NU primesc PENSIE în următoarele DOUĂ LUNI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...