EXCLUSIV – Simona Bucura Oprescu, anunțul momentului despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au primit deciziile

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spulberat minciunile legate de recalcularea pensiilor românilor, în direct, la România TV, într-un interviu acordat lui Victor Ciutacu.
Alina Costache
09 sept. 2024, 21:13
EXCLUSIV - Simona Bucura Oprescu, anunțul momentului despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au primit deciziile
Principalele declarații făcute de Simona Bucura Oprescu:

-E o altă nedreptate care li se face pensionarilor, pe lângă nedreptatea că ani de zile au avut pensii mai mici decât alții, deși au contribuit la fel. Acum li se face dreptate și li se dă ceea ce merită, adică pensii care sunt egale indiferent de momentul în care au ieșit la pensii. Au același cuantum al pensiilor.

-Prin tot ce am văzut în ultimele săptămâni, li se face o altă nedreptate.

-Cred că această campanie nu e despre pensionari. Cei care fac zgomot nu sunt cei cărora le pasă de pensionari. Hai să ne uităm ce au făcut cât au fost la guvernare, ce au făcut prin PNRR. Din cauza lor exista riscul ca pensiile românilor să fie înghețate.

-Acum tot ei sunt cei care îi mint gorosolan pe români spunând că peste un milion de pensii vor îngheța.

-Acesta e momentul adevărului. Abia aștept să se încheie momentul la care toți pensionarii vor primi pensiile. Joi, 12 septembrie. E data când toate pensiile vor fi virate.

Victor Ciutacu: Aveți o garanție?

-Aceste decizii de recalculare sunt și rămân valabile. Aceasta reformă e un angajament al statului român pe care statul e obligat să-l respecte. Românii nu trebuie să-și facă griji. Datorită pensiilor recalculate vor rămâne cu aceste venituri meritate de ei. E o modalitate de a le face dreptate celor care au muncit și aveau pensii mai mici. Peste 82% din români au primit recalculare cu decizie de creștere a pensiilor. Și circa 4,4% din pensionari care pe legile anterioare aveau un cuantum al pensiilor mai mare decât alți români, dar cărora le-am apărat drepturile.

-Peste 66% dintre cei care au lucrat în condiții speciale de muncă au beneficiat de majorări. Nu din vina dânșilor, din cauza cadrului legal, care a fost modificat coerent, haotic înainte.

-Toți pensionarii primesc pensiile recalculate. E important să știe că la oficiul poștal își pot găsi decizia de recalculare. Sau la casa teritorială de pensii la care sunt arondați.

Victor Ciutacu: O doamnă a scris că a primit pensia majorată cu 300 de lei, dar nu a primit decizia de recalculare? Doamna se întreabă, dacă cumva decizia de recalculare e alta, trebuie să dea banii înapoi?

Simona Bucura Oprescu: Nimeni nu poate interveni pentru a diminua sumele primite în plus de către pensionari. Trebuie să își ia decizia de recalculare de la oficiul poștal la care e arondată. Dacă consideră că vrea să facă o verificare suplimentară, poate suna la Casa de Pensii. Colegii pot verifica exact, iar doamna își poate lua decizia de recalculare.

Cum pot contesta oamenii?

-Pentru lămuriri, se pot adresa caselor teritoriale de pensii. Pot să spune, să trimită un mail sau să meargă acolo dacă doresc acest lucru. Să știți că și aici a fost un alt fake news. Sunt mai puțin de 1% în cazul cărora s-a impus revizuirea după ce au verificat decizia de recalculare cu casa de pensii. Într-un termen de 45 de zile de la momentul la care au primit decizia, pensionarii pot să meargă la instanță, la tribunal, pentru a contesta această decizie. Suntem la dispoziția dânșilor pentru a se lămuri.

Victor Ciutacu: V-ați gândit să faceți un call center, pentru că e o operațiune de masă.

-Avem circa 4,6 milioane de pensionari. Fiecare casă de pensii are un număr de telefon alocat la care pensionarii pot suna pentru a primi lămuriri. Sunt colegii noștri de la relații cu publicul, iar în timpul programului de lucru pot suna. Le-am cerut colegilor să aibă un program care să înceapă mai devreme. Le-am mai cerut ca niciun pensionar să nu aștepte în picioare, pe scări, să fie tratați cu multă atenție și multă grijă. Să le fie explicat fiecare detaliu din deciziile de recalculare.

Când intră în vigoare neimpozitarea pensiilor de sub 3.000 de lei?

-De la 1 octombrie, pensiile sub 3.000 de lei… Colegii mei sunt deja pregătiți. Să putem fi gata cu toate și românii să beneficieze și de această creștere a pensiilor.

Cum se face indexarea pensiilor micșorate la recalculate

-În ianuarie, indexarea se aplică la valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință de majorează și se înmulțește cu totalul punctelor acumulate.

Ce faceți cu legea separată pentru nevăzători?

-Lucrăm cu cei de la nevăzători și cu cei de la asociația surzilor, astfel încât să găsim un echilibru… vom încerca cât mai curând posibil.

În cazul pensiilor militare, cele ale magistraților, ce se întâmplă? Li s-au recalculat și lor pensiile în conformitate cu actul normativ?

-Pensionarii militari aiu beneficiat de majorare de la 1 ianuarie 2024, de 13,8%. Dânșii nu au fost parte a recalculării. Dânșii au deja o lege aprobată anul trecut, înainte de venirea mea. Pe legea aceea, nu s-a făcut recalcularea tuturor pensiilor de serviciu.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate. Măsura se aplică din 2035
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea momentului despre taloanele de pensie. E important ca toți pensionarii să știe asta!
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Anunț important pentru pensionari: Au 45 de zile la dispoziție
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care este cauza decesului
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Mircea Lucescu critică gazonul de pe Stadionul Steaua după victoria României cu Lituania
MediaFlux
VIN PENSIILE MAJORATE! Daniel BACIU a anunțat DATA EXACTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...