Prim-ministrul Marcel Ciolacu pune piciorul în prag pe subiectul opoziției Austriei față de aderarea României la spațiul Schengen. El a declarat marți seară, la Antena 3, că este supărat din cauza atitudinii guvernului austriac și a premierului Karl Nehammer pe acest subiect, atitudine pe care o descrie drept ”fandoseală”.
”România a adus un echilibru în Europa. Dacă România nu era acest tampon, cu costuri economice, repet, cu costul scăderii nivelului de trai, de asta m-au supărat guvernul Austriei și cancelarul Nehammer. Domn’e, nu poți, la nivelul tău, să nu înțelegi rolul pe care l-a jucat și îl joacă în continuare România în contextul războiului din Ucraina. Iar tu să te fandosești pentru un interes de partid, un interes de politică internă, să nu accepți un drept al României”, a afirmat Ciolacu.
Premierul condamnă opoziția față de intrarea României la Schengen în contextul în care, consideră el, potențialul țării noastre este recunoscut la nivel mondial și, implicit, european. ”„Toată lumea, toată regiunea și toată Europa vede potențialul fantastic al României”, a subliniat Ciolacu.
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu la Digi24, că România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate după intrarea în Schengen-ul aerian și că Bucureștiul așteaptă acum rezultatul alegerilor parlamentare din Austria pentru a intra în Schengen și cu frontierele terestre.
În martie 2024, după mulţi ani de aşteptare, România şi Bulgaria au intrat în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, dar marea aşteptare este legată de ridicarea controalelor la frontierele terestre.
Întrebată dacă s-ar putea ajunge la un acord în acest sens până la sfârşitul acestui an, ministrul de externe Luminiţa Odobescu a răspuns că este un obiectiv pe care ministerul său îl urmăreşte şi pentru care lucrează în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne.
Un alt interlocutor important este Bulgaria, cu care România a făcut tandem pentru aderarea la Schengen. „Am avut recent un dialog extrem de aplicat cu omologul meu bulgar, pentru că suntem împreună cu Bulgaria şi depindem foarte mult şi de eforturile pe care Bulgaria le face în materie de luptă împotriva migraţiei ilegale. Ne-am coordonat foarte strâns pe acest aspect”, a spus Luminiţa Odobescu.
Comisia Europeană sprijină, de asemenea, aderarea deplină a României la Schengen şi a inclus-o în programul viitorului executiv condus de Ursula von der Leyen. „Discutăm constant cu Comisia Europeană. Tot ceea ce ne-am angajat în declaraţiile politice pe care atunci când am intrat în Schengen-ul aerian, le-am luat, noi le-am adus la îndeplinire. Am raportat, ca să spun aşa, deja, Comisiei Europene. Comisia Europeană, inclusiv în noul program al său, prezentat de doamna preşedinte von der Leyen, a precizat că finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la Schengen este prioritară şi beneficiem în continuare de sprijinul acesteia”, a arătat Luminiţa Odobescu, într-un interviu la Digi24.