Veşti bune de la Guvern pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei şi pentru românii cu datorii la stat

Guvernul ar urma să aprobe, în şedinţa următoare, neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 lei, potrivit unor surse guvernamentale.
Filip Stan
09 sept. 2024, 15:50
Veşti bune de la Guvern pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei şi pentru românii cu datorii la stat

Măsuri importante pentru români la următoarea şedinţă de Guvern. Prevederea ar fi trebuit să fie introdusă în legea adoptată de Parlament, au precizat sursele citate. Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 5 septembrie, legea care prevede majorarea, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, a plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei”, prevede actul normativ.

De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

„Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei”, mai prevede legea.

Amnistia fiscala decisă de Guvern, în Monitorul Oficial! Cine poate scapăa de datorii dacă plateşte o parte din sumă

Ordonanța de Urgență din Guvern care introduce măsuri de amnistie fiscală pentru anul 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre prevederile principale se numără ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice mai mari de 5.000 de lei, împreună cu eliminarea accesoriilor aferente, precum dobânzi și penalități, cu condiția ca datoria restantă să fie achitată integral până la data de 25 noiembrie.

De asemenea, și persoanele juridice beneficiază de măsuri similare. Dacă își achită „principalul” datoriei până la aceeași dată, acestea vor fi scutite de plata dobânzilor și penalităților. În plus, pentru contribuabilii care au respectat termenele de plată și nu au acumulat restanțe, se prevede o reducere sub formă de credit fiscal în valoare de 3% din impozitul plătit, aplicabil în anul viitor.

monitorul-oficial-partea-i-nr-905_909eda5849

Aceste măsuri vin în contextul unui deficit bugetar semnificativ, care a ajuns la 4% din PIB în primele patru luni ale anului. În prezent, statul are de recuperat arierate în valoare totală de 180 de miliarde de lei, majoritatea datorate de companiile de stat. De asemenea, multe dintre datoriile persoanelor fizice sunt mai vechi de trei ani.

EXCLUSIV Daniel Baciu anunță când primesc românii primele pensii majorate. Data la care poștașii ajung la seniori cu mai mulți bani: „Nicio pensie nu va scădea”

Daniel Baciu, anunț important pentru 5 milioane de pensionari, la România TV. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a dezvăluit când intră banii pe cardurile pensionarilor, după ce le-au fost majorate pensiile. Seniorii au început să primească deja pensiile recalculate. Cei care primesc banii direct pe card se vor bucura de ei  de pe 11-12 septembrie.

„Prin noua lege, toate pensiile au trecut prin procesul de recalculare. De săptămâna asta, oamenii au început să primească drepturile bănești după recalculare. Avem aproape 83% din numărul total de pensionari care au creștetri la pensii. Creșterea per total de 26,65%, ca sumă e o creștere medie de 622 de lei. Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii în această perioadă, vorbim de aproximativ două săptămâni în care poștașii merg la domiciliile pensionarilor pentru a achita aceste drepturi de pensie. Pe 11 sau 12 se vor achita pensiie care au card bancar”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP, pentru România TV.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă ce se întâmplă cu cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulţumiţi. Când începe noua recalculare

Șeful Casei Naționale de Pensii a dezvăluit că cei care se bucură de cele mai mari majorări sunt românii care au îndeplinit stagii de cotizare de peste 25 de ani. Acesta a dezvăluit cum vor arăta noile taloane de pensii.

„Dacă vorbim de 83% din numărul de pensionari care beneficiază de creșteri, creșterile sunt de la 1% până la 100%. Avem dublare a pensiilor după recalculare. Au câștogat foarte mult pensionarii care au muncit stagii de peste 25 de ani. Au primit acele puncte de stabilitate care fac diferența. E un bonus pe care îl acordăm tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.

Se vede foarte clar pe orice talon de pensie. Dacă în vechile taloane discutam despre valoare punct pensie și punctaj mediu anual, acum disutăm de numărul total de puncte și VPR care începând cu data de 1 ianuarie are 81 de lei. Acestea sunt valorile cu care vom lucra de acum înainte, inddicatori prevăzuți în Legea nr. 360/2023”, a mai explicat Daniel Baciu.

Reprezentantul CNPP dă asigurări că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani, dacă pe decizia de recalculare au primit o pensie mai mică față de ce aveau până acum.

„Este prevăzut în lege, am trimis chiar și o scrisoare către pensionari, scrisoare semnată de ministră și de mine. Am spus foarte clar că nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din calcul iese o pensie mai mică. Oamenii rămân cu aceleași beneficii pe care le-au câștigat în momentul în care au ieșit la pensie. Vorbim de punctele de contributivitate realizate de pe ultima decizie la care adăugăm punctele de stabilitate și înmulțim cu VPR de 81. Asta înseamnă recalcularea începând cu 1 septembrie”, a declarat Daniel Baciu, pentru România TV.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă că începe „mica recalculare” din oficiu. Ce acte se iau în calcul

Baciu a vorbit și despre „mica recalculare”. Pensionarii care se încadrează într-o anumită categorie vor primi o nouă decizie de recalculare.

„Acordul global cred că este cea mai importantă formă de remunerare înainte de 1989 și aici ne așteptăm ca creșterile să fie un pic mai mari. Sporuri cu caracter nepermanent, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime. Sporuri acordate sporadic, nu lună de lună. Aici nu ne așteptăm la creșteri spectaculoase, numai pensionarii care au lucrat în acele sectoare ale economiei care s-au pretat la aceste sporuri.

Suntem pregătiți, o mare parte din pensionari au adeverințele la dosarele de pensie. Le luăm în calcul deja, le-am identificat în baza de date, de la 1 septembrie facem această recalculare, oamenii vor primi o nouă decizie. 

Aici vorbim despre un impact mult mai mic, este vorba despre până într-un milion de pensionari care au fost în această situație unde au aceste adverințe cu aceste sporuri nepermanente. Singura specificație e că trebuie să fi dat contribuție la buget. Întărim principiul contributivitate. Dacă s-a datorat CAS, le luăm în calcul de la 1 septembrie”, a mai spus Daniel Baciu.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Greenpeace România cere suspendarea Acordului de mediu pentru Neptun Deep
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! E bomba ZILEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...