Transfăgărăşanul, construit în perioada 1970 – 1974, este al doilea cel mai înalt drum din România, după Transalpina, ajungând la o altitudine maximă de 2.042 metri. Este considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume.
Din cauza altitudinii până la care ajunge, Transfăgărășanul este deschis circulației rutiere doar câteva luni pe an. Deocamdată, autoritățile nu au anunțat o dată exactă până la care drumul va fi deschis, însă conform prognozelor meteo este de aşteptat ca anul acesta să se poată circula pe Transfăgărăşan până undeva la mijlocul lunii noiembrie.
Anual, în sezonul rece, circulația rutieră pe Transalpina și Transfăgărășan se închide la început de noiembrie. Circulația rutieră va fi interzisă de luni pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum: DN7C ( Transfăgărășan ) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800); DN67C ( Transalpina ) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800).
Citește și: Alertă de ultimă oră. Prăpăd în 19 judeţe în următoarele 36 de ore
Transfăgărășanul se închide din cauza pericolului pe care îl reprezintă anumite fenomene meteo, precum vântul puternic, ploile și viiturile, ninsorile abundente sau eventualele căderi de stânci ori copaci de pe versanţi.
Elena Mateescu: Se schimbă anotimpurile, vara începe la 1 mai şi se termină în noiembrie
România rămâne la clima temperat continental, deşi ne apropiem de cea mediteraneană, spune directorul ANM Elena Mateescu. Verile din România sunt din ce în ce mai calde, în timp ce iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă și mai sărace în precipitații.
„Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zilei.
Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni„, a explicat Elena Mateescu.