Propunerea, prezentată de partidul socialist de guvernământ PSUV, prevede să fie interzisă promovarea acestor produse şi, în cazul încălcării, să fie aplicate amenzi, care vor varia de la 674 la 50.000 de dolari, informează luni ziarul La Razon.
Această lege, criticată aspru de opoziţie, vizează să fie interzisă publicitatea la astfel de produse sau folosirea lor în centrele medicale pentru bebeluşii de sub şase luni.
Deputata Odalis Monzón, vicepreşedinta comisiei Familia şi promotoare a reformei, a declarat că, ceea ce se doreşte este ca legea, care există deja din 2007, să fie respectată. Propunerea a provocat un val de critici în rândul opoziţiei care consideră că nu se poate stimula lactaţia maternă prin politici coercitive.
Potrivit deputatei Monzón, ‘în acelaşi mod în care s-a eliminat din mass-media publicitatea la mărcile de ţigări, trebuie evitată şi difuzarea de reclame care să promoveze formule alimentare suplimentare sau biberoane pentru nou-născuţi.
Proiectul de lege prevede interzicerea ‘publicităţii la biberoane, suzete sau tetine sau la alte produse de acelaşi tip în întreaga mass-media sau în alte medii publicitare care au acces la teritoriul naţional’.
Se interzice de asemenea ca în centrele medicale bebeluşii de sub şase luni să consume alimente sau băuturi, altele decât laptele matern, cu excepţia indicaţiilor medicului de specialitate. ‘Există excepţii, în cazul femeilor bolnave sau care nu pot alăpta pe cale naturală’, a subliniat deputata Monzón.
Ceea ce nu a comentat deputata este cazul acelor femei care, din cauza malnutriţiei din timpul lunilor de sarcină, nu îşi pot alăpta copii. Vor fi considerate oare infractoare femeile care nu au suficient lapte pentru a-şi hrăni copiii? se întreabă ziarul La Razon.