Revolta dizidentului rus scăpat din arest din Siberia: „Putin trebuie oprit. Orice lider occidental care-i strânge mâna lui Putin strânge mâna unui criminal”

Vladimir Putin trebuie să piardă războiul ”în faţa” Ucrainei, iar sfârşitul regimului său este singura soluţie în favoarea păcii, apreciază luni Vladimir Kara-Murza, unul dintre principalii opozanţi ai preşedintelui rus, eliberat recent în cadrul unui schimb de deţinuţi.
Mircea Filipescu
10 sept. 2024, 11:08
Revolta dizidentului rus scăpat din arest din Siberia:

”Este foarte important să nu-l lăsăm pe Vladimir Putin să câştige războiul împotriva Ucrainei”, declară într-un interviu acordat AFP Kara-Murza, care urma să fie primit luni de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Este foarte important să nu-i permitem lui Vladimir Putin să-şi salveze faţa la sfârşitul acestui război”, insistă el.

Vladimir Kara-Murza, care ispăşea o pedeapsă de 26 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară din Siberia, face parte dintr-un grup de disidenţi şi cetăţeni străini eliberaţi luna trecută în cadrul unui schimb de deţinuţi.

El declară că este încrezător în şansele pe care le are de a se întoarce într-o bună zi în ţara sa de origine, pentru că ”regimul” lui Putin nu va dura, cu condiţia să înceteze ”realpolitika” occidentală faţă de preşedintele rus, care l-a transformat în ”monstrul care este astăzi”.

”Ajunge cu realpolitika”, tună el.

”Dacă, Doamne fereşte, regimul lui Putin este autorizat să prezinte sfârşitul acestui război ca pe o victorie a lui şi să rămână la putere, într-un an sau 18 luni vom vorbi despre alt conflict sau altă catastrofă”, avertizează el.

Kara-Murza, în vârstă de 43 de ani, care are dublă naţionalitate rusă şi britanică, a declarat că ar fi ”onorat” să se ducă în Ucraina şi să-l întâlnească acolo pe preşedfintele Volodimir Zelenski, apreciind că este necesar să se creeze legături între mişcările în favoarea democraţiei rusă şi ucraineană.

”Trebuie să găsim mijloace de trăi împreună şi de a depăşi această oribilă tragedie pe care regimul lui Putin a declanşat-o”, declară el.

Citeşte şi: Evoluție îngrijorătoare pe frontul din Ucraina. Rusia a primit sute de rachete balistice din partea Iranului

”Acest lucru nu va fi uşor, nu va fi rapid, dar ştim că este posibil”, declară opozantul, care adaugă că a nutrit o ”solidaritate specială” faţă de ofiţerii ucraineni închişi în aceeaşi tabără de detenţie cu el, chiar dacă nu putea să comunice cu ei.

El era ”absolut sigur” că va muri în colonia penitenciară siberiană în care era încarcerat. Până când, într-o dimineaţă, a fost ucat brusc într-un avion către Moscova, iar apoi eliberat într-un schimb cu alţi deţinuţi în capitala turcă, Ankara, povesteşte el.

”Nimeni nu ne-a cerut vreodată acordul”, declară el. ”Ne-au îmbarcat într-un avion ca pe nişte animale şi ne-au aruncat în afara Rusiei”.

Însă, ”nu numai că regimul lui Putin nu este etern, dar eu cred că se va sfârşi într-un viitor foarte apropiat”. La acel moment, ”vom avea o sarcină uriaşă de îndeplinit pentru a ne reconstrui ţara din ruinele pe care le va lăsa Putin”.

Evocând căderea regimului ţarist în 1917 şi căderea Uniunii Sovietice în 1991, Kara-Murza susţine că ”schimbările politice majore în Rusia au loc brusc şi neaşteptat şi nimeni nu este pregătit niciodată de ele”.

Vladimir Kara-Murza, căruia fostul ministru şi opozant Boris Nemţov, asasinat la Moscova în 2015, îi era mentor, declară că nu-şi face griji în ce priveşte siguranţa sa.

Cuvântul ”siguranţă” nu face parte din vocabularul cuiva care se opune regimului Putin în Rusia, declară bărbatul, otrăvit în două rânduri înainte să fie arestat în 2022.

”Dar fie că Putin vrea ori ba, viitorul este în mişcare”, dă el asigurări.

El întâmpină dificultăţi în a descrie emoţiile pe care le-a avut atunci când  aflat despre moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, în februarie, în altă închisoare.

”L-am auzit la radio”, povesteşete el. ”După luni de izolare, mintea începe să-ţi joace feste. Am crezut că poate am inventat totul”, continuă el, declarând că este sigur că Navalnîi a fost ucis din ordinul lui Vladimir Putin.

”Orice lider occidental care-i strânge mâna lui Vladimir Putin strânge mâna unui criminal”, tună el.

”Furia” împotriva ”crimelor” comise de către regimul lui Putin în Rusia şi în Ucraina au întărit-o pe soţia sa, Evghenia, care a fost prezentă la interviu cu AFP la Paris. Din Statele Unite, unde locuia împreună cu copiii lor, ea a luptat neîncetat pentru eliberarea lui.

”Furia pe care am simţit-o toţi anii ăştia depăşeşte toate fricile pe care le-aş putea avea”, dă ea asigurări, adăugând că vrea să continue să lupte pentru libertatea altor deţinuţi politici.

”N-aş fi aici vorbind cu dumneavoastră dacă n-ar fi fost Evghenia”, conchide Vladimir.

Citeşte şi: Al cincilea atac rusesc asupra Kievului de la începutul lunii. Forțele ucrainene anunță că au distrus toate dronele lansate de ruși

Spynews
Cine sunt tinerele ucise cu sânge rece pe litoral, de cel supranumit Șacalul. Denisa avea 28 de ani, iar Delia 34. Ambele femei fuseseră date dispărute / FOTO
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
De ce e bine să adaugi sare în cafea. Trucul pe care din ce în ce mai multe persoane îl pun în aplicare
Capital.ro
Durere infinită în muzica populară. S-a stins maestrul naiului din România
Playtech.ro
Detalii șocante despre moartea stewardesei românce găsită moartă în Japonia. Ce au aflat anchetatorii
DailyBusiness
Cât trebuie să muncești ca să ai o pensie decentă? Salariile mari din România se luptă cu pensiile mediocre
Adevarul
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Spynews
Despărțire surprinzătoare în showbiz! Au pus punct relației după șase ani, deși aveau planuri de căsătorie
Spynews
Ce răspuns a dat Cristina de la Insula Iubirii la întrebarea: "De ce mai ai poze cu Andrei pe Instagram?" Care e, în prezent, relația foștilor concurenți / VIDEO
Evz.ro
Serghei Mizil a fost spectator. Lecția pe care i-a dat-o o brunetă. Video
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
Mormântul Denisei Răducu a ARS ca o torță!!! Imagini șocante de la cimitirul din Ștefănești, părinții ei sunt devastați
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Adio, maestre! A murit cel mai iubit ACTOR al românilor. A fost idolul a generații întregi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Audiență record pentru Digi FM și PRO FM în 2024
MediaFlux
NOUL PRAG de IMPOZITARE a PENSIILOR! SIMONA BUCURA OPRESCU a anunțat EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...