Nicolae Ciucă, anunţ despre pensiile între 2.000 şi 3.000 de lei

Potrivit unor surse oficiale, urmează ca Ministerul Finanţelor să pună, în scurt timp, un act normativ în transparenţă.
Filip Stan
10 sept. 2024, 11:16
Nicolae Ciucă, anunţ despre pensiile între 2.000 şi 3.000 de lei
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2023

Pensiile militarilor ar putea fi impozitate la fel ca toate celelate pensii. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, i-a cerut, recent, ministrului de Finanţe Marcel Boloş includerea militarilor între beneficiarii majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, potrivit unor surse MEDIAFAX.

„Preşedintele Ciucă i-a cerut, recent, ministrului de Finanţe Marcel Boloş includerea militarilor între beneficiarii majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, acordate în baza Legii nr. 223/2015, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, spun pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.

Potrivit surselor citate, urmează ca Ministerul Finanţelor să pună, în scurt timp, un act normativ în transparenţă.

Klaus Iohanmnis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Impactul bugetar este de 662 de milioane de lei pe care îl avem din această facilitate pe care o acordăm pensionarilor şi nu periclitează sub nicio formă acest demers foarte important pentru pensionari, respectiv plata la timp a pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari. Nu avem o influenţă respectiv un impact major în anul 2024 în privinţa acestui plafon de venit pentru care este acordată scutirea”, afirma ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Pensii speciale

Veşti bune de la Guvern pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei şi pentru românii cu datorii la stat

Măsuri importante pentru români la următoarea şedinţă de Guvern. Prevederea ar fi trebuit să fie introdusă în legea adoptată de Parlament, au precizat sursele citate. Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 5 septembrie, legea care prevede majorarea, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, a plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei”, prevede actul normativ.

De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

„Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei”, mai prevede legea.

 

Amnistia fiscala decisă de Guvern, în Monitorul Oficial! Cine poate scapăa de datorii dacă plateşte o parte din sumă

Ordonanța de Urgență din Guvern care introduce măsuri de amnistie fiscală pentru anul 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre prevederile principale se numără ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice mai mari de 5.000 de lei, împreună cu eliminarea accesoriilor aferente, precum dobânzi și penalități, cu condiția ca datoria restantă să fie achitată integral până la data de 25 noiembrie.

De asemenea, și persoanele juridice beneficiază de măsuri similare. Dacă își achită „principalul” datoriei până la aceeași dată, acestea vor fi scutite de plata dobânzilor și penalităților. În plus, pentru contribuabilii care au respectat termenele de plată și nu au acumulat restanțe, se prevede o reducere sub formă de credit fiscal în valoare de 3% din impozitul plătit, aplicabil în anul viitor.

Aceste măsuri vin în contextul unui deficit bugetar semnificativ, care a ajuns la 4% din PIB în primele patru luni ale anului. În prezent, statul are de recuperat arierate în valoare totală de 180 de miliarde de lei, majoritatea datorate de companiile de stat. De asemenea, multe dintre datoriile persoanelor fizice sunt mai vechi de trei ani.

Daniel Baciu, anunț important pentru 5 milioane de pensionari, la România TV. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a dezvăluit când intră banii pe cardurile pensionarilor, după ce le-au fost majorate pensiile. Seniorii au început să primească deja pensiile recalculate. Cei care primesc banii direct pe card se vor bucura de ei  de pe 11-12 septembrie.

„Prin noua lege, toate pensiile au trecut prin procesul de recalculare. De săptămâna asta, oamenii au început să primească drepturile bănești după recalculare. Avem aproape 83% din numărul total de pensionari care au creștetri la pensii. Creșterea per total de 26,65%, ca sumă e o creștere medie de 622 de lei. Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii în această perioadă, vorbim de aproximativ două săptămâni în care poștașii merg la domiciliile pensionarilor pentru a achita aceste drepturi de pensie. Pe 11 sau 12 se vor achita pensiie care au card bancar”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP, pentru România TV.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă ce se întâmplă cu cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulţumiţi. Când începe noua recalculare

Șeful Casei Naționale de Pensii a dezvăluit că cei care se bucură de cele mai mari majorări sunt românii care au îndeplinit stagii de cotizare de peste 25 de ani. Acesta a dezvăluit cum vor arăta noile taloane de pensii.

„Dacă vorbim de 83% din numărul de pensionari care beneficiază de creșteri, creșterile sunt de la 1% până la 100%. Avem dublare a pensiilor după recalculare. Au câștogat foarte mult pensionarii care au muncit stagii de peste 25 de ani. Au primit acele puncte de stabilitate care fac diferența. E un bonus pe care îl acordăm tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.

Se vede foarte clar pe orice talon de pensie. Dacă în vechile taloane discutam despre valoare punct pensie și punctaj mediu anual, acum disutăm de numărul total de puncte și VPR care începând cu data de 1 ianuarie are 81 de lei. Acestea sunt valorile cu care vom lucra de acum înainte, inddicatori prevăzuți în Legea nr. 360/2023”, a mai explicat Daniel Baciu.

Reprezentantul CNPP dă asigurări că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani, dacă pe decizia de recalculare au primit o pensie mai mică față de ce aveau până acum.

„Este prevăzut în lege, am trimis chiar și o scrisoare către pensionari, scrisoare semnată de ministră și de mine. Am spus foarte clar că nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din calcul iese o pensie mai mică. Oamenii rămân cu aceleași beneficii pe care le-au câștigat în momentul în care au ieșit la pensie. Vorbim de punctele de contributivitate realizate de pe ultima decizie la care adăugăm punctele de stabilitate și înmulțim cu VPR de 81. Asta înseamnă recalcularea începând cu 1 septembrie”, a declarat Daniel Baciu, pentru România TV.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă că începe „mica recalculare” din oficiu. Ce acte se iau în calcul

Baciu a vorbit și despre „mica recalculare”. Pensionarii care se încadrează într-o anumită categorie vor primi o nouă decizie de recalculare.

„Acordul global cred că este cea mai importantă formă de remunerare înainte de 1989 și aici ne așteptăm ca creșterile să fie un pic mai mari. Sporuri cu caracter nepermanent, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime. Sporuri acordate sporadic, nu lună de lună. Aici nu ne așteptăm la creșteri spectaculoase, numai pensionarii care au lucrat în acele sectoare ale economiei care s-au pretat la aceste sporuri.

Suntem pregătiți, o mare parte din pensionari au adeverințele la dosarele de pensie. Le luăm în calcul deja, le-am identificat în baza de date, de la 1 septembrie facem această recalculare, oamenii vor primi o nouă decizie. 

Aici vorbim despre un impact mult mai mic, este vorba despre până într-un milion de pensionari care au fost în această situație unde au aceste adverințe cu aceste sporuri nepermanente. Singura specificație e că trebuie să fi dat contribuție la buget. Întărim principiul contributivitate. Dacă s-a datorat CAS, le luăm în calcul de la 1 septembrie”, a mai spus Daniel Baciu.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vreme extremă în România: zeci de localități fără curent, acoperișuri distruse și drumuri blocate
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili