Fiecare român care se grăbește dimineața să ajungă la muncă sau la școală, nu se grăbește atât de tare încât să nu poată trece pe la patiserie pentru a cumpăra un covrig. Acest produs a devenit unul dintre cele mai consumate dimineața, astfel că există în România peste 2.500 de simigerii, gogoșerii și covrigării. 700 dintre acestea sunt numai în București.
Mulți oameni preferă să cumpere astfel de produse, atunci când vor să își domolească foamea, în drum spre muncă sau școală. Cu toate astea, specialiștii avertiează asupra acestui obicei. Deși cantitatea produsului poate fi mică, ingreientele folosite penntru prepararea sa conțin un număr uriaș de calorii.
Covrigii, merdenelele, plăcintele, dar și alte preparate oferite de operatorii comerciali pot îngrășa înm timp, spun specialiștii în nutriție.
Potrivit nutriționiștilor Jesse Federși Michelle Saari, un covrig poate conține aproape 50 de grame de carbohidrați. Asta depinde și de mărimea și cantitatea produsului. Nutriționiștii susțin că, de obicei, covrigii conțin făină de grâu rafinată, lucru care afectează puternic nivelul de glucoză din sânge. Un simplu covrig de 100 de grame ar avea peste 200 de calorii.
„Covrigii sunt carbohidrați rafinați foarte denși, cu aproximativ 50 de grame de carbohidrați per bucată. De obicei, sunt preparați cu făină cu indice glicemic ridicat, care se digeră rapid și poate cauza creșteri ale zahărului din sânge. În plus, conținutul mare de carbohidrați contribuie la un număr mare de calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate”, a explicat unul dintre nutriționiști.